З 18 століття. Рецепт старовинної паски на меду зі спеціями

Паска на меду зі спеціями (Фото:eugeniashulim.gmail.com/depositphotos)
Існує багато різних рецептів паски, яку пекли в Україні у 18 столітті, але основні інгредієнти були такі: пшенична мука, молоко, яйця, масло, цукор та дріжджі. Пропонуємо рецепт паски, якому близько 300 років.
Великодні богослужіння ПЦУ та УГКЦ — онлайн
У 18 столітті пекли паски досить схожим способом, як і сьогодні. Спочатку муку сіяли, потім додавали дріжджі, що були змішані зі зігрітим молоком і цукром, та заливали суміш вершками. Далі всі інгредієнти перемішували до однорідної консистенції. Масу залишали в теплому місці на декілька годин для того, щоб дріжджі розкрилися і тісто піднялося.
Після того, як тісто підійшло, його знову перемішували, додавали яйця і робили з нього круглу форму, розкладали на деко і випікали в духовці при температурі близько 180 градусів Цельсія на протязі години.
Готову паску витягували з духовки і давали їй охолонути. Потім її можна було прикрасити яєчними фарбами, сухофруктами або горіхами.
Церемонія сходження благодатного вогню в Єрусалимі 2023 — онлайн відео
Ділимося рецептом паски з Книги рецептів Івана Кулябки, який у 18 столітті опублікували у книзі Старожитня кухня київських митрополитів І. Нетудихаткіна.
Старовинна паска: рецепт
Інгредієнти:
- Мед
- Борошно хорошої якості
- Висівки
- Пивні дріжджі
- Яєчні жовтки — дві склянки
- Масло вершкове — дві склянки
- Шафран
- Кориця
Спосіб приготування:
- Напередодні замісу закип’ятити мед і запарити висівки. Коли вони остигнуть, додати ще теплого меду та пивні дріжджі.
- Рано вранці додати дві склянки жовтків, масло та шафран.
- Вмішати борошно, кількості в рецепті немає, але відомо що тісто не повинне бути густим.
- Коли тісто зійде, додайте мелену корицю. Замісіть.
- Ще зачекайте, поки зійде тісто.
Способу випікання цієї паски не указано, але з огляду на давність рецепту, пекли її в печі. Можна припустити, що її можна відтворити в духовці при температурному режимі 180 градусів, як для сучасних пасок. Час випікання — 30−40 хвилин. Перші 15 хвилин духовку відкривати не можна. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою.