Класичний, з крабом і з грушею. Сім рецептів олів'є на новорічний стіл

31 грудня 2021, 11:26
Олів'є класичний та ще шість рецептів (Фото:KamranAydinov / Freepik.com)

Олів'є класичний та ще шість рецептів (Фото:KamranAydinov / Freepik.com)

Салат олів'є - незмінний елемент святкового меню. НВ Лайф зібрав п’ять рецептів кулінарного хіта, що не втрачає своєї актуальності.

Творцем рецепта головного новорічного салату, який міцно закріпився в кухні пострадянських країн, називають французького кухаря Люсьєна Олів'є. Ще в XIX столітті він придумав рецепт, який тримав в секреті, щоб залучити в свій трактир відвідувачів. Вважається, що в початковий рецепт олів'є, крім традиційних картоплі, майонезу, огірків і яєць, входили також рябчики і ракові шийки.

Відео дня

Пізніше в XX столітті дорогі інгредієнти салату замінили більш доступними, і олів'є з делікатесу для обраних перетворився у всенародно улюблену страву святкового столу.

Напередодні новорічних свят НВ Лайф зібрав сім рецептів салату олів'є, які вам точно захочеться приготувати:

Оригінальний салат олів'є

Оригінальний олів'є готували з раковими шийками (Фото: Mizina / Depositphotos)
Оригінальний олів'є готували з раковими шийками / Фото: Mizina / Depositphotos

Інгредієнти:

  • 2 рябчики
  • 4 картоплини
  • 50 г салату латук
  • 80 г майонезу
  • 2 свіжі огірки
  • 8 ракових шийок
  • ½ склянки ланспіку (застиглий жирний бульйон, холодець)
  • 2 чайні ложки каперсів
  • 10 оливок
  • 2 столові ложки соусу кабуль

Приготування:

Для соусу кабуль розтопіть в сковороді 20 г вершкового масла, підсмажте на ньому 40 г борошна до золотистого кольору, додайте 40 г хрону і 40 г вершків, прогрійте і остудіть.

Відваріть або запечіть рябчиків, відокремте м’ясо від кісток і поріжте. Варену картоплю і огірки нарубайте кубиками. Складіть інгредієнти в миску, додайте каперси і оливки, заправте майонезом і соусом кабуль. Прикрасьте вареними раковими шийками, салатом латук і рубаним ланспіком.

Олів'є класичний

Інгредієнти:

  • 7 картоплин
  • 5 морквин
  • 6 маринованих огірків
  • 1 банка зеленого горошку
  • 6 курячих яєць
  • 300 г вареної ковбаси
  • 100 г сметани
  • 200 г майонезу

Приготування:

Відваріть картоплю, моркву і яйця, все наріжте дрібними кубиками. Всі інгредієнти перемішайте і заправте майонезом і сметаною. Додайте сіль і перець за смаком. За бажанням використовуйте для заправки полегшений йогуртовий соус або веган-майонез.

Олів'є з хурмою і м’ясом краба

Instagram
Фото: Instagram

Інгредієнти:

  • 400 г хурми
  • 300 г моркви
  • 200 г огірків
  • 200 г солоних огірків
  • 300 г консервованого зеленого горошку
  • 600 г м’яса краба
  • 300 г майонезу
  • 50 г зеленої цибулі
  • 10 курячих яєць

Приготування:

М’ясо краба подрібніть, хурму і огірки поріжте на кубики. Моркву і яйця відваріть і наріжте на кубики. Всі інгредієнти перемішайте, заправте майонезом. Додайте сіль і перець за смаком.

Вегетаріанський рецепт олів'є

Інгредієнти:

  • 5 картоплин
  • 150 г тофу
  • 1 солоний огірок
  • 1 свіжий огірок
  • 1 морква
  • ½ банки консервованого горошку
  • ½ банки консервованої кукурудзи
  • 4 яйця
  • 1 цибулина
  • 150 г майонезу

Приготування:

Відваріть моркву, картоплю і яйця. Наріжте огірки, овочі, яйця і тофу кубиками, подрібніть цибулину. Змішайте всі компоненти, посоліть, поперчіть і заправте майонезом.

Олів'є з грушею

DR
Фото: DR

Інгредієнти:

  • 5 картоплин

  • 2−3 морквини

  • 1 груша

  • 100 г консервованого зеленого горошку

  • 150 г варено-копченої шинки

  • 100−150 г майонезу

  • зелена цибуля

  • 2 ч л лимонного соку

Приготування:

Відваріть картоплю і моркву, очистіть і наріжте кубиками. Такими ж кубиками наріжте шинку. Не змішуючи інгредієнти, злегка заправте кожен з них майонезом. Грушу очистити, нарізати і збризнути лимонним соком. Горошок розімніть в грубе пюре, посоліть і поперчіть і додайте лимонний сік. Зберіть салат шарами в кулінарному кільці в такій послідовності: картопля, шинка, груша, морква і пюре з горошку. Змастіть майонезом і посипте нарізаною зеленою цибулею.

Олів'є з м’ясом без картоплі

Цим рецептом із НВ поділився одеський шеф Андрій Величко. У якості м’яса в олив'є він радить використовувати задню частину телятини та яловичий язик.

Інгредієнти:

  • 1 середній телячий язик (1−1,2 кг)
  • 500 г телячого задка
  • 10 яєць
  • 1 червона цибуля
  • 250 г консервованого зеленого горошку
  • 150 г с/м зеленого горошку
  • 200 г свіжих огірків
  • 200 г квашених огірків
  • 500 г домашнього майонезу
  • 50 г італійських в’ялених помідорів

Приготування:

У цьому рецепті дуже важливо використовувати не магазинний, а домашній майонез — повірте, результат вартий витрачених зусиль. Ну а щодо приготування салату, тут все стандартно: відварити до готовності, нарізати кубиком і змішати.

Олів'є з рапанами та авокадо

Ще один рецепт від одеського шефа Андрія Величка, і також без використання картоплі.

Інгредієнти:

  • 500 г відварених рапанів
  • 250 г свіжих огірків
  • 6 — 7 відварених яєць
  • 100 г в’ялених помідорів
  • 2 авокадо
  • 200 г домашнього майонезу
  • Пучок свіжої кінзи
  • Небагато соку лайма і подавати з часточкою лайма

Приготування:

Готується стандартно: готові інгредієнти порізати, змішати із заправкою та подати. Зверніть увагу, що цей рецепт також виграє від використання домашнього майонезу. Посилання на його приготування — у попередньому рецепті.

Редактор: Марія Кабацій

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X