З горіховою начинкою. Як приготувати солодкий хліб Паасброд

1 липня 2020, 06:24

Паасбродом називають солодкий хліб із цукатами, який в Нідерландах випікають на Великдень. Пропонуємо спробувати рецепт Паасброда від Євгена Клопотенка.

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Нехай вас не лякає дивне слово Паасброд. Голландський солодкий хліб витягнутої форми схожий на нашу паску, але в такому тісті дуже мало цукру. Замість нього голландці додають цукати і сухофрукти. А родзинка цієї страви — у солодкій начинці з волоських горіхів. Для додаткового аромату в пасхальний солодкий хліб іноді додають лікер. Зверху хліб прикрашають глазур’ю або посипають цукровою пудрою. Рецептом солодкого хліба Паасброд з НВ Style поділився кулінарний експерт і співвласник ресторану 100 років тому вперед Євген Клопотенко. Всі рецепти переможця кулінарного шоу МастерШеф Євгена Клопотенка дуже прості і доступні.

Відео дня

Як приготувати Паасброд?

Всі продукти для приготування дріжджового тіста повинні бути кімнатної температури — це важливо для того, щоб тісто вийшло пишним.

Інгредієнти:

  • Молоко — 250 мл
  • Борошно — 500 г
  • Цукор — 150 г + 150 г для начинки
  • Вершкове масло — 50 г + 1 ст. л.
  • Цукати — 300 г
  • Ванільний цукор — 10 г
  • Сухі дріжджі - 7 г
  • Яйце — 1 шт. + 2 жовтки
  • Волоський горіх — 150 г
  • Цукрова пудра — за смаком

У сотейнику топимо вершкове масло. Коли розтане, вливаємо в масло молоко. Розчиняємо в молоці цукор і ванільний цукор. Нагріваємо до температури 40 градусів — суміш повинна бути теплою, не гарячою. Додаємо до молочно-масляної суміші яйце, добре перемішуємо.

Змішуємо дріжджі і просіяне борошно. Вливаємо теплу молочну суміш (гаряче молоко вбиває дріжджі). Замішуємо м’яке тісто. Тісто не повинно прилипати до рук. Намагайтеся не підмішувати зайве борошно. Краще при вимішуванні нанесіть на руки трохи олії, так тісто не буде прилипати і буде повітряним і легким.

Накриваємо тісто рушником і залишаємо підходити в теплому місці (на кухні не повинно бути протягів, інакше тісто може не піднятися).

Після того, як тісто збільшиться в об'ємі в 2 рази, знову вимішуємо його. Накриваємо серветкою і знову залишаємо підходити. Цю процедуру потрібно проробити 2−3 рази, щоб Паасброд був більш повітряним на смак.

Горіхи подрібнюємо між двома листами пергаменту: кладемо на один лист, накриваємо другим і добре розкачуємо їх качалкою. Відокремлюємо жовтки від білків. Жовтки збиваємо з цукром. Вливаємо яєчну суміш в горіхи і добре перемішуємо. Загортаємо горіхову масу в харчову плівку і прибираємо на 30 хвилин в холодильник.

У тісто замішуємо цукати. Розминаємо тісто руками в пласт. Викладаємо посередині горіхову начинку і защипуємо краї. Викладаємо хліб швом вниз і залишаємо в теплому місці на 30 хвилин, щоб тісто ще раз підійшло.

Змащуємо поверхню хліба яєчним жовтком. Випікаємо в розігрітій до 180 °C духовці 30−40 хвилин. Після чого викладаємо хліб на решітку і змащуємо розтопленим вершковим маслом. Перед подачею присипаємо цукровою пудрою.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X