Стратегічна кулінарія. Рецепти страв, що зберігаються від 4 до 14 днів

11 березня, 03:25
Якщо зварити картоплю в соляному розчині, вона довше зберігатиметься (Фото:NewAfrica / depositphotos.com)

Якщо зварити картоплю в соляному розчині, вона довше зберігатиметься (Фото:NewAfrica / depositphotos.com)

Ми зібрали кілька страв тривалого зберігання, які можна приготувати і в бомбосховище, і в дорогу.

У сучасних реаліях варто мати не лише продукти, які довго не псуються, а й страви, приготовані на кілька днів уперед. Ділимося простими рецептами.

Варена картопля фрайт

Відео дня

Особливість цієї картоплі в мундирі в тому, що вона вариться у насиченому соляному розчині. Така картопля виходить щільнішою, а зберігатися може до 5 днів.

Інгредієнти:

  • Картопля - 6-8 шт.
  • Сіль - 600 г
  • Вода - 1,5 л

Приготування:

Ретельно промийте картоплю, помістіть у каструлю та залийте холодною водою. Додайте у воду сіль і розмішайте.

Поставте картоплю закипати, а після кипіння продовжуйте варити на досить інтенсивному вогні під прикритою кришкою.

Картопля буде наполовину спливати, тому її варто перевертати кожні 5-6 хвилин.

Через 20 хвилин картопля буде готова, однак, якщо залишити її покипіти на 35-40 хвилин, вона буде більш щільною і «смаженою» всередині.

Вітамінний салат

Цей салат можна зберігати до двох тижнів, а найсмачнішим він стає десь на третій день.

Інгредієнти:

  • Капуста - 1 качан
  • Буряк - 3 шт.
  • Морква – 3 шт.
  • Яблуко (зелене) - 2 шт.
  • Часник - 6 зубчиків
  • Олія - 1 ст.
  • Коричневий цукор - 1/2 ст.
  • Оцет - 1/2 ст.
  • Сіль - 2 ст.л.

Приготування:

Розберіть капусту і наріжте її невеликими шматками, як листя салату, або нашаткуйте її. Моркву і буряк наріжте недовгою соломкою, яблука - шматочками або теж соломкою.

Помістіть усі інгредієнти у велику миску або відразу в каструлю чи великий судок для зберігання. Залийте салат олією та оцтом, додайте цукор та сіль. Добре перемішайте.

Їсти салат краще не раніше, ніж через 3 години, щоб він настоявся, а зберігати в холодильнику можна до 2 тижнів.

Житні хлібці

Постачання хліба може бути нестабільними, тому краще мати про запас хлібці. До того ж, за рахунок насіння вони насичують навіть краще, ніж хліб, маючи при цьому меншу кількість вуглеводів.

Інгредієнти:

  • Борошно житнє (можна звичайне) - 1 ст.
  • Олія - 40 мл
  • Вода - 300 мл
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Насіння соняшника - 1 ст.
  • Насіння льону - ¼ ст.
  • Кунжут - ¼ ст.

Приготування:

Змішайте всі сухі інгредієнти, потім додайте рідкі та добре розмішайте.

Застеліть пергаментним папером деко та рівномірно розподіліть по ньому тісто.

Запікайте хлібці 10 хвилин при температурі 200°С, потім дістаньте деко, надріжте хлібці на квадрати та продовжуйте запікати ще 25 хвилин при температурі 150°С.

Бездріжджові пиріжки з джемом

Пиріжки можна зберігати близько 3-4 днів, якщо в них солодка начинка, яка не псується. Чудовий варіант - улюблене варення чи джем.

Інгредієнти:

  • Борошно - 300 г
  • Варення - 100-150 г
  • Сметана - 125 г
  • Олія - 75 мл
  • Яйця – 1 шт.
  • Харчова сода - 1/2 ч.л.
  • Розпушувач - ½ ч.л.

Приготування:

У великій мисці змішайте сметану, воду та розпушувач, потім додайте до них яйце та олію. Розмішайте до однорідності.

Просійте в рідку суміш борошно і замісіть тісто. Воно має бути еластичним, але не липнути до рук.

Розділіть тісто на 10 частин, сформуйте з кожного коржик, викладіть всередину варення і защипніть пиріжок.

Розігрійте духовку до 200°С, у цей час змастіть булочки молоком або яйцем для гарної скоринки.

Випікайте пиріжки 20 хвилин.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X