«Кулінарна подорож Німеччиною». Рецепт печені по-баварськи з двома гарнірами

22 листопада 2020, 04:04

Кулінарка і рестораторка Вікторія Фішич розповіла, як приготувати традиційну німецьку страву для недільного обіду з гарнірами з червонокачанної капусти та картоплі.

«Взагалі, німецька кухня дуже близька до української, тому що набір продуктів у нас — схожий. І досить обмежений. […] Але і з тим, що маємо, можна жити смачно і різноманітно, якщо не зациклюватися на одному і тому ж, а переймати досвід інших, пробувати нове, експериментувати і бути відкритим до нових смаків», — написала Вікторія Фішич.

Відео дня

Традиційно печеню готують із жорсткої частини свинини або яловичини, що непридатні для звичайного запікання чи смаження. Однак після 2−3 годинного томління в чавунній каструлі разом із цибулею, морквою і, звичайно ж, пивом Баварії без нього ніяк), м’ясо стає настільки ніжним, що його можна їсти губами.

«Колись давно в Німеччині недільна печеня була головною кулінарною подією тижня. М’ясо було розкішшю і подавалося тільки раз на тиждень. Відповідно, у його приготування вкладали багато любові та часу», — розповіла кулінарка.

Рецепт печені

Інгредієнти:

  • М’ясо — 1100 г (чим більший шматок, тим смачніше і красивіше)
  • Пиво світле — 0,5л
  • Цибуля — 4 шт середнього розміру
  • Морква — 1 шт
  • Цедра одного лимона
  • Часник — 3 зубчики
  • Майоран (або орегано) — за смаком

Приготування:

1. Цілісний шматок м’яса з усіх боків обсмажити на сковороді з топленим маслом до золотистої скоринки. Приберіть зі сковороди в чавунну каструлю.

2. Цибулю і моркву нарубайте великими шматками та обсмажте на сковороді до коричневої скоринки. Додайте часник і ще потримайте пару хвилин. У самому кінці додайте цедру лимона, майоран — усе перемішайте та висипте в каструлю до м’яса. Влийте пиво. Накрийте щільно кришкою, доведіть до кипіння та приберіть в духовку.

3. Томіть у духовці при температурі 180С протягом 2−3 годин під закритою кришкою. Перевіряйте, щоб рідина не випарувалася. Вона повинна покривати м’ясо не менше, ніж на 2/3. Температуру регулюйте — м’ясо повинно не кипіти, а повільно тушкуватися. Час залежить від духовки і від жорсткості м’яса.

У процесі приготування, пробуйте м’ясо виделкою на м’якість, а заодно — насолоджуйтеся ароматами.

4. Коли м’ясо буде готове, відкладіть його, а рідину з цибулею і морквою перебейте блендером до однорідної маси — підливи. Якщо вона буде дуже рідка — прогрійте на сковороді, щоб випарувати зайву вологу чи додайте трохи борошна, щоб загустити.

5. Подавайте м’ясо, розрізаючи на порційні шматки і обов’язково поливаючи їх підливою. Підлива в цій страві не менш важлива, ніж м’ясо.

На гарнір Вікторія Фішич рекомендує приготувати картопляні кнелі та тушковану з яблуками червонокачанну капусту. Тушковане м’ясо має сильний, яскраво-виражений смак за рахунок пива, цибулі, в яких воно тушкувалося, а капуста своєю солодкістю створює контраст. І це дуже смачно. Особливо, якщо додати ще картопляні кнелі - вони і за кольором сюди дуже просяться, і за смаком, і за текстурою.

Рецепт червонокачанної капусти

Інгредієнти:

  • Капуста — 1 кг
  • Яблука — 700 г
  • Оцет — ½ склянки
  • Цукор — 1/3 склянки
  • Каркаде (квітки гібіскуса) — 35 г
  • Сіль — за смаком
fishichviktoriia / instagram.com
Фото: fishichviktoriia / instagram.com

Приготування:

1. Наріжте капусту, яблука наріжте соломкою та складіть у каструлю. ⠀

2. Туди ж — квітки гібіскуса, тобто чай каркаде (не подрібнений, а саме квіти). Влийте оцет і додайте цукор.

3. На повільному вогні тушкуйте 2 години під кришкою. Капуста та яблука пустять сік, тому додаткова рідина не знадобиться. Оцет збереже колір капусти, а гібіскус — ще більше його посилить. У кінці додайте за смаком сіль.

Рецепт кнелів із картоплі

Інгредієнти:

  • Картопля — 750 г
  • Крохмаль картопляний — 55 г + на обсипання
  • Борошно пшеничне — 55г
  • Яйце — 1 шт
  • Мускатний горіх — за смаком
  • Сіль за смаком

Приготування:

1. Картоплю відваріть у шкірці до повної готовності. Злийте воду, дайте їй постояти і трохи охолонути на вимкненій плиті в каструлі до повного висихання шкірки.

2. Очистіть і розімніть в пюре, поки вона ще гаряча. Додайте сіль, мускатний горіх, борошно, крохмаль і злегка перемішайте руками.

3. Додайте збите яйце і швидко замісіть у тісто. Тісто має бути вологим, м’яким, але не липким. Це залежить від сорту картоплі. Якщо буде липнути можна додати ще трохи борошна і крохмалю. ⠀

4. Щоб з тістом було легко працювати, дайте йому відпочити — нехай постоїть 30 хвилин. Воно стане більш щільним і його буде легше ліпити. ⠀

5. Розділіть приблизно на 9 порцій і сформуйте в щільні круглі кульки. Обваляйте їх у крохмалі.

6. У великій каструлі закип’ятіть воду, посоліть. Покладіть кнелі в киплячу воду і дерев’яною ложкою підійміть з дна, щоб не прилипли.

7. Варіть на помірному вогні - щоб не розвалилися. Кнелі готові, коли вони починають «танцювати», тобто піднімаються з дна на поверхню і кружляють. Це займе близько 10 хвилин.

10. Вийміть з води шумівкою та відразу ж гарячими подавайте до м’яса та капусти.

Можна приготувати про запас і заморозити. І у вас завжди буде під рукою — смачний гарнір за 5 хвилин.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X