Втамовуємо спрагу знань. Як зрозуміти крафтове пиво і що спробувати на Kyiv Beer Festival — експерт

2 липня 2021, 13:54

Kyiv Beer Festival — свято на вулиці крафтового пива, яке відбудеться вже 2−4 липня на Арт-заводі Платформа. Розповідаємо, що і з чим куштують в ці вихідні.

Андрій Юраго

пивний експерт, бренд-амбасадор Kyiv Beer Festival

Пивний експерт Андрій Юраго відповів на питання НВ про світовий та український крафт для швидкого занурення в тему перед першим пяслекарантинним пивним фестивалем, який пройде вже в ці вихідні.

Відео дня

Вийшов лаконічний і місткий міні-лікнеп з крафту в Україні та світі.

Які сорти пива варто спробувати, щоб мати уявлення про крафтове пиво, і чого від них чекати?

На самому початку потрібно розуміти, що світ пива настільки багатогранний і великий, що неможливо відразу все зрозуміти і вибрати собі улюблений стиль пива. Тому що кожен раз, пробуючи щось нове, ви все більше занурюєтеся в цю тему і дізнаєтеся все більше і більше.

Невеликий лікнеп. Все пиво ділиться в основному на дві великі категорії: елі і лагери. Лагери простіші, легші і більш питкі. Це звичайне світле пиво. Елі ж більш щільні, яскраві, насичені і духмяні. Різниця між ними в інгредієнтах і способі бродіння: лагери бродять при низьких температурах, а елі при більш високих.

Потім всі ці категорії поділяються на стилі пива. Це те, з якої рецептурою і з використанням яких процесів зварено пиво. Як борщ: є борщ з буряком, є борщ зі щавлем, а є борщ з рибою — ось це і є стилі пива. І серед них варто вже вибирати щось підходяще для себе.

Відразу хочу зауважити, що пиво може бути солодким, кислим, гірким, солоним і навіть з додаванням фруктів — і це все ще пиво.

Отже, як підібрати зрозумілий для себе стиль пива? Спочатку визначіться, яке пиво ви хочете спробувати. Тобто опишіть смак і аромат того, що ви хочете спробувати, у себе в голові, а то може вийти як в магазині: хочу, але не знаю, чого. Після цього вирушаємо долучатися до пивної культури.

Kyiv Beer Festival
Фото: Kyiv Beer Festival

Якщо ви бачите, що на пиві написано Lager або Pilsner, то знайте: перед вами легке просте питке пиво, «як було тоді». Якщо перед вами Wheat beer (пшеничне пиво), то воно буде щільним, ароматним, з відчутними нотками випічки, бананів і спецій. Це якщо ми говоримо про німецький напрямок пшеничного пива (до речі, банани і спеції дають дріжджі, а не реальні банани).

Ну а якщо ми відчуваємо в нашому пиві цитрусові і коріандр (типу Хугарден), значить, ми розуміємо: перед нами пшеничне пиво в бельгійському стилі, і тут тільки варто визначитися, що вам більше до смаку.

Тепер, зробивши перший крок на шляху своєї пивної освіти, рухаємося далі і знайомимося з темним пивом. Найчастіше це Stout, темне пиво з відчутною кавовою ароматикою і смаком. Любите солодше — є Milk Stout, його смак вже більш вершковий, чимось нагадує холодний латте. Полюбляєте міцніше — тоді вам час познайомитися з Imperial Stout: він уже ближче до кави з коньяком, міцний і насичений. Головне запам’ятати, що в більшості видів темного пива смак і ароматику створює солод (зерно, яке використовується при варінні пива).

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Далі можна приступати до «хмельових бомб» типу IPA (Індійський світлий ель). Тут ви відчуєте і цитрусові, і тропічні фрукти, і польові трави, і навіть хвою. І всю цю ароматику і смак створює хміль.

Але не варто відразу хапатися за келих, щоб не зіпсувати собі знайомство з крафтом. Тому що за яскравим ароматом завжди ховається яскравий і потужний смак з відчутною гірчинкою. То ж стежте за показником гіркоти IBU (International Bitterness Units): чим він більший, тим пиво гірчить. І звикати до нього потрібно поступово.

До цього короткого лікнепу можна додати пиво, витримане в бочках з-під віскі, бурбона, коньяку і навіть текіли. Пиво з додаванням фруктів і овочів. Так, саме пиво з томатами — один з фаворитів цього сезону.

Що ще варто знати про крафтове пиво?

Пива дуже багато, і стилів пива теж дуже багато. Потрібно розуміти, що за великими показниками рватися не варто. Наприклад, багато хто хоче пиво з великим алкоголем або великою гіркотою, не розуміючи, що це зможе негативно відбитися на дегустації і на залученні до пивної культури. Все потрібно робити поступово і знайомитися з крафтового пивом обережно, тим більше, якщо ви пили до цього тільки класику. Беріть середні показники і не прогадаєте!

Kyiv Beer Festival
Фото: Kyiv Beer Festival

Розкажіть про пивну крафтову революцію в Україні: скільки сьогодні крафтових українських пивоварень, скільки їх буде представлено на фестивалі і на кого звернути увагу на Kyiv Beer Festival?

Крафтова революція — це прям занадто голосно. У нас в країні вона розвивається не так активно, як, наприклад, в Америці і більше носить ефект новизни. Просто коли наші українські маленькі пивоварні почали варити пиво з додаванням різного роду хмелю і фруктів і ще чогось, то на старті для багатьох це було відкриттям.

Зараз вже все трохи «заспокоїлися» і намагаються структурувати свій пивоварний хаос і створити і асоціації та якось налагодити продаж і комунікації зі споживачами. Щоб не було як на старті, що «ми варимо неймовірне пиво, а ви його не розумієте».

Загалом, в нашій країні розвиток пивної культури тільки в зародку і завдяки таким фестивалям ми намагаємося налагодити взаємовідносини між пивоварами та любителями пива. В даний момент в Україні саме крафтових пивоварень близько 180, і 54 з них буде представлено на нашому фестивалі.

Kyiv Beer Festival
Фото: Kyiv Beer Festival

Для того щоб познайомитися з усією крафтовою Україною, варто зробити тур, практично в кожному місті є свої маленькі і великі пивоварні, і у кожної свій особливий стиль варіння пива, і це локально і цікаво. Але якщо прям брати локально, то найбільше пивоварень в Києві та Київській області та Харкові і Харківській області.

На фестивалі варто звернути увагу на всіх. Тому що цього разу ми підібрали абсолютно різні пивоварні, у кожної з яких є свої «особливі сорти», які вже стали їхніми фішками. Плюс ми представимо декілька позицій сидрів, які зараз семимильними кроками розвиваються в Україні і в світі.

Як позначився на українському крафті карантин?

До речі, незважаючи на карантин українські пивоварні продовжують розвиватися і навіть роблять непогані успіхи в деяких напрямках пива. Наприклад, в пиві з бочковою витримкою. Це вже практично як саме собою зрозуміле, що у деяких пивоварень є 1−2 бочкові релізи, і вони за якістю не гірше за деякі світові пивоварні.

Також багато пивоварень почали закривати своє пиво в бляшані банки, а це світовий тренд в пивоварінні і в Україні він успішно стартував. Деякі українські пивоварні вже кілька разів зварили колабораційних пиво з європейськими та американськими пивоварнями, а це добра заявка на успіх у світовій пивоварній тусовці.

З’явилися кілька шкіл для пивоварів, і це дуже круто, адже без нормальної освіти і чіткого розуміння всіх процесів і мікробіології зараз нормального і стійкого пива не звариш.

Культура пива в Україні розвивається, і завдяки фестивалям цей процес прискорюється, адже люди починають щось нове пробувати і задавати питання, а це спонукає до пошуків і багато хто знаходить своє улюблене пиво і розповідає про нього своїм друзям, тим самим допомагаючи пивоварам рухати культуру пива в Україні.

«Є й інше пиво» було головним слоганом першого Kyiv Beer Festival

Тому що головним слоганом першого Kyiv Beer Festival був «Є й інше пиво» і вже чотири фестивалі ми успішно справляємося з цією місією знайомства людей і правильного пива.

Де і як сьогодні в світі найбільш активно розвивається крафтове пивоваріння та що з іноземних продуктів варто спробувати на фестивалі?

США, однозначно, і Скандинавські країни. Якщо в Америці вже складена тема крафтового пивоваріння та там деякі сорти можна брати як еталони стилю, то скандинави зараз прям в топі і постійно «розсовують» кордои сприйняття слова «пиво».

На фестивалі будуть представлені кілька імпортерів, які підготували кращі позиції практично з усього пивного світу. Тому можна реально провести порівняльну дегустацію за стилями українських крафтовиків та імпортних і вже зробити свій висновок, на якому рівні наш крафтовий рух.

Kyiv Beer Festival
Фото: Kyiv Beer Festival

Ваші улюблені фуд-пейринги з крафтом або фуд-пейринг-експерименти, які обов’язково варто спробувати?

Обов’язково Кисле пиво (Sour Beer) з устрицями — не гірше, ніж таке ж поєднання з ігристими винами. Обов’язково спробуйте Milk Stout з Брауні або шоколадним мафіни. Це просто неймовірне відчуття. Або, наприклад, Brown Ale з хамоном і полуничним варенням.

Для мене фуд-пейринг — це як мистецтво: чим більше куштуєш пива і їжі, тим більше в голові складається пазлів і тим більше хочеться експериментувати.

Ваш особистий топ пивних закладів в Україні?

Я дуже часто їжджу по Україні і знімаю відео про пивоварні та відвідую різні заклади. Тому з кожною поїздкою з’являються нові заклади, що сподобалися. Якщо без розподілу по місцях, то в Києві - паб Мокрi Вуса і This is Pivbar, у Львові - Кумпель, в Одесі - Mash Taproom — Craft Beer & Coffee, в Дніпрі - паб Три ноги, але загалом цей список можна продовжувати нескінченно!

Kyiv Beer Festival

2−4 липня, Арт-завод Платформа

Докладніше:

ulichnayaeda.com.ua/kyiv-beer-festival

Показати ще новини
Радіо NV
X