Від інсульту та раку. Чим корисний болгарський перець і як включити його в раціон

22 липня 2020, 03:33

Кожен овоч корисний по-своєму, і кожен повинен бути присутнім у раціоні. Але болгарський перець лікарі рекомендують їсти кожен день, адже він містить рідкісні вітаміни та здатний запобігати багатьом хворобам.

Овочевий перець - вид трав'янистих рослин сімейства Пасльонових, а також сільськогосподарська овочева культура. Існує безліч видів перцю: солодкий, болгарський, салатний, чилі й інші. Також він може бути червоним, жовтим, білим і зеленим. Найпопулярнішим є болгарський перець, а найкориснішим - червоний гострий.

Відео дня

Перець: користь

Болгарський перець найбільш багатий вітаміном С серед овочів, а серед інших продуктів поступається тільки шипшині. Ще в ньому є рідкісний вітамін Р, який допомагає серцю та судинам. Окрім того, у перці є низка вітамінів групи В, які покращують сон, настрій, зміцнюють волосся та розгладжують шкіру; калій із залізом, необхідні нашому серцю та крові; кремній, який люблять волосся та нігті, йод, що поліпшує не тільки обмін речовин, але й рівень інтелекту, бета-каротин, який підвищує імунітет і покращує зір, антиоксиданти, які запобігають старінню.

sydney rae / unsplash
Фото: sydney rae / unsplash

Таким чином цей овоч стає незамінним на нашому повсякденному столі, адже постійне поїдання навіть невеликих порцій болгарського перцю зменшує ризик інсульту майже на 50% і запобігає появі злоякісних пухлин.

До того ж солодкий перець містить тільки легкозасвоювані вуглеводи, є низькокалорійним і вважається дієтичним овочем (Особливо зелений).

Болгарський перець: рецепти

Цей овоч дуже популярний у кулінарії: його маринують, запікають, фарширують, кладуть у салати або просто їдять сирим. Найпоширенішою стравою з перцю в нашій країні є, напевно, фарширований перець, хоча все більшої популярності набирає і перець на грилі. А в мексиканській і латиноамериканської кухні в топі продуктів - перці чилі.

У сирому вигляді перці найбільш корисні, тому заготувати перці на зиму найкраще сирими в морозилці. Щоб заморозити перці, потрібно просто вимити їх, висушити, очистити від плодоніжки та насіння, а потім або скласти в морозилку прямо в такому вигляді, або порізати їх і заморозити в зіп- або вакуумних пакетах порційно.

Але навіть запечений перець усе ще дуже корисний, тому заготувати його на зиму можна й у такому вигляді.

Запечений перець на зиму

Інгредієнти на банку 0,5:

  • 700 г перцю
  • 1 ст.л. з гіркою солі
  • 80 мл рослинної олії
kelsey curtis / unsplash
Фото: kelsey curtis / unsplash

Приготування:

Розігрійте духовку до 180 градусів, натріть перці олією та викладіть їх на деко. Запікайте перці близько 30 хвилин, поки вони не стануть м'якими, потім зніміть із них шкірку і, за бажанням, очистіть від плодоніжки та насіння. Далі щільно складайте перці в підготовлені банки, просипаючи кожен сіллю. Залийте перці просмаженим маслом, простерилізуйте банки та закочуйте їх. Готово!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X