Покровський коровай. Рецепт традиційного пирога з тушкованою капустою
14 жовтня в Україні традиційно готували Покровський коровай.
На святковому столі на Покрову завжди стояло багато здобних страв: і солодких, і солоних. Однак на чолі столу завжди був Покровський коровай, який найчастіше готувався з тушкованою капустою.
Рецепт пирога з капустою
Інгредієнти:
- ½ пачки сухих дріжджів
- ½ склянки молока
- 1 кг борошна
- 1 ч.л. рослинної олії
- 50 г вершкового масла
- ¼ склянки сметани
- ½ ч.л. солі
- ½ ч.л. цукру
Для начинки:
- ¼ капустини
- 1 маленька морква
- ½ цибулини
- 1 ч.л. лимонного соку
- 2 варених яйця
Приготування:
Змішайте всі інгредієнти для тіста, замісіть його і поставте в тепле місце на 2 години підходити.
Дрібно наріжте капусту, цибулю і натріть моркву на середній терці. Обсмажте на олії капусту з морквою і цибулею протягом 10 хвилин.
Додайте лимонний сік, посоліть, поперчіть, додайте кілька ложок води і тушкуйте ще 10 хвилин під кришкою. Потім додайте дрібно нарізані варені яйця.
Через дві години розділіть тісто на дві частини в пропорції ⅓ і ⅔. Більшу частину помістіть в глибоку форму для випікання і розподіліть тісто по формі, зробивши бортики.
Потім помістіть начинку всередину пирога, а зверху прикрасьте коровай залишком тіста за бажанням. Найпростіше розкачати тісто, розрізати на смуги і викласти їх хрест-навхрест.
Розігрійте духовку до 180 °C, а в цей час дайте пирогу постояти 15 хвилин. Потім змастіть пиріг збитим жовтком і випікайте 40 хвилин.
Смачного!