З капустою чи картоплею. Простий рецепт домашніх пиріжків, як у бабусі

6 травня, 02:22
Пиріжки можна обсмажити або запекти (Фото:Gorobina/depositphotos.com)

Пиріжки можна обсмажити або запекти (Фото:Gorobina/depositphotos.com)

Цю фірмову страву багатьох бабусь можна сміливо назвати українським стритфудом.

Пишні та жирні пиріжки з картоплею чи капустою асоціюються або з гарячим сніданком у бабусі, або зі швидким перекусом десь на вокзалі перед вікендом в одному з мальовничих міст України. І поки вокзальні перекуси для українців не доступні, влаштувати собі сніданок, як у бабусі, все ще можна. Тим більше, такі пиріжки не втрачають м'якість на другий день, тому ви можете приготувати їх увечері, а вранці лише розігріти.

Відео дня

Рецепт пиріжків із капустою та картоплею

Інгредієнти:

  • 450 г борошна
  • 250 мл води (можна молока чи навпіл)
  • 5 г сухих дріжджів (або 15 - живих)
  • 55 мл олії
  • 1 ч.л. солі
  • 1 ч.л. цукру
  • Олія для смажіння (або жовток для запікання)

Для начинки:

  • 800 г картоплі, 1 велика цибулина або ½ головки капусти, 1 морква, 1 цибулина, 1 ст.л. томатної пасти

Також можна скомбінувати начинки, приготувавши половину порції картоплі та половину порції капусти, перемішати перед наповненням пиріжків.

Приготування:

Змішайте сухі дріжджі з борошном, цукром і сіллю, додайте воду і замісіть липке тісто. Якщо використовуєте живі дріжджі, розчиніть їх у воді, а потім всипте у воду сухі інгредієнти і вимісіть тісто. Потім додайте олію та вимішуйте, поки тісто перестане липнути.

Накрийте тісто рушником або харчовою плівкою та залиште підходити в теплому місці на 1-1,5 години. Якщо у вас є час, обомніть тісто та залиште підніматися ще на годину, якщо ні — другий підйом можна пропустити.

Поки тісто підходить, приготуйте начинку.

Для капустяної начинки: нашаткуйте капусту, дрібно наріжте або натріть моркву та цибулю. Обсмажте цибулю до золотистого кольору, додайте капусту й моркву і тушкуйте разом 20 хвилин. Потім додайте томатну пасту, сіль, перець та лавровий лист, тушкуйте разом ще 10 хвилин. Дайте охолонути перед тим, як класти в тісто.

Для картопляної начинки: відваріть картоплю в підсоленій воді, у цей час обсмажте подрібнену цибулю до золотистого кольору. Розтовчіть картоплю до бажаної консистенції  (можна залишити цілісні шматочки), змішайте з цибулею і дайте охолонути.

Змастіть руки олією, аби тісто не липло. Борошно додавати не варто, воно горітиме на сковороді. Розділіть тісто, що підійшло, на 18 частин, скачайте з кожної коло, викладіть всередину начинку (близько 1 ст.л.), защипніть і покладіть швом вниз.

Коли сформуєте всі пиріжки, приступайте до смаження. Налийте в глибоку сковороду олію (можна смажити, як завжди, або налити багато олії та смажити як у фритюрі), обсмажуйте пиріжки з двох сторін до золотистого кольору. Готові пиріжки викладіть на паперовий рушник, щоб позбавити їх зайвого жиру.

За бажання смажіння можна замінити на запікання, щоб зробити пиріжки менш жирними. Запікайте сформовані пиріжки 25 хвилин при температурі 180°C, змазавши яєчним жовтком.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X