Пироги замість піци: як створити успішний бізнес, ґрунтуючись на здоровому харчуванні

5 грудня 2016, 13:12
Харчуватися правильно в наші дні – це не тільки корисно для здоров'я, але і модно. Втім, незважаючи на зростаючу популярність в Україні здорового харчування, на сучасному ринку досить мало успішних food-проектів, що пропонують їжу не тільки корисну, але і смачну

На піку популярності здорового харчування НВ Styleрозпитав засновницю популярного в Києві сервісу доставки корисної здорової випічки з інтригуючою назвою Pie Party («Вечірка пирогів») Анастасію Пятакову, про те, як створити успішний бізнес, ґрунтуючись на здоровому харчуванні, а також чому сьогодні це круто – їсти корисні відкриті пироги кіши замість висококалорійної піци.

Відео дня

Про правильне харчування, як справі життя:

Про те, що здорове харчування - це не просто разова акція, не «зараз потерпіти, а потім можна буде їсти все і в будь-якій кількості», вже написано багато. Правильне харчування - результат усвідомлення і вибору певного стилю харчової поведінки з урахуванням індивідуальних особливостей. Так, наприклад, фізично активним людям і офісним працівникам потрібна різна за змістом поживних речовин їжа.

В моєму розумінні правильне харчування - свідомий підхід до складу, зменшення споживаних калорій і збільшення поживних речовин. Найприємніше, що це необов'язково робити в один момент, ламати свої звички і критично урізати обсяг калорій. Достатньо почати з простого: виключити непотрібні жири, зменшити споживання цукру, віддаючи перевагу чаю, каві без цукру, воді, свіжовижатим сокам. Також важливо зменшити кількість цукру в випічці або замінити його на коричневий, фруктозу або підсолоджувачі.

Мені подобається модифікувати рецепти так, щоб кількість необов'язкових шкідливих речовин і калорій звести до мінімуму. Можна смажити без масла, цукру використовувати в два рази менше або вибирати більш солодкі фрукти, замінювати сметану йогуртом, соуси - лимонним соком, виключати дріжджі, крохмаль, біле борошно, загусники, використовувати менше солі. Челендж при цьому - зробити такі страви, як мінімум такими ж смачними, як і при стандартних інгредієнтах, а іноді і смачніше.

Так і з'явилася ідея доставки кішів і здорової випічки. Я пам'ятаю свої відчуття від першого спеченого пирога (побігла за наступним шматочком) - це дуже смачно. Різноманітність продуктів, придатних для начинки, дозволяє експериментувати до безконечності, а формат доставки на замовлення - просувати здоровий підхід у харчуванні.

Про основні проблеми, з якими стартапер стикається на першому етапі розвитку:

Старт-ап – це завжди нові ідеї, які потрібно достатньою мірою популяризувати, що займає багато часу або грошей, яких у стартаперів, як правило, немає. Для технологічних стартапів існують інкубатори, для фудіз - ні, тому нові ідеї в їжі довше «приживаються».

Про те, чому кіши краще і смачніше піци:

Піца - безумовний хіт офісних обідів. Як будь-яка страва, піца приїдається, тому з'являються альтернативи у вигляді суші, локшини та інших страв. До того ж всі розуміють, що піца - досить шкідлива їжа.

Порівнювати піцу з пирогом кішем - це як порівнювати гарячий сендвіч (по суті піца і є такий сендвіч на дріжджовому хлібі з соусом, сирними і м'ясними інгредієнтами) і повноцінне гаряче блюдо з цільнозерновим крекером.

Добре приготований кіш - точно поживніше, і при цьому містить меншу кількість простих вуглеводів. Великий вибір інгредієнтів для начинки дає більше можливостей оздоровити продукт: в начинку можна додавати продукти з клітковиною і низьким вмістом жиру/швидких вуглеводів, збільшити вміст білків або ненасичених жирних кислот.

Це також можливість використовувати тільки цільнозернове або житнє борошно для тіста, замінити в соусі жирну сметану на густий йогурт, використовувати тільки яєчні білки - все це дозволяє збільшити поживну цінність пирога і додатково оздоровити продукт. Крім того, холодні кіши - самодостатній продукт, який буде не менш смачним і корисним, і у якого є чимало шанувальників. А ось любителів вчорашньої піци або локшини навряд чи знайдеться багато.

Кіши, приготовані а рамках здорового підходу, до того ж, ідеально ілюструють, що здорове може бути неймовірно смачним. Такі пироги знімають необхідність самому розбиратися в складі продуктів - ми це робимо за клієнта.

Про те, що десерт може бути корисним:

Десерти за замовчуванням корисні - хоча б тому, що приносять нам насолоду - психологічну користь.

У своєму підході до правильного харчування я дотримуюся того, що для початку достатньо виключити або замінити звичайний білий цукор або хоча б зменшити його вміст у страві. Важливо те, що чим менше цукру ми споживаємо, тим менше його потрібно, щоб повною мірою відчути солодкість їжі. Таким чином з часом, щоб насолодитися солодким десертом, вам буде потрібно набагато менше цукру і в результаті ви не помітите, як стали харчуватися корисніше.

У той же час, популярні «здорові» десерти не завжди є дійсно корисними і можуть містити в собі непотрібний «прихований» цукор. Наприклад, сухофрукти. Курагу і чорнослив часто для краси і блиску збризкують водою з цукром, а цукати, шматочки м'якоті фруктів, вимочують у цукровому сиропі.

Про те, чому це круто – харчуватися правильно:

- Очевидно, що хороше травлення, міцний сон і відмінне самопочуття, енергія, сила і легкість - це круто. Але користь усвідомленого харчування простягається далі нашої особистості. Вироблені харчові звички батьків легше запозичуються дітьми - адже ви напевно захочете, щоб ваші діти харчувалися правильно і надмірно не споживали солодке?

Усвідомлене харчування простіше скорегувати для користі планети: напевно ви чули, що природних ресурсів для виробництва кілограма яловичини потрібно в кілька десятків разів більше, ніж, наприклад, для виробництва кілограма курятини. Маленький крок у скороченні споживання яловичого м'яса, але вже внесок у своє майбутнє і майбутнє планети.

Про найактуальніших складнощі для побудови маленького бізнесу в Україні:

1. Відсутність нормативної бази, спрямованої на малий бізнес, зокрема на бізнес, пов'язаний з виробництвом продуктів харчування. Для повністю «білого» виробництва необхідно невиправдано велике виробниче приміщення, дотримання глибоко радянських норм, в результаті чого багато хто, в тому числі і заклади громадського харчування, працюють «по-сірому». Для влади ти зависаєш десь між «цеховим виробництвом» і «кустарною випічкою на дому і збуті через знайомих» - існує чимало подібних підприємців, які професійно печуть і готують, але поки не наважуються вкладати кошти у своє приміщення. У той час як у Європі ви абсолютно спокійно можете стартувати з міні-пекарнею і легально продавати випічку, наприклад, у відремонтованому приміщенні власного гаража. «Санепід» можна пройти онлайн - курси Food Hygiene доступні англійською на багатьох сайтах, а необхідний рівень обійдеться вам в 20 фунтів - близько 600 грн, а сертифікат дозволить працювати з їжею на всій території Європи.

2. Відсутність правової бази - ти практично ніяк не можеш захистити свої напрацювання - щось середнє між ноу-хау та інтелектуальною власністю. Ну і звичайно ж, особливості взаємодії з владою - здебільшого одностороння комунікація, відсутність бажання сприяння підприємцям.

3. Нестабільна фінансова ситуація в країні, адже дуже складно займатися довгостроковим плануванням або думати про розвиток через кілька років, коли ситуація в країні може в будь-який момент дестабілізуватися: ціни зростуть, а купівельна спроможність впаде. Іншими словами, ризики високі.

4. Необов'язковість, несумлінність постачальників і партнерів. На жаль, бізнес-етика в Україні - дуже сире поняття.

Про небажання і бажання українців бути здоровими:

На даному етапі становлення культури харчування нам притаманні впадання в крайнощі - якщо здоровий спосіб життя, то спорт кожен день, ні грама солодкого, жирного, виключно куряче філе і зелений салат. Якщо дієти, то скудні, якщо тренування, то до неможливості встати з ліжка наступні 3 дні. Важливо розуміти, що здоровий спосіб життя знаходиться посередині: в балансі. Зовсім не обов'язково з завтрашнього дня відмовляти собі в білому хлібі, але його можна замінити на цільнозерновий, жирний майонез – замінити на сметану. Також можна перестати смажити на олії - сучасні сковороди дозволяють нам використовувати цю можливість, а в результаті калорійність страви зменшиться.

Поняття здорового харчування притаманне кожному українцю, однак часто не актуалізоване в свідомості. Ми не станемо шукати в супермаркеті виключно здорову їжу, проте якщо нам запропонувати два продукти - стандартний і «оздоровлений», вибір найчастіше впаде на другий. Звичайно, за умови, що ціна на нього не буде відрізнятися від першого в рази.

Про необхідність впровадження культури healthy в Україні:

У нас є радянський спадок дуже жирної і дуже солодкої їжі з малим вмістом поживних елементів. Це зрозуміло, адже така їжа зазвичай найбільш дешева і доступна. Важливо розуміти, що крім енергетичної функції їжа несе в собі і поживну - крім калорій, у ній містяться вітаміни, мінерали, ненасичені жирні кислоти, клітковина для роботи кишечника та інше. Тому важливо переглянути наші традиції харчування в бік не лише зменшення споживаних калорій, але і збільшення поживних елементів, що надходять з їжею. Круто, що цей підхід вже розвивають багато підприємців і шефів.

Про те, чому здорове харчування не може коштувати дешево:

Будувати бізнес в рамках здорового підходу - непросте завдання. Використання корисних інгредієнтів високої якості означає високу собівартість, додатково є виробничі витрати і плата за працю. При цьому ціна кінцевого продукту не може бути високою - клієнти повинні бути в змозі собі його дозволити.

Для мене здорове харчування ґрунтується на простій їжі - в ідеалі unprocessed food (сирі інгредієнти) або з мінімальною кількістю добавок, які стандартно використовуються в масштабному виробництві. Справа не тільки в барвниках та консервантах (цукор, наприклад, теж консервант), а в кількості додаткових інгредієнтів: надмірний цукор, сіль, глутамат, крохмаль, які збільшують термін придатності продукту. Мені здається, організму складніше перетравлювати і виводити ці добавки. Тому я шукаю неготові або чисті продукти. Такі продукти коштують дорожче, так як швидше псуються або імпортуються.

Щодо частини продуктів я віддаю перевагу імпорту - в нашій країні харчові стандарти не завжди дотримуються, на етикетку не завжди виносяться всі складові - тому замість ризику я віддаю перевагу платити дорожче. Це правило працює і для закупівлі продуктів для роботи - є імпортовані інгредієнти, які я волію не замінювати на локальні.

Про необхідні грошові вкладення у проект своєї мрії – чесно про те, скільки грошей потрібно на відкриття свого міні-бізнесу:

Сума інвестицій майже завжди корелює з подальшим прибутком. В залежності від того, наскільки ви хочете go big - великі початкові інвестиції закономірно дають більший потенціал і простір для розвитку, однак і несуть великі ризики - і з точки зору суми повернення, і з точки зору часу повернення. Міні-бізнес тому і міні, що невеликі вкладення. По суті, сайт, стиль, опрацювання продуктів, упаковка, придбання необхідного обладнання, просування - всього до 30 тисяч гривень. Плюс, з метою оптимізації витрат - наприклад, закупівлі оптом і дрібним оптом упаковки, інгредієнтів та іншого, час від часу потрібно бути готовим вкласти певну суму.

Про ризики відкриття «корисної» доставки на піку популярності бургерів і хот-догів:

Культура їжі розвивається - це чудово. Люди поступово звикають до різноманітності, відкриваються новим смакам і альтернативам в харчуванні. Можливість спробувати щось новеньке вже швидше викликає інтерес, ніж побоювання.

Корисна їжа - поза часом, і мені здається, що у продуктів, приготованих в рамках здорового підходу, величезний потенціал і багатообіцяюче майбутнє.

Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE у Facebook та Вконтакті

Показати ще новини
Радіо НВ
X