Смугаста ягода. Чим корисний аґрус і як приготувати варення

12 липня 2020, 04:14

Липень — сезон смачної кисло-солодкої ягоди — аґрусу. Розповідаємо про корисні властивості і як приготувати варення з аґрусу.

Аґрус належить до роду смородинових. Родом рослина із Західної Європи і Північної Африки. В диких умовах зростає серед чагарників на схилах гір в Україні, Середній Азії, Південній Європі, Північній Африці, Північній Америці, на Кавказі. Аґрус культивуються в країнах з помірним кліматом — на сьогодні відомо близько 1500 сортів.

Відео дня
freepik
Фото: freepik

Ягоди аґрусу можуть бути зеленими, жовтими і червоними, на смак кисло-солодкі. Плоди вживають свіжими або готують із ягід варення, джеми, конфітюри, желе, мармелад, начинки для цукерок, печуть пироги, варять киселі і компоти. Ягоду також використовують для ароматизації газованих алкогольних і безалкогольних напоїв. Аґрус на зиму сушать, маринують або засипають цукром.

Аґрус: користь

Аґрус містить цукри, лимонну і яблучну кислоту, пектини. Він є багатим джерелом вітаміну С, також містить вітаміни А, В, P, фосфор, залізо, мідь, калій, кальцій, натрій, магній. За кількістю вітамінів, аґрус поступається тільки смородині.

Ягоди рекомендують вживати при порушенні обміну речовин. Аґрус надає організму м’яку проносну, сечогінну і жовчогінну дію. Також ягоди корисно їсти при серцево-судинних захворюваннях і ожирінні.

Як приготувати «сире варення» з аґрусу?

Варення — це хороший спосіб насолодитися смаком ягоди в зимовий час. А «сире варення» ще й готувати дуже легко. До того ж, таке варення зберігає максимальну кількість вітамінів, тому що не піддається термообробці.

Для приготування варення знадобиться 1 кг твердих ягід і 1 кг цукру. Аґрус миємо і обсушуємо. Очищаємо ягоди від суцвіть і подрібнюємо блендером до стану пюре. Додаємо до подрібнених ягід цукор і добре перемішуємо. Виливаємо варення в стерилізовані банки і закриваємо кришками. Зберігаємо варення в холодильнику.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X