Для підвищення імунітету. У чому користь ожини?

18 липня 2019, 03:08

Липень — розпал сезону ожини. Кисло-солодка ягода ідеальний інгредієнт для різних пирогів, джемів, коктейлів і соусів. Її приємний смак зробить незабутнім будь-яке десерт на вашому столі.

Ожина належить до сімейства Рожеві. Колір стиглих ягід темно-фіолетовий, на смак плоди кисло-солодкі. Ожина росте як в диких умовах — ожина лісова, так і на дачних ділянках — ожина садова. Сучасні селекційні сорти ожини в основному безколючкові, на відміну від дикої ожини.

Відео дня

Ягоди їдять у свіжому вигляді і заморожують. Ожина на зиму — прекрасна вітамінна заготовка, яка відмінно зберігається в морозилці. З ожиною роблять компоти, коктейлі, варення, салати, соуси, печуть пироги. Також ягодами ожини прикрашають торти і морозиво.

Фото: ожина. Як виглядає ожина? (Фото: unsplash)
Фото: ожина. Як виглядає ожина? / Фото: unsplash

Корисні властивості ожини

Ожина допомагає підвищити імунітет і зміцнити нервову систему. Ягода багата на антиоксиданти, які захищають організм від ракових захворювань. Ожина має протизапальну, очисну й жарознижуючу дію.

У плодах ожини міститься велика кількість: магнію, калію, кальцію, міді, марганцю. Ожина також позитивно впливає на роботу кишечника, покращуючи його перистальтику. У чому ще користь ожини? Регулярне вживання ожини позитивно впливає і на роботу головного мозку.

Ягоди також показані діабетикам — в плодах міститься мало вуглеводів.

Важливо знати і те, що в ягодах ожини набагато більше органічних кислот, Р-активних речовин і мікроелементів, ніж у малині.

При цьому ягоди ожини більш щільні, вони не пошкоджуються при зборі і довго зберігаються в холодильнику.


Рецепти страв з ожини

Варення з ожини

Для класичного варення з ожини нам знадобиться кілограм ягід і кілограм цукру.

Приготування:

Ягоди перебрати і промити. Насипати ожину в глибоку каструлю, засипати цукром і акуратно розмішати. Залишити ожину на годину, щоб ягоди виділили сік. Проварити ожину близько 30 хв. Розлити варення в простерилізовані банки і закатати. Варення з ожини готово!

Ожиновий крем

Для приготування 6 порцій ніжного ожинового крему, нам знадобиться:

  • Ожина — 300 гр
  • Цукор — 100 гр
  • Цедра ½ лимона
  • Сік ½ лимона
  • Вершки — 300 мл
  • Бренді - 2 ст. л.

Ягоди промити і відкинути на друшляк. Натерти на тертці цедру половини лимона. Перекласти ожину в глибокий посуд, засипати цукор, терту цедру і сік, після чого акуратно перетерти все. Додати вершки і збити масу вінчиком до утворення густої піни. Додати в крем бренді і перемішати.

Соус з ожини

Інгредієнти:

  • Ожина — 3 склянки
  • Цукор — ¼ склянки
  • Лимонний сік — 1 ст. л.

Змішуємо в каструлі цукор, ожину, чверть склянки води і лимонний сік. Злегка розминаємо вміст, щоб ягоди пустили сік. Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння і варимо близько 5 хв, постійно перемішуючи. Остужаємо соус і можемо подавати до м’ясної страви.

Салат із груш і ожини

unsplash
Фото: unsplash

Інгредієнти:

  • Ожина — 3 склянки
  • Груші - 500 гр
  • Цедра 1 лимона
  • Цукор — 2 ст. л.
  • Вершки — 1 стакан

Ожину промити і перекласти в салатницю. Груші очистити від шкірки, нарізати шматочками і додати до ожини. Цедру лимона натерти на тертці і також додати в салат. Вершки збити в окремій ємності. Перемішати всі інгредієнти салату, посипати цукром і залити вершками. Перед подачею блюдо можна прикрасити ягодами ожини і шматочками груш.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X