Запустив проєкт у Європі та переїхав. Переможець Пекельної кухні Юрій Діденко розповів, на що витратив виграш і як змінилося його життя
Найкращий кулінар першого сезону реаліті Нового каналу розповів про складнощі на зйомках та про те, чому не працює у ресторані Алекса Якутова.
Із самого початку Юрій Діденко був одним із найсильніших і найдосвідченіших кулінарів Пекельної кухні, який встиг попрацювати у мішленівських ресторанах Європи та США. На проєкті він просувався виключно за рахунок своїх навичок, ідей та працездатності, не вигадуючи складних тактик, щоб підставити суперників. Кулінар встиг попрацювати не лише у синій, а й у червоній команді, потім пройшов у чорні кітелі і наприкінці у вже золотому кітелі підкорив критиків своїм фінальним меню. Юрій Діденко розповів, яким було для нього реаліті, чим він займається після перемоги, та на що витратив 300 тисяч гривень виграшу.
Наскільки складною була для вас участь у реаліті?
Для мене Пекельна кухня стала тим іще випробуванням. Це був виклик самому собі, довелося вийти із зони комфорту. Темп зйомок — божевільний. І фізично, і морально тяжко. Треба було не зламатися, не здатися та дійти до кінця. Найскладнішим стало випробування молекулярною кухнею. Я був з нею знайомий, але щодня не працював, тож деякі нюанси не знав. Довелося трохи понервуватися, але я швидко зорієнтувався.
Відмотуючи час назад, ви погодилися б пройти все знову?
Незважаючи на всі складнощі, які були, погодився б. Щоправда, додав би більше емоцій. Дивився на себе по телевізору, і мені їх не вистачало.

Як змінилося ваше життя після Пекельної кухні?
Я встиг змінити місце роботи, запустити новий проєкт у Європі та переїхати до Києва.
Які техніки, про які дізналися на реаліті, використовуєте зараз у роботі?
Майже все я використав у роботі ще до проєкту. Виняток — молекулярна кухня. Знав техніки теоретично, але до Пекельної кухні не застосовував практично. Зараз із ними все одно не працюю.
З ким із учасників підтримуєте стосунки, а з ким би навіть не привіталися, побачивши на вулиці?
Спілкуюсь із Равшаном Хамідовим та Богданом Горносталем. А щоб не хотілося з кимось бачитися і навіть вітатися — таких людей немає. Я доброзичлива людина. У мене з усіма були теплі стосунки.
Перемога в реаліті гарантувала вам місце у ресторані Пекельного Шефа Алекса Якутова. Судячи з соцмереж, ви там не працюєте. Чому?
Алекса Якутова ціную як професіонала і як дуже чуйну та добру людину. Я міг у нього працювати, але обставини склалися інакше.
До участі у реаліті працював у ресторані в Дніпрі. Після проєкту повернувся туди, не міг підвести людей, які, поки був на реаліті, платили мені зарплату. Потрібно було закінчити усі справи. Коли я був готовий переїхати до Києва, мені запропонували запустити ресторан у Варшаві. Погодився, бо для українського шеф-кухаря це вихід на інший рівень. Потім переїхав до Києва і зараз працюю в столиці.
На що витратили 300 тисяч гривень виграшу?
Купив кулінарні книги, частину витратив на сім'ю. Зараз веду переговори про стажування в одному із найкращих у світі мішленівських ресторанів. Для поїздки також потрібні фінанси.
Які ваші подальші плани? Підкорюватимете телебачення кулінарією чи зупинитеся на Пекельній кухні?
Буду продовжувати розвиватися як шеф-кухар, але за можливості братиму участь у кулінарних телепроєктах.