Не чіпай, це на Новий рік! Варіації рецептів на тему олів'є

29 грудня 2021, 11:00
Новини компаній
Depositphotos

Depositphotos

Олів'є — № 1 серед салатів на святкових столах українців, хоча і створив його не наш земляк, а француз Люсьєн Олів'є. Та, будемо відверті, його салат дещо видозмінився під можливості та смаки українців.

Наприклад, за оригінальним рецептом замість ковбаси використовували рябчиків, а огірки були свіжими, а не солоними. Додамо, що там є і така екзотика, як ракові шийки, яловичий язик і каперси.

Відео дня

Рецепт салату олів'є по-українськи, звичайно, значно спрощений у порівнянні із французьким, але саме у такому вигляді ми його й любимо. До того ж у кожної господині свої секрети й уподобання щодо складових та процесу приготування олів'є. Головне — готувати його із душею і святковим настроєм! На сайті Шуба ми зібрали чимало варіацій на тему салату олів'є - вегетаріанський, з курячою грудкою і з тофу у розділі Рецепти. Деякими зараз ділимося з вами.

Олів'є з яблуком

У ті часи, коли олів'є щойно з’явилося на кулінарному небосхилі, чого до нього тільки не додавали! У деяких рецептах є згадки навіть про ягоди — вишні та аґрус. Тому поєднання улюблених овочево-м'ясних інгредієнтів із фруктами — досить звична справа.

Час приготування: 1 година 15 хвилин

Порцій: 4

Інгредієнти

  • 4 картоплі
  • 2 моркви
  • 2 яблука
  • 5 яєць
  • 3 солоних огірка
  • 250 г вареної курячої грудки
  • 1 цибуля
  • 400 г консервованого горошку
  • 200 г майонезу
  • Сіль за смаком
  • Зелень за смаком

Приготування

  1. Відваріть до готовності картоплю, моркву та яйця. Охолодіть і очистіть. Наріжте кубиками і висипте у миску.
  2. Цибулю почистіть, яблуко помийте і подрібніть. М’ясо і огірки наріжте соломкою або кубиками. Додайте до овочів.
  3. До інгредієнтів всипте консервований горошок, посоліть, заправте майонезом і перемішайте.
  4. Накладіть у салатник і прикрасьте зеленню.

Олів'є з відварним язиком

Сьогодні нам здається, що олів'є з відварним язиком — це дивина. Насправді ж ця страва була досить звичною. У книзі Олени Молоховець «Подарунок молодим господиням» 1904 року окрім язика є такі «екзотичні» інгредієнти, як м’ясо рябчика, паюсна ікра, відварені раки та омари.

Звичайно, у нашому рецепті ви знайдете лише ті продукти, які можна легко придбати: картоплю, моркву, консервований горошок, яйця, огірки тощо. А ось головний компонент страви — телячий язик — це субпродукт-делікатес. Тому радимо попіклуватися про його купівлю заздалегідь.

Час приготування: 1 година 15 хвилин

Кількість порцій: 4

Інгредієнти

  • 4 картоплі
  • 2 моркви
  • 5 яєць
  • 1 телячий язик
  • 400 г консервованого горошку
  • 2 огірки
  • 200 г майонезу
  • 3 гілочки кропу
  • Сіль за смаком
  • Чорний перець за смаком

Приготування

  1. Спочатку відваріть язик. Для цього помийте його, залийте холодною водою, доведіть до кипіння і варіть одну годину. Потім обдайте холодною водою і зніміть шкірку. Наріжте невеликими кубиками і відправте в миску.
  2. Поки вариться язик, також зваріть картоплю, моркву і яйця круто. Охолодіть, почистіть овочі та наріжте кубиками, покладіть у миску. Яйця також очистіть і подрібніть.
  3. Огірки і кріп помийте. Наріжте огірки невеликими шматочками, кріп подрібніть і все висипте у миску до решти інгредієнтів. Додайте консервований горошок, майонез, сіль, перець до смаку і перемішайте.
  4. Готовий салат олів'є з відварним язиком покладіть у салатник, прикрасьте зеленню і подавайте до столу.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Показати ще новини
Радіо NV
X