Улюблена пряність Сходу. У чому користь куркуми і як її правильно використовувати

29 жовтня 2019, 02:19

Куркума надає стравам гострий смак, приємний аромат і насичений жовтий колір.

Пряність куркума - це порошок висушених коренів рослини, який використовують для приготування різних страв. Розрізняють понад 90 видів куркуми, але в кулінарії найбільш відомі: Куркума довга (куркума домашня), Куркума ароматна, Куркума цедоарія.

Відео дня

Для приготування приправ використовують Куркуму довгу, вона найбільше підходить для цього. В кондитерських виробах використовують Куркуму ароматну, а для приготування різних лікерів підходить Куркума цедоарія.

Куркуму часто називають індійським шафраном і використовують як недорогий аналог цієї спеції для додання блюдам ніжно-жовтого кольору. Також куркума входить до складу відомої приправи каррі.

Пряність додають в чіпси, печиво, суміш приправ, сири і йогурти для додання насиченого кольору. Куркума також збільшує термін придатності готових страв.

Куркума: користь

Unsplash
Фото: Unsplash

Куркума неймовірна корисна для організму. Приправа діє на організм зігріваюче і користується популярністю в холодну пору року.

Пряність також містить ефірні масла, вітаміни групи В і С, залізо, кальцій і фосфор.

Куркума має протизапальний ефект через куркумин, якій в ній міститься. Її вживають для профілактики хвороби Альцгеймера, поліпшення травлення і захисту від простудних захворювань.

Як використовувати куркуму в приготуванні страв?

Для приготування автентичної страви східної кухні - плову дуже часто використовують куркуму. Приправа надає страві насичений колір і приємний аромат. Також куркуму додають при приготуванні курки каррі або крупи булгур.

Unsplash
Фото: Unsplash

Часто готують напої з додаванням куркуми - чай, смузі, гаряче молоко, які діють зігріваюче і допомагають легше заснути.

Куркума добре поєднується з м'ясними стравами і овочами. Але якщо переборщити з приправою і додати в блюдо занадто багато куркуми, смак буде гірким.

Куркуму використовують як натуральний барвник для різних кондитерських виробів. Щоб збільшити термін придатності різних соусів також додають куркуму.

Страви з куркумою: як приготувати

Курка каррі з куркумою: рецепт

Складові:

  • куряче філе - 500 г
  • ріпчаста цибуля - 2 шт.
  • кокосове молоко - 200 г
  • куркума - 1 ч. л.
  • імбир сухий мелений - 1 ч.л.
  • часник - 1 шт.
  • рослинна олія
  • сіль

Як приготувати курку карі з куркумою? Очищаємо цибулю та нарізаємо півкільцями. Філе нарізаємо невеликими шматочками.

Розігріваємо олію в сковороді і обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, додаємо сухий імбир і нарізаний часник.

Додаємо в сковороду куркуму і перемішуємо вміст. Викладаємо в сковороду шматочки філе і обсмажуємо з двох сторін. Додаємо 100-150 г гарячої води, тушкуємо м'ясо близько 20 хв. Після чого знімаємо кришку і готуємо ще деякий час (зі сковороди повинна випаруватися вода).

Поступово додаємо до курки кокосове молоко, перемішуємо вміст і вимикаємо вогонь. Даємо страві настоятися.

Булгур з болгарським перцем, помідорами і куркумою: рецепт

Складові:

  • булгур - 1 стакан
  • болгарський перець - 1 шт.
  • помідор - 3 шт.
  • куркума - 1 ч.л.
  • кокосова олія
  • сіль перець

Як приготувати булгур з болгарським перцем, помідорами і куркумою? Розігріваємо кокосове масло в глибокій сковороді і додаємо булгур. Ретельно перемішуємо вміст.

Через 3 хв додаємо всі спеції - куркуму, сіль і перець. Готуємо страву ще 3 хв, після чого вливаємо дві склянки гарячої води і готуємо ще 15 хв.

Овочі нарізаємо невеликими кубиками і додаємо в сковороду з булгуром, акуратно перемішуємо. Булгур з болгарським перцем, помідорами і куркумою готовий.

Плов з яловичини з куркумою: рецепт

Складові:

  • яловичина - 500 г
  • рис - 400 г
  • морква - 1 шт.
  • ріпчаста цибуля - 2 шт.
  • часник - 3 шт.
  • куркума - 1 ч.л.
  • рослинна олія
  • сіль перець

Як приготувати плов з яловичини з куркумою? Нарізаємо м'ясо невеликими шматочками і обсмажуємо в глибокій сковороді до золотистого кольору.

Нарізаємо моркву і цибулю, кладемо овочі в сковороду. Додаємо куркуму, сіль і перець і обсмажуємо 3-5 хв. Продовжуємо готувати страву під кришкою до готовності м'яса.

Рис промиваємо кілька разів холодною водою. Насипаємо в сковороду рис, заливаємо водою і готуємо страву 15-25 хв. За 5-10 хв. до готовності страви додаємо цілі зубчики часнику. Даємо страві настоятися.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X