З 18 століття. Рецепт старовинної паски на меду зі спеціями

15 квітня, 08:05
Паска на меду зі спеціями (Фото:eugeniashulim.gmail.com/depositphotos)

Паска на меду зі спеціями (Фото:eugeniashulim.gmail.com/depositphotos)

Існує багато різних рецептів паски, яку пекли в Україні у 18 столітті, але основні інгредієнти були такі: пшенична мука, молоко, яйця, масло, цукор та дріжджі. Пропонуємо рецепт паски, якому близько 300 років.

Великодні богослужіння ПЦУ та УГКЦ — онлайн

У 18 столітті пекли паски досить схожим способом, як і сьогодні. Спочатку муку сіяли, потім додавали дріжджі, що були змішані зі зігрітим молоком і цукром, та заливали суміш вершками. Далі всі інгредієнти перемішували до однорідної консистенції. Масу залишали в теплому місці на декілька годин для того, щоб дріжджі розкрилися і тісто піднялося.

Відео дня

Після того, як тісто підійшло, його знову перемішували, додавали яйця і робили з нього круглу форму, розкладали на деко і випікали в духовці при температурі близько 180 градусів Цельсія на протязі години.

Готову паску витягували з духовки і давали їй охолонути. Потім її можна було прикрасити яєчними фарбами, сухофруктами або горіхами.

Церемонія сходження благодатного вогню в Єрусалимі 2023 — онлайн відео

Ділимося рецептом паски з Книги рецептів Івана Кулябки, який у 18 столітті опублікували у книзі Старожитня кухня київських митрополитів І. Нетудихаткіна.

Старовинна паска: рецепт

Інгредієнти:

  • Мед
  • Борошно хорошої якості
  • Висівки
  • Пивні дріжджі
  • Яєчні жовтки — дві склянки
  • Масло вершкове — дві склянки
  • Шафран
  • Кориця

Спосіб приготування:

  1. Напередодні замісу закип’ятити мед і запарити висівки. Коли вони остигнуть, додати ще теплого меду та пивні дріжджі.
  2. Рано вранці додати дві склянки жовтків, масло та шафран.
  3. Вмішати борошно, кількості в рецепті немає, але відомо що тісто не повинне бути густим.
  4. Коли тісто зійде, додайте мелену корицю. Замісіть.
  5. Ще зачекайте, поки зійде тісто.

Способу випікання цієї паски не указано, але з огляду на давність рецепту, пекли її в печі. Можна припустити, що її можна відтворити в духовці при температурному режимі 180 градусів, як для сучасних пасок. Час випікання — 30−40 хвилин. Перші 15 хвилин духовку відкривати не можна. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою.

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо NV
X