Український делікатес. Рецепт традиційного пирога з начинкою книш

24 серпня, 04:44
Подавати пиріг потрібно, посипавши зеленню (Фото:klopotenko.com)

Подавати пиріг потрібно, посипавши зеленню (Фото:klopotenko.com)

Євген Клопотенко поділився рецептом традиційної паляниці з начинкою.

«Книш — це начинена паляничка, спечена з пісного чи дріжджового тіста. Начинка для книша відрізняється залежно від регіону України. Книші по-гуцульськи зазвичай роблять із бринзою, також є начинки з гречаною кашею та шкварками, квашеною капустою чи вареною картоплею з цибулею», — розповів кулінарний експерт. Він також використовує готове листкове тісто, але за бажанням ви можете приготувати його власноруч.

Відео дня

На цю страву претендують і бойки, і лемки, і гуцули, а згідно з Енеїдою Котляревського, страва є цілком типовою і для центру України. Тож, приготувавши книш, ви точно не помилитеся у виборі національної старви.

Рецепт паляниці з начинкою

Інгредієнти:

  • 1 паковання сиру слайсами Хаварті (160 г)
  • 1 кг листкового дріжджового тіста (+ борошно для підпилу)
  • 4−5 картоплин
  • 1 цибулина
  • 50 г волоських горіхів
  • 3 ст.л. олії
  • 1 жовток (для змащування)
  • 1 пучок петрушки
  • сіль та перець до смаку

Приготування:

1. Очистіть 4−5 картоплин, наріжте середніми кубиками та складіть у каструлю. Залийте водою, додайте сіль до смаку та варіть 20 хвилин.

2. Цибулину очистіть та наріжте дрібними кубиками. Розігрійте пательню з 3 ст.л. соняшникової олії та обсмажте цибулю до м’якості. Подрібніть ножем 50 г волоських горіхів.

3. Злийте воду з картоплі та розімніть у пюре. Посоліть і поперчіть до смаку, додайте смажену цибулю та волоські горіхи. Увімкніть духовку розігріватися до температури 180 градусів.

4. Наріжте сир середніми кубиками (якщо він у слайсах) або натріть його, додайте до картопляної начинки та перемішайте.

5. Розділіть листкове дріжджове тісто на два однакові квадрати, притрусивши робочу поверхню борошном. Розділіть начинку навпіл та викладіть зверху на тісто. Загорніть тісто від країв до центру, але не доходячи до центру, посередині має залишитися проміжок. Скріпіть краї тіста між собою.

6. Викладіть сформовані пироги на застелене пергаментом деко. Відділіть у мисочку яєчний жовток та трохи збийте його виделкою. Змастіть книші жовтком і відправте запікатися на 30−45 хвилин до готовності при температурі 180 °C.

Готову страву посипте посіченою зеленню петрушки.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X