Органічний антидепресант. Чому потрібно їсти персики

11 липня 2020, 04:18

Аромат персика здатний діяти на організм людини як антидепресант. Також фрукт здатний впливати на діяльність мозку, поліпшуючи пам’ять і підвищуючи концентрацію уваги.

Персик належить до підроду Мигдаль роду Слива сімейства Рожеві. Зростає в помірно-теплому кліматі України, Молдови, Грузії, на Кавказі, також персик вирощують в Середній Азії.

Відео дня

Розрізняють три різновиди персика:

 — персик звичайний;

 — нектарин;

 — персик приплющений (інжировий).

Ароматні персики вживають в свіжому вигляді, а також роблять варення, джеми і компоти.

Калорійність персика становить всього 45 ккал на 100 грам, тому він часто зустрічається в меню різних дієт, таких як персикова дієта і дієта Кемпнера.

Користь персиків

У м’якоті фрукта містяться: органічні кислоти, аскорбінова кислота, вітаміни групи В, пектинові речовини, каротин, мінеральні речовини — калій, фосфор, залізо, марганець, мідь, селен, магній, цинк.

Завдяки великій кількості вітамінів в персиках, їх рекомендують їсти для профілактики від застуди та авітамінозу. Один персик забезпечує організм ¾ денної норми вітаміну С.

Також персики корисно їсти людям зі зниженим гемоглобіном, анемією, а також при стресових ситуаціях. Вживання персиків сприяє підвищенню апетиту, поліпшенню травлення, персик добре втамовує відчуття голоду.

Персик також використовують в косметології - з насіння фрукта готують персикове масло. М’якоть фрукта використовують для приготування косметичних масок при сонячних опіках. Екстракт персика входить до складу косметичних тоніків.

unsplash
Фото: unsplash

Шкода персиків

У персиках міститься багато вуглеводів і цукру, тому їх не рекомендують вживати людям з цукровим діабетом і ожирінням. Також персики можуть викликати алергію через пилок на бархатистій поверхні.

З обережністю потрібно вживати персики, як і інші свіжі фрукти, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Надмірне вживання фруктів може викликати розлад кишківника.

Не варто їсти персики з висохлою кісточкою, їх могли обробити хімією, щоб продовжити термін зберігання фруктів.

unsplash
Фото: unsplash

Як виростити персик з кісточки?

Для того, щоб виростити персик з кісточки в домашніх умовах, потрібно провести своєрідну стратифікацію — потримати кісточки в холодильнику 10 днів.

1. Підготовлені кісточки замочити на дві години у стимуляторі зростання.
2. Вологий грунт насипати в горщик і посадити кісточки на глибину 8 сантиметрів.
3. Горщик поставити в сонячне місце і накрити плівкою. Кожен день горщик потрібно провітрювати і витирати конденсат. Поливати в міру необхідності.
4. Приблизно через 3 місяці, коли з’являться паростки, зняти поліетилен і переставити горщик в місце без протягів і прямих сонячних променів.

Рецепт з персиком на сніданок

Гранола з персиком і лохиною

Смачний і поживний сніданок (або перекус) з натуральним йогуртом, персиком і лохиною. Сподобається і дітям, і дорослим.

Для приготування нам знадобляться:

вівсяні пластівці - 1 стакан
подрібнений мигдаль — 2 ч.л.
натуральний йогурт — 1 стакан
персик — 1 шт.
лохина — 1 стакан
мед — 1 ст. л.
оливкова олія — 1 ст.л.

1. Вівсяні пластівці перемішати з подрібненим мигдалем, полити медом і оливковою олією. Викласти суміш на деко і запікати в духовці 20 хв. при температурі 180 ° С. Наша основа-гранола готова.

2. Персик нарізати на невеликі шматочки і змішати з йогуртом.

3. Покласти в креманку 2 ст.л. персика з йогуртом і додати зверху 2 ст.л. граноли, і 2 ст.л. лохини. Повторити шари в тій же послідовності.

4. Прикрасити верх кожної порції ягодами лохини і шматочком персика. При бажанні полити медом.

5. Поставити в холодильник на 10 хв. і подавати.

Поєднання персика і лохини також можна використовувати як начинку для пирогів, кексів, смузі, крамблів і фруктових салатів.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X