Спаржа, окрошка та полента. Три сезонні рецепти від Євгена Клопотенка

Для заправки окрошки Євген Клопотенко змішує сметану, квас та кефір (Фото:Влад Нагорний)
За інструкціями гастроексперта можна приготувати чудову вечерю із сезонних продуктів.
Чим ближче літо, тим більше хочеться легких страв зі свіжими нотками. У середині травня можна сміливо розпочинати сезон спаржі та холодних супів, до яких чудово підійде пікантна полента з сиром.
Рецепт спаржі з соусом бешамель
Складові:
- 500 г спаржі
- 30 г вершкового масла
- сік чверті лимона
- сіль за смаком
Для соусу:
- 30 г вершкового масла
- 30 г борошна
- 300 мл молока
- сіль за смаком
- дрібка мускатного горіха

Приготування:
Промийте спаржу, відріжте 2 см від ніжки, очистіть ще кілька см. Відправте варитися в підсолену воду на 1 хвилину.
Потім перекладіть спаржу на сковорідку з вершковим маслом і обсмажте протягом 1 хвилини.
У сотейнику розтопіть вершкове масло, всипте борошно, постійно помішуючи. Потім залийте молоко і постійно активно мішайте вінчиком, поки соус не загусне. Слідкуйте, щоб у соусі не було грудочок. Насамкінець посоліть, додайте мускатний горіх, перемішайте та полийте готову спаржу прямо в тарілці.
Рецепт поленти з сиром
Складові:
- 300 г кукурудзяної крупи
- 8 в'ялених томатів
- 1 зубчик часнику
- 30 г вершкового масла
- 185 г сиру
- 3 гілочки базиліка
- 600 мл води
- сіль та перець за смаком

Приготування:
Увімкніть духовку розігріватися до 180С.
З'єднайте в сотейнику крупу та воду, додайте часник. Варіть на невеликому вогні 5-7 хвилин, постійно помішуючи, поки полента не стане однорідною. Дістаньте часник.
Наріжте томати тонкими смужками, сир подрібніть на великій тертці. Додайте сир і томати до поленти та добре перемішайте.
Змастіть форму для запікання вершковим маслом, викладіть поленту та рівномірно розподіліть по формі. Потім змастіть зверху ще 10 г вершкового масла для скоринки.
Випікайте поленту 30 хвилин, перед подачею прикрасьте базиліком.
Рецепт окрошки
Складові:
- 4 свинячих ребра
- 1 яйце
- 2-3 огірки
- 250 г редиски
- 1 стебло цибулі
- 1 стебло селери (за бажанням)
- 8 гілочок кропу
- сіль та перець за смаком
Для заправки:
- 300 г квасу світлого
- 200 г сироватки або кефіру
- 100 г сметани
- 1 ч. л. американської гірчиці
- сіль за смаком

Приготування:
Запечіть ребра протягом 30-40 хвилин при температурі 180С. Зачекайте, поки ребра охолонуть, зніміть з них м'ясо і дрібно наріжте.
Відваріть яйце протягом 10 хвилин, овочі очистіть і дрібно наріжте. Якщо хочете, щоб вони пустили сік, приправте їх сіллю. Дрібно наріжте кріп.
Змішайте в сотейнику всі інгредієнти для заправки, додайте до них інші інгредієнти та відправте в холодильник мінімум на годину.
Смачного!