Сезонний маст-хев. 7 причин включити огірок у свій раціон

19 травня, 23:25
Користь огірків (Фото:depositphotos/AntonMatyukha)

Користь огірків (Фото:depositphotos/AntonMatyukha)

Зараз саме час, коли треба отримати максимум користі від сезонних продуктів. На черзі огірок, калорійність якого лише 13 ккал на 100 г

Війна Росії проти України — головні події 3 червня

Огірок — що це

Огірки — плоди з сімейства гарбузових. Науково відомі як Cucumis sativus, належать до того ж сімейства, що і цукіні, кавун і гарбуз. Це широко поширена культура, різні сорти якої вирощують по всьому світу. Огірок — ідеальна їжа для тих, хто піклується про своє самопочуття і підтримує себе у формі. Він містить багато важливих поживних речовин, таких як вітамін А, вітамін В, вітамін С, вітамін К, марганець, мідь і калій. Включення огірків в щоденний раціон позитивно впливає на здоров’я.

Відео дня

Плоди допомагають боротися зі зневодненням, оскільки вони на 90% складаються з води, яка підтримує водний баланс організму і вимиває багато небезпечних речовин.

Хоча цей овоч найчастіше вживають у свіжому вигляді, популярні й огірки малосольні, солоні та мариновані. Багато закривають огірки на зиму, а в холодну пору року насолоджуються консервацією.

depositphotos.com/AntonMatyukha
Фото: depositphotos.com/AntonMatyukha

Огірок: користь і вплив на здоров’я

1. Містить багато поживних речовин

Огірок, калорійність якого дуже низька, містить багато важливих вітамінів і мінералів. Один великий неочищений сирий огірок вагою 300 г містить 45 ккал. При цьому огірки складаються з приблизно 96% води. Щоб збільшити вміст поживних речовин, огірки слід їсти неочищеними.

2. Містить антиоксиданти

Антиоксиданти — це молекули, які блокують окислення, чиє скупчення в організмі може привести до розвитку хронічних захворювань і навіть до виникнення раку. Фрукти і овочі, в тому числі огірки, особливо багаті на корисні антиоксидантами, які можуть знизити ризик цих станів.

3. Сприяє гідратації

Вода має вирішальне значення для функціонування організму — вона регулює температуру, транспортує поживні речовини, а правильне зволоження впливає на фізичну працездатність, метаболізм і інші важливі процеси. Ми отримуємо необхідну для організму воду, випиваючи різні рідини, однак можна отримувати до 40% від загального споживання води з їжі. Огірки, які майже на 100% складаються з води, ідеально сприяють зволоженню.

4. Огірки допоможуть схуднути

Огірки малокалорійні, тому їх можна додавати в салати і робити з ними бутерброди без ризику для ваги. Крім того, високий вміст води в огірках також може допомогти у втраті ваги.

depositphotos/Wirestock
Фото: depositphotos/Wirestock

5. Можуть знизити рівень цукру в крові

Кілька досліджень показали, що огірки можуть допомогти знизити рівень цукру в крові і запобігти розвитку діабету.

6. Корисні для шкіри

Ви можете використовувати огірки як домашній засіб, щоб живити шкіру, роблячи густу маску для обличчя (про те, як її зробити, читайте нижче). Натуральна маска забезпечує заспокійливий і холодний ефект, захищає шкіру від сухості, прищів, подразнень.

5. Добре впливають на здоров’я очей і ефективні проти «гусячих лапок»

Відомо, що огірки добре зволожують шкіру навколо очей. Вітамін Е відіграє важливу роль в підвищенні вироблення колагену, діючи як природний засіб проти зморшок. Крім того, регулярне вживання огірків допомагає поліпшити зір, тому що містить кілька протизапальних речовин і антиоксидантів, які допомагають уникнути катаракти.

6. Огірки усувають неприємний запах з рота.

Замість жувальної гумки помістіть в рот шматок огірка — він «прожене» бактерії, що викликають неприємний запах, а також усуне мікробів, що викликають ускладнення в порожнині рота і захворювання ясен.

7. Більш міцні кістки і волосся.

Огірок містить аскорбінову і кавову кислоти, які допомагають зміцнити зв’язки, хрящі, сухожилля і кістки вашого тіла. Овоч також містить кремнезем, який допомагає у формуванні сполучної тканини, яка допомагає зміцнити ослаблені кістки. А ще огіркові маски допомагають сухому і ослабленому волоссю.

Сорти огірків

  • Арктика — можна вирощувати і в теплиці, і у відкритому ґрунті. Смак у цього сорту насичений і свіжий.
  • Амур — салатний сорт, який також підходить для консервації.
  • Артист — підходить для засолювання і маринування, але також смачний і у свіжому вигляді.
  • Герман — рано дозрівають, також відрізняються високою врожайністю.
  • Ніжинський — легко переносить посушливу погоду.
  • Китайське диво — належить до особливого підвиду огірків, головна риса якого — довжина плодів (досягає 40−60 см). Більшість видів китайських огірків придатні лише для вживання в свіжому вигляді.
  • Кібріт — універсальний сорт, який відмінно підходить для засолу і маринування.
  • Чайковський — сорт раннього дозрівання.
  • Конкурент — сорт дозріває через п’ять тижнів після висаджування. Вимагають ретельного догляду.

Чому огірок буває гіркий

Часто ми стикаємося з неприємним гірким присмаком в огірків. Чому це відбувається? Річ у тім, що овоч містить кукурбітацин В і кукурбітацин С. Поєднання цих речовин робить їх листя гіркими і менш смачними для гризунів. Найбільша концентрація цих елементів міститься в листі, коренях і стеблах, однак переходить і в плоди. Гіркота огірка свідчить про недостатній полив, нестачу поживних речовин у ґрунті або нестачу сонячного світла.

Цукіні – родич огірка (Фото: depositphotos/roger-scardigno)
Цукіні – родич огірка / Фото: depositphotos/roger-scardigno

Маски для обличчя з огірка

Оскільки огірки корисні для шкіри і володіють цілющим освіжаючим ефектом, їх можна використовувати для приготування маски для обличчя в домашніх умовах.

Проста огіркова маска:

  • Очистіть великий огірок і наріжте його невеликими шматочками.
  • Помістіть скибочки в блендер або кухонний комбайн.
  • Подрібніть огірок до стану пюре.
  • Залийте пюре з огірка в сито, щоб відокремити рідину від маси.
  • Стисніть масу, що залишилася, руками, щоб видавити сік.
  • Вимийте обличчя і шию теплою водою і безмасляним миючим засобом для зняття макіяжу. Це готує шкіру до маски, відкриваючи ваші пори.
  • Нанесіть огірковий сік на шкіру і залиште на п’ятнадцять хвилин.
  • Після закінчення п’ятнадцяти хвилин вимийте обличчя холодною водою і висушіть шкіру м’яким рушником.

Ваша шкіра стане більш пружною і здоровою всього за одну процедуру.

Маска з огірком і алое

  • Наріжте половину неочищеного огірка на скибочки.
  • Очистіть їх і помістіть ці шматочки в блендер, збийте до рідкого стану.
  • Додайте дві столові ложки гелю алое вера і змішайте до однорідного стану.
  • Вимийте обличчя і шию теплою водою і безмасляним миючим засобом, щоб видалити макіяж і відкрити пори.
  • Рівномірно нанесіть пасту на обличчя, шию та груди.
  • Через п’ятнадцять хвилин змийте маску прохолодною водою і промокніть шкіру насухо м’яким рушником.

Рецепти страв з огірка

Огірок стане відмінним доповненням до салатів, м’яса, а може стати і центральним елементом страви.

Лаваш з куркою, овочами і сиром

Інгредієнти:

  • 2 шматочки приготованої курячої грудки
  • 1 великий огірок, нарізаний невеликими скибочками
  • 1 банка нарізаних стиглих оливок
  • 1 середній помідор
  • 1 маленький нарізаний солодкий червоний перець
  • ½ скибочки сиру чеддер
  • ¼ склянки нарізаної червоної цибулі
  • Лаваш

Для заправки:

  • ¼ склянки майонезу
  • 1 столова ложка італійської заправки
  • ¼ чайної ложки часникового порошку
  • ¼ чайної ложки перцю
  • трави та спеції до смаку

Приготування:

  1. У великій мисці змішайте інгредієнти для лаваша. У маленькій мисці змішайте майонез, італійську заправку, часниковий порошок, перець і трави; залийте суміш з курки і овочів і перемішайте.
  2. Потім викладіть отриману суміш на лаваш, загорніть в рулет.

Биті огірки (Огірки по-китайськи)

Складові:

  • 3 огірка Китайське диво
  • 1 столова ложка соєвого соусу
  • 1 столова ложка рисового оцту
  • 1 столова ложка смаженого кунжутного масла
  • Дрібка солі
  • Терта імбирна або чилі паста (За бажанням)

Приготування:

  1. Відбийте добре охолоджені і вимиті огірки качалкою або порожньою пивною пляшкою.
  2. Биті огірки розірвіть на невеликі шматочки в мисці.
  3. У невеликій тарілці змішайте соєвий соус, рисовий оцет, кунжутне масло і щіпку солі. За бажанням можна додати терту імбирну або чилі пасту. Змішайте огірки з заправкою і подавайте.

Пікантний салат з огірків і персиків

Складові:

  • 1 стакан сирого гарбузового насіння
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • сіль
  • 1 стручок кардамону
  • 1 ціла гвоздика
  • ½ чайної ложки насіння коріандру
  • ½ чайної ложки насіння кмину
  • 1 чилі Серрано, дрібно тертий
  • 1 зубчик часнику, дрібно тертий
  • 3 столові ложки дрібно нарізаної петрушки
  • 3 столові ложки дрібно нарізаної кінзи, плюс листя з ніжними стеблами для подачі
  • 3 столові ложки (або більше) свіжого лимонного соку
  • 2 нарізаних огірки
  • 4 середніх жовтих персика, нарізаних на невеликі шматочки
  • 1 авокадо, нарізати по 3−4 см
  • 1 чайна ложка смаженого насіння кунжуту

Приготування:

  1. Духовку необхідно розігріти до 350 ° C. Підсмажити гарбузове насіння на деку до золотисто-коричневого кольору (5−7 хвилин). Перекласти в маленьку миску і перемішати з 1 ст. ложкою масла; приправити сіллю.
  2. Окремо підсмажте кардамон, гвоздику, коріандр і кмин на невеликій сковороді на середньому вогні (2 хвилини). Видаліть насіння з стручка кардамону. Дрібно наріжте насіння разом з іншими спеціями в млині для спецій або за допомогою ступки і маточки.
  3. Змішайте у великій мисці з чилі, часником, петрушкою, рубаною кінзою, лимонним соком і рештою ¼ склянки олії; приправте сіллю. Додайте огірок і перемішайте. Залиште на п’ять хвилин.
  4. Додайте персики, авокадо і половину гарбузового насіння в огіркову суміш і приправте сіллю; можна додати лимонний сік за смаком. Подавати з кунжутом, листям кінзи і гарбузовим насінням, що залишилось.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X