Пляцки на Різдво. Чотири рецепти святкових тортів на завершення святкового сезону

Шари для пляцків можна змінювати і комбінувати на власний розсуд (Фото:instagram.com/lesiakravetska)
Ділимося рецептами різних галицьких пляцків, котрі прикрасять будь-який стіл.
Пляцок — це галицький торт, котрий відрізняється тим, що має кілька різних шарів, серед яких є бісквітні та, часто, мармеладні чи шари з желе. Зазвичай пляцки готують на великі свята, адже, хоча приготування переважно нескладне, воно досить тривале, адже потрібно приготувати кілька шарів, а потім зібрати торт і дати йому настоятися.
І хоча зимові свята добігають кінця, ви все ще встигаєте приготувати святковий пляцок на православне Різдво. Маємо для вас чотири гарні варіанти, шари яких можна легко комбінувати за власним бажанням.
Традиційний маковий пляцок
Інгредієнти:
Тісто:
- 100 г вершкового масла
- 3 жовтки
- 200 г борошна
Маковий шар:
- 200 г тертих яблук
- 125 г меленого маку
- 3 ст. ложки манної крупи
- 3 яйця
- 150 г цукру
- 75 г вершкового масла
- 1,5 ч. ложки розпушувача
Сирний шар:
- 400 г кисломолочного сиру
- 1 п. пудингу
- 3 яйця
- 150 г цукру
За бажанням
Горіховий шар:
- 200 г масла
- 150 г перебитих горіхів
- 4 ст.л. цукрової пудри
- ¼ ст. молока
Вишневий шар:
- 330 г сливового варення
- 1 ст. замороженої вишні без кісточок
Повний рецепт за покликанням.
Пляцок Пані Валевська
Інгредієнти:
- джем (або варення) зі смородини — 200 г
- грецькі горіхи (або мигдаль) — 50 г
Тісто:
- борошно — 220−250 г
- вершкове масло — 100 г
- розпушувач — 1 ч. л.
- цукор — 50 г
- жовток — 3 шт.
Меренга:
- цукрова пудра — 120 г
- білок — 4 шт.
- крохмаль — ½ ст. л.
Крем:
- молоко — 250 мл
- цукор — 50 г
- ванільний цукор — за смаком
- крохмаль — 1 ст. л.
- борошно — 1 ст. л.
- жовток — 1 шт.
- масло вершкове — 100 г
Повний рецепт за покликанням.
Персиковий пляцок «кури в декреті»
Інгредієнти:
- 500 г борошна
- 2 яйця
- 120 г масла 82%
- 150 г цукру
- 150 мл сметани
- 3 ст. какао-порошка
- 1 ч. л. розпушувача
- 0,5 ч. л. соди
- 12 половинок консервованих персиків
Для крему:
- 1 л молока
- 2 яйця
- 350 г масла
- 300 г цукру
- 15 г ванільного цукру
- 3 ст. рому чи бренді
- 5 ст. кукурудзяного крохмалю
- 4 ст. борошна
Повний рецепт за покликанням.
Пляцок із желе
Інгредієнти:
- яйця — 4 шт.
- цукор (для білків) — 180 г
- мед — 2 ст.л.
- борошно — 1,5 стакана
- сода — 1 ч.л.
- желе — 3 пачки
- сметана жирна (не менше 20%) — 500 мл
- цукор (для желе) — 150 г
- желатин — 35 г
- вода — 90 мл
- шоколад для прикрашання
Повний рецепт за покликанням.