Розе або помаранчеве? Дієтолог склала рейтинг корисності сортів вин

6 червня 2019, 14:31

Існує безліч досліджень про користь вина для здоров’я, проте мало хто замислюється про те, що певні сорти цього напою можуть бути кориснішими за інші.

Дієтолог, доктор медичних наук і автор бестселерів з харчування Синтія Сасс склала рейтинг з п’яти сортів вина. Список був сформований в залежності від того позитивного ефекту, який те чи інше вино має для організму людини.

Відео дня

Отже, список п’яти найкорисніших сортів вина має такий вигляд:

1. Червоні сухі

Вина рубіново-червоного кольору — найздоровіші, адже містять більшу кількість антиоксидантів, ніж всі інші сорти. Так відбувається тому, що під час виготовлення цього напою виноградна шкірка не видаляється. Антиоксиданти, які дає темна шкірка, такі як процианидіни, корисні для здоров’я, наприклад, захищають від серцевих захворювань.

2. Помаранчеві вина

Після червоного сухого йде помаранчеве вино, яке виробники описують як «біле вино, що зроблене як червоне». При виготовленні білого вина шкірка винограду зазвичай видаляється відразу після пресування винограду. У помаранчевих винах, які виробляються з зеленого винограду, шкірка залишається в контакті з соком (від одного тижня до одного року), в результаті чого виходить вино з помаранчевим відтінком. Шкірка дає вину не тільки красивий колір, але і безліч корисних антиоксидантів.

3. Розе

Як правило, рожеве вино виготовляється з червоного вина, але час контакту з виноградною шкіркою при його виробництві менший, ніж у червоних і помаранчевих вин. Наприклад, для червоного вина це може бути один-два місяці, в той час як для рожевого — від 2 до 20 годин. Менший час контакту — менше антиоксидантів.

Unsplash
Фото: Unsplash

4. Білі сухі

У виробництві білого вина, як правило, немає контакту з виноградною шкіркою, що означає, що фітонутрієнти з неї не потрапляють до вина. Таким чином, сухому білому просто не вистачає деяких захисних властивостей його інших аналогів.

5. Солодкі білі

Солодкі білі вина є солодкими, бо містять більше цукру. Наприклад, 150 мл вина мускат містить 21 грам вуглеводів, 13 з яких припадає на цукор. Аналогічна порція шардоне містить 3 грами вуглеводів, 1 з яких — цукор. Цей сорт вин варто розглядати як десерт, і дозволяти їх собі рідко.


Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE в Facebook

Редактор: Марія Кабацій

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X