Десерт південних регіонів. Одеський рецепт вертути з яблуками

18 липня, 21:23
Перед подачею притрусіть вертути цукровою пудрою (Фото:instagram.com/cookbookbymary)

Перед подачею притрусіть вертути цукровою пудрою (Фото:instagram.com/cookbookbymary)

Публікуємо сімейний рецепт страви з блогу CookBook by Mary.

«Усе моє дитинство прабабуся пекла вертути. Солодкі з гарбузом чи з вишнями, або солоні з бринзою. Не треба було бути напів молдованкою, як вона, щоб добре знати цю молдавську випічку, яку в Одесі готували майже у кожній родині. Роки минули, багато людей зустрілося на моєму шляху, і прийшло розуміння, що вертутами ласує не вся Україна, а деякі навіть ніколи й не чули про таку страву. Мабуть то специфіка південного регіону, але і в окремі родини далеко від нього хтось той рецепт „завозив“. […] І ось після довгої перерви неочікувано довелося їсти вертути не в рідному місті, а у Польщі, де мене пригостила нею одеська родина біженців. Я повернулась додому з рецептом тіста, яке нагадувало саме те з далекого та мирного дитинства», — описала рецепт кулінарка.

Відео дня

Рецепт вертути з яблуками

Інгредієнти:

  • 400 г борошна
  • 1 куряче яйце
  • 100 г сметани
  • 200 мл води
  • 90 мл соняшникової олії
  • 2 ст. л. цукру
  • дрібка солі

Додатково:

  • 1 яйце для змащення та шматочок топленого вершкового масла
  • Яблука, ваніль, цукор і горіхи для начинки (за смаком)

Приготування:

Візьміть половину борошна (200 г) і змішайте з усіма інгредієнтами крім олії до рівномірної консистенції. Мішати можна в комбайні чи руками.

Введіть олію та поступово додавайте решту борошна, доки тісто не буде тримати форму та не буде клеїться до рук.

Відправте тісто в холодильник на 1 годину чи більше.

Приготуйте начинку: кулінарнка радить смажені на маслі яблука з цукром, горіхами та ваніллю. Смажити яблука треба доки не випарується весь сік.

Для розкачування поділіть тісто на 2−3 частини. Спочатку розкатайте прямокутник, а потім витягуйте пальцями, роблячи тісто тоншим.

Покладіть вздовж одного краю (довшого) начинку та загорніть рулетом, змащуючи кожен заворот топленим вершковим маслом.

Підкладіть пергамент близько до вертути та перекатіть її на нього. Тісто тонке та може порватися під вагою начинки, якщо переносити руками.

Змастіть вертуту гарно збовтаним яйцем та випікайте в розігрітій до 180 °C духовці без конвекції до рум‘яної скоринки (20−30 хвилин).

Перед подачею притрусіть вертуту цукровою пудрою.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X