Не чіпай, це на Новий рік! Варіації рецептів на тему олів'є

Depositphotos
Олів'є — № 1 серед салатів на святкових столах українців, хоча і створив його не наш земляк, а француз Люсьєн Олів'є. Та, будемо відверті, його салат дещо видозмінився під можливості та смаки українців.
Наприклад, за оригінальним рецептом замість ковбаси використовували рябчиків, а огірки були свіжими, а не солоними. Додамо, що там є і така екзотика, як ракові шийки, яловичий язик і каперси.
Рецепт салату олів'є по-українськи, звичайно, значно спрощений у порівнянні із французьким, але саме у такому вигляді ми його й любимо. До того ж у кожної господині свої секрети й уподобання щодо складових та процесу приготування олів'є. Головне — готувати його із душею і святковим настроєм! На сайті Шуба ми зібрали чимало варіацій на тему салату олів'є - вегетаріанський, з курячою грудкою і з тофу у розділі Рецепти. Деякими зараз ділимося з вами.
Олів'є з яблуком
У ті часи, коли олів'є щойно з’явилося на кулінарному небосхилі, чого до нього тільки не додавали! У деяких рецептах є згадки навіть про ягоди — вишні та аґрус. Тому поєднання улюблених овочево-м'ясних інгредієнтів із фруктами — досить звична справа.
Час приготування: 1 година 15 хвилин
Порцій: 4
Інгредієнти
- 4 картоплі
- 2 моркви
- 2 яблука
- 5 яєць
- 3 солоних огірка
- 250 г вареної курячої грудки
- 1 цибуля
- 400 г консервованого горошку
- 200 г майонезу
- Сіль за смаком
- Зелень за смаком
Приготування
- Відваріть до готовності картоплю, моркву та яйця. Охолодіть і очистіть. Наріжте кубиками і висипте у миску.
- Цибулю почистіть, яблуко помийте і подрібніть. М’ясо і огірки наріжте соломкою або кубиками. Додайте до овочів.
- До інгредієнтів всипте консервований горошок, посоліть, заправте майонезом і перемішайте.
- Накладіть у салатник і прикрасьте зеленню.
Олів'є з відварним язиком
Сьогодні нам здається, що олів'є з відварним язиком — це дивина. Насправді ж ця страва була досить звичною. У книзі Олени Молоховець «Подарунок молодим господиням» 1904 року окрім язика є такі «екзотичні» інгредієнти, як м’ясо рябчика, паюсна ікра, відварені раки та омари.
Звичайно, у нашому рецепті ви знайдете лише ті продукти, які можна легко придбати: картоплю, моркву, консервований горошок, яйця, огірки тощо. А ось головний компонент страви — телячий язик — це субпродукт-делікатес. Тому радимо попіклуватися про його купівлю заздалегідь.
Час приготування: 1 година 15 хвилин
Кількість порцій: 4
Інгредієнти
- 4 картоплі
- 2 моркви
- 5 яєць
- 1 телячий язик
- 400 г консервованого горошку
- 2 огірки
- 200 г майонезу
- 3 гілочки кропу
- Сіль за смаком
- Чорний перець за смаком
Приготування
- Спочатку відваріть язик. Для цього помийте його, залийте холодною водою, доведіть до кипіння і варіть одну годину. Потім обдайте холодною водою і зніміть шкірку. Наріжте невеликими кубиками і відправте в миску.
- Поки вариться язик, також зваріть картоплю, моркву і яйця круто. Охолодіть, почистіть овочі та наріжте кубиками, покладіть у миску. Яйця також очистіть і подрібніть.
- Огірки і кріп помийте. Наріжте огірки невеликими шматочками, кріп подрібніть і все висипте у миску до решти інгредієнтів. Додайте консервований горошок, майонез, сіль, перець до смаку і перемішайте.
- Готовий салат олів'є з відварним язиком покладіть у салатник, прикрасьте зеленню і подавайте до столу.
