На кожен день. 7 рецептів пісних страв, які можна приготувати у військових умовах

15 березня, 15:39
7 рецептів пісних страв, які можна приготувати у військових умовах (Фото:ViktoriyaF / depositphotos)

7 рецептів пісних страв, які можна приготувати у військових умовах (Фото:ViktoriyaF / depositphotos)

Великий піст — головний багатоденний піст, який встановлено на честь пам’яті про 40-денне постництво Ісуса Христа в пустелі. Мета посту — підготувати людей до свята Великодня, який у 2022 році святкують 24 квітня.

На час посту накладаються суворі обмеження застосування деяких продуктів. У 2022 році Великий Піст розпочався у понеділок, 7 березня, а закінчиться у суботу, 23 квітня. У цей час не можна вживати продукти тваринного походження та пити алкоголь. Крім того, в умовах війни, коли багато продуктів недоступні, а полиці магазинів стоять порожні, дуже складно підібрати та купити необхідні інгредієнти, щоб дотримуватися посту. Редакція НВ підібрала 7 простих рецептів на кожен день, які можна приготувати навіть під час війни.

Відео дня

1 Пісний борщ

Пісний борщ (Фото: fotovincek / depositphotos)
Пісний борщ / Фото: fotovincek / depositphotos

Інгредієнти:

  • 2 буряки,
  • 1 морква,
  • 2 картоплини,
  • 1 цибулина,
  • 0,5 качана капусти,
  • 2 помідори,
  • 2 ст. л. рослинної олії,
  • 1 лавровий лист,
  • спеції.

Спосіб приготування:

  1. Очистіть і подрібніть помідори, решту овочів наріжте соломкою.
  2. Закип'ятіть воду в каструлі, додайте картоплю з капустою та поставте варитися на маленькому вогні.
  3. За цей час обсмажте на рослинній олії моркву з цибулею та буряком.
  4. Додайте до овочів помідори, приправте і тушіть під кришкою 20 хвилин.
  5. Перекладіть овочі в каструлю, додайте лавровий лист та спеції та доведіть до кипіння. Смачного!

2 Пісний плов

Пісний плов (Фото: stockimagefactory.com/depositphotos)
Пісний плов / Фото: stockimagefactory.com/depositphotos

Інгредієнти:

  • 500 г рису,
  • 2 моркви,
  • 2 цибулини,
  • 2 головки часнику,
  • спеції,
  • 50 мл рослинної олії.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте цибулю півкільцями та обсмажте у казані до золотистості. Додайте до неї брусочки моркви і продовжуйте смажити, доки вона не стане м'якшою.
  2. Влийте гарячу воду, щоб вона покривала овочі на 1,5 см. Туди додайте спеції, цілі голівки часнику і тушкуйте 10 хвилин на маленькому вогні.
  3. Зверху рівним шаром розкладіть рис, долийте води та тушкуйте під кришкою до готовності крупи. Смачного!

3 Капустяні котлети

Капустяні котлети (Фото: Rawlik / depositphotos)
Капустяні котлети / Фото: Rawlik / depositphotos

Інгредієнти:

  • 1 кг капусти,
  • 1 цибулина,
  • 2 зубчики часнику,
  • 0,5 склянки борошна,
  • 0,5 склянки манки,
  • 100 г панірувальних сухарів,
  • спеції.

Спосіб приготування:

  1. Крупно наріжте капусту, додайте води та 10 хвилин тушіть під кришкою.
  2. Пропустіть її через м'ясорубку, відіжміть вологу і додайте терту цибулю з часником.
  3. Додайте борошно з манкою і спеції, добре перемішайте, сформуйте котлети, обваляйте їх в паніровці і обсмажте до золотистої скориночки. Смачного!

4 Пісна тушкована картопля

Пісна тушкована картопля (Фото: PavSub)
Пісна тушкована картопля / Фото: PavSub

Інгредієнти:

  • 7 картоплин,
  • 1 морква,
  • 1 цибулина,
  • 3 зубчики часнику,
  • 1 лавровий лист,
  • 5 горошин перцю,
  • паприка,
  • спеції,
  • 1 пучок зелені.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте цибулю великими півкільцями та обсмажте до золотистості.
  2. Додайте до нього терту моркву і продовжуйте смажити.
  3. В кінці додайте нарізану кубиками картоплю, приправте і залийте овочі окропом, щоб вода їх покривала.
  4. Продовжуйте тушкувати до готовності і за 5 хвилин до кінця додайте лавровий лист і перець горошком.
  5. В кінці перемішайте все з давленим часником і рубаною зеленню.

5 Пісні млинці

Пісні млинці (Фото: PavSub / depositphotos)
Пісні млинці / Фото: PavSub / depositphotos

Інгредієнти:

  • 600 мл газованої мінералки,
  • 2 ст. л. цукру,
  • дрібка солі,
  • 240 г борошна,
  • 1 ст. л. рослинної олії.

Спосіб приготування:

  1. Змішайте мінералку із сіллю та цукром до їх розчинення.
  2. Поступово додайте у воду борошно, продовжуючи помішувати.
  3. Наприкінці додайте масло, переконайтеся, що немає грудочок і насмажте млинці. Смачного!

6 Пісний пиріг з варенням

Пісний пиріг з варенням (Фото: Wiktory / depositphotos)
Пісний пиріг з варенням / Фото: Wiktory / depositphotos

Інгредієнти:

  • 400 г борошна,
  • 200 г цукру,
  • 200 мл води
  • 200 мл рослинної олії,
  • 2 ч. л. розпушувача,
  • 200 г варення.

Спосіб приготування:

  1. Змішайте воду з цукром до розчинення і влийте олію.
  2. Поступово додайте просіяне борошно з розпушувачем, замісіть пружне тісто і викладіть 2/3 у форму з бортиками.
  3. Розподіліть варення і зверху засипте тертим тістом, яке залишилося.
  4. Випікайте пиріг 30-40 хвилин при 180 градусах. Смачного!

7 Пісний салат з яблуком та горіхами

Пісний салат з яблуком та горіхами (Фото: HeikeRau / depositphotos)
Пісний салат з яблуком та горіхами / Фото: HeikeRau / depositphotos

Інгредієнти:

  • 1 яблуко,
  • 2 моркви,
  • 1,5 ст. л. меду,
  • 2 ст. л. оливкової олії,
  • 1 ч. л. лимонного соку,
  • щіпка цедри,
  • 50 г рубаних горіхів,
  • зелень.

Спосіб приготування:

  1. Натріть яблуко і моркву на середній тертці, приправте, додайте рубану зелень і перемішайте.
  2. Туди ж додайте решту інгредієнтів і залиште салат настоятися на півгодини. Смачного!
Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X