Класичний, з крабом і з грушею. Сім рецептів олів'є на новорічний стіл

Олів'є класичний та ще шість рецептів (Фото:KamranAydinov / Freepik.com)
Салат олів'є — незмінний елемент святкового меню. NV Лайф зібрав п’ять рецептів кулінарного хіта, що не втрачає своєї актуальності.
Творцем рецепта головного новорічного салату, який міцно закріпився в кухні пострадянських країн, називають французького кухаря Люсьєна Олів'є. Ще в XIX столітті він придумав рецепт, який тримав в секреті, щоб залучити в свій трактир відвідувачів. Вважається, що в початковий рецепт олів'є, крім традиційних картоплі, майонезу, огірків і яєць, входили також рябчики і ракові шийки.
Пізніше в XX столітті дорогі інгредієнти салату замінили більш доступними, і олів'є з делікатесу для обраних перетворився у всенародно улюблену страву святкового столу.
Напередодні новорічних свят NV Лайф зібрав сім рецептів салату олів'є, які вам точно захочеться приготувати:
Оригінальний салат олів'є

Інгредієнти:
- 2 рябчики
- 4 картоплини
- 50 г салату латук
- 80 г майонезу
- 2 свіжі огірки
- 8 ракових шийок
- ½ склянки ланспіку (застиглий жирний бульйон, холодець)
- 2 чайні ложки каперсів
- 10 оливок
- 2 столові ложки соусу кабуль
Приготування:
Для соусу кабуль розтопіть в сковороді 20 г вершкового масла, підсмажте на ньому 40 г борошна до золотистого кольору, додайте 40 г хрону і 40 г вершків, прогрійте і остудіть.
Відваріть або запечіть рябчиків, відокремте м’ясо від кісток і поріжте. Варену картоплю і огірки нарубайте кубиками. Складіть інгредієнти в миску, додайте каперси і оливки, заправте майонезом і соусом кабуль. Прикрасьте вареними раковими шийками, салатом латук і рубаним ланспіком.
Олів'є класичний

Інгредієнти:
- 7 картоплин
- 5 морквин
- 6 маринованих огірків
- 1 банка зеленого горошку
- 6 курячих яєць
- 300 г вареної ковбаси
- 100 г сметани
- 200 г майонезу
Приготування:
Відваріть картоплю, моркву і яйця, все наріжте дрібними кубиками. Усі інгредієнти перемішайте і заправте майонезом і сметаною. Додайте сіль і перець за смаком. За бажанням використовуйте для заправки полегшений йогуртовий соус або веган-майонез.
Олів'є з хурмою і м’ясом краба

Інгредієнти:
- 400 г хурми
- 300 г моркви
- 200 г огірків
- 200 г солоних огірків
- 300 г консервованого зеленого горошку
- 600 г м’яса краба
- 300 г майонезу
- 50 г зеленої цибулі
- 10 курячих яєць
Приготування:
М’ясо краба подрібніть, хурму і огірки поріжте на кубики. Моркву і яйця відваріть і наріжте на кубики. Всі інгредієнти перемішайте, заправте майонезом. Додайте сіль і перець за смаком.
Вегетаріанський рецепт олів'є
Інгредієнти:
- 5 картоплин
- 150 г тофу
- 1 солоний огірок
- 1 свіжий огірок
- 1 морква
- ½ банки консервованого горошку
- ½ банки консервованої кукурудзи
- 4 яйця
- 1 цибулина
- 150 г майонезу
Приготування:
Відваріть моркву, картоплю і яйця. Наріжте огірки, овочі, яйця і тофу кубиками, подрібніть цибулину. Змішайте всі компоненти, посоліть, поперчіть і заправте майонезом.

Олів'є з грушею

Інгредієнти:
- 5 картоплин
- 2−3 морквини
- 1 груша
- 100 г консервованого зеленого горошку
- 150 г варено-копченої шинки
- 100−150 г майонезу
- зелена цибуля
- 2 ч л лимонного соку
Приготування:
Відваріть картоплю і моркву, очистіть і наріжте кубиками. Такими ж кубиками наріжте шинку. Не змішуючи інгредієнти, злегка заправте кожен з них майонезом. Грушу очистити, нарізати і збризнути лимонним соком. Горошок розімніть в грубе пюре, посоліть і поперчіть і додайте лимонний сік. Зберіть салат шарами в кулінарному кільці в такій послідовності: картопля, шинка, груша, морква і пюре з горошку. Змастіть майонезом і посипте нарізаною зеленою цибулею.
Олів'є з м’ясом без картоплі
Цим рецептом із НВ поділився одеський шеф Андрій Величко. У якості м’яса в олив'є він радить використовувати задню частину телятини та яловичий язик.
Інгредієнти:
- 1 середній телячий язик (1−1,2 кг)
- 500 г телячого задка
- 10 яєць
- 1 червона цибуля
- 250 г консервованого зеленого горошку
- 150 г с/м зеленого горошку
- 200 г свіжих огірків
- 200 г квашених огірків
- 500 г домашнього майонезу
- 50 г італійських в’ялених помідорів
Приготування:
У цьому рецепті дуже важливо використовувати не магазинний, а домашній майонез — повірте, результат вартий витрачених зусиль. Ну а щодо приготування салату, тут все стандартно: відварити до готовності, нарізати кубиком і змішати.
Олів'є з рапанами та авокадо
Ще один рецепт від одеського шефа Андрія Величка, і також без використання картоплі.
Інгредієнти:
- 500 г відварених рапанів
- 250 г свіжих огірків
- 6 — 7 відварених яєць
- 100 г в’ялених помідорів
- 2 авокадо
- 200 г домашнього майонезу
- Пучок свіжої кінзи
- Небагато соку лайма і подавати з часточкою лайма
Приготування:
Готується стандартно: готові інгредієнти порізати, змішати із заправкою та подати. Зверніть увагу, що цей рецепт також виграє від використання домашнього майонезу. Посилання на його приготування — у попередньому рецепті.
- Атмосфера свята. 12 улюблених різдвяних хітів, які піднімуть настрій
- Французька класика. Як приготувати домашній майонез і куди його використовувати
- Якщо втомилися від олів'є. Чотири новорічні салати
- З сиру та печива. Рецепт швидкого торта без випікання
- Напій, який радує завжди. Що потрібно знати про шампанське і про те, як його пити