Італійський святковий кекс. Панеттоне за рецептом судді Майстер-шефа Володимира Ярославського

30 квітня 2021, 01:13

До світлого свята Великодня залишилося зовсім небагато. Уже цієї неділі — 2 травня — християни східного обряду святкуватимуть і їстимуть здобні паски, сирні паски і крашанки.

У кожної сім'ї є свої, перевірені часом, рецепти великодньої випічки, але якщо хочеться порадувати і здивувати близьких, пропонуємо приготувати італійський кекс панеттоне.

Відео дня

Шеф-кухар Lucky Restaurant Vinotheque і суддя телепроекту МастерШеф. Професіонали Володимир Ярославський поділився рецептом традиційної італійської випічки, яку можна спекти вдома. Під керівництвом шефа з докладним покроковим рецептом італійський кекс Панеттоне стане прикрасою вашого великоднього столу.

Як приготувати кекс Панеттоне?

Facebook - Володимир Ярославський Шеф
Фото: Facebook - Володимир Ярославський Шеф

Інгредієнти:

  • 200 мл ледь теплої води
  • 8 г сухих дріжджів
  • 190 г цукру
  • 610−640 г борошна
  • 150 г вершкового масла + додатково для тіста в формах
  • 2 яйця + 3 жовтки
  • 125 г родзинок
  • 30 г бренді
  • 2 лимона — цедра
  • 1 апельсин — цедра
  • 40 г меду
  • 125 г цукатів
  • олія

У воду введіть 20 г цукру і сухі дріжджі, дайте їм активуватися 10−15 хвилин, додайте 100 г борошна і дайте підійти в піну. Накрийте харчовою плівкою і поставте в тепле місце на 40 хв. Для цієї мети вдома найкраще підійде не включена мікрохвильовка зі склянкою окропу.

Окремо збийте 50 г м’якого вершкового масла з двома яйцями і 50 г цукру в однорідну масу, далі введіть 150 г борошна.

Коли дріжджі збільшаться в 2−3 рази, введіть в них масляну суміш і добре перемішайте. Накрийте харчовою плівкою і поставте в холодильник на ніч на 8 годин. Для прискорення процесу можна залишити тісто на 3 години в теплому місці. Також на ніч замочіть родзинки в бренді.

Змішайте 100 г вершкового масла зі 120 г цукру, 3-ма жовтками, цедрою 2-х лимонів і апельсина, 40 г меду. Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури, дістати з холодильника їх потрібно заздалегідь.

Отриману суміш змішуємо з тістом, яке 8 годин простояло в холодильнику. Додаємо 360 г борошна (тісто може взяти трохи більше — до 380−390 г борошна). Найкраще це робити міксером, насадкою для тіста. Тепер замішуємо тісто насадкою безперервно 7−8 хвилин. Дайте 10 хвилин відпочити. І знову 7−8 хвилин замішуйте насадкою. І ще раз повторити відпочинок і вимішування насадкою. Таким чином ми «розтягуємо» глютен — тісто стане пружним, еластичним і перестане липнути до рук.

Додаємо в тісто цукати, наприклад, журавлину (це можуть бути будь-які цукати, які у вас є) і замочені родзинки, добре вимішуємо. Переносимо тісто в миску і даємо ще раз підійти — приблизно 2 години в теплому місці під харчовою плівкою. Після цього тісто збільшиться в об'ємі в 2,5−3 рази. Вимішуємо тісто руками на столі за допомогою олії. Ділимо на 4 частини і кладемо в паперові форми діаметром 11 см, змащені олією. Даємо добре настоятися. Робимо надріз хрестом на верху і кладемо невеликий шматочок вершкового масла.

Ставимо тісто в духовку, розігріту до 170 градусів, і випікаємо 30−35 хвилин. При необхідності в кінці приготування, підійміть температуру, якщо верх паски не рум’яний.

Готову паску проткніть внизу 2-ма дерев’яними шпажками і залиште охолоджуватися, перевернувши вниз, наприклад, між двох дощок (вага одного виробу 400+ г).

Коли паска охолоне, прикрасьте її меренгою або білим шоколадом. Подаємо паску наступного дня.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X