Один солод і крапля води. Що обов'язково потрібно знати про віскі

13 березня 2018, 17:02
Новини компаній

Віскі – національна гордість Шотландії, що стала міжнародним явищем. Сьогодні віскі – це великий алкогольний напій, спосіб життя, об'єкт для інвестицій і колекціонування.

Складно дізнатися, коли саме шотландці почали виробляти віскі. Перша письмова згадка про віскі датується 1494 роком, а його перша назва – uisge beatha, що в перекладі з гельської мови (початкового мови шотландців) означає "вода життя". Віскі робили фермери і ченці. Перші вважали його відмінним засобом заспокоєння душі, а другі – чудовими ліками.

Відео дня

З роками популярність віскі ставала все більшою, і в 1822 році його виробництво було узаконено. До цього віскі робили або кустарним способом, або на потужностях великих винокурень, підконтрольних британській знаті.

Що таке віскі?

Віскі – міцний напій зі злакових культур, витриманий в бочках. Класичний шотландський віскі зроблений з ячмінного солоду. Цінителі і гурмани п'ють односолодовий (single malt), який отримують з однієї винокурні з солоду тільки одного ячменю. Односолодовий віскі витримують в бочках мінімум три роки.

Чим односолодовий віскі відрізняється від купажованого?

Купаж – це суміш різних спиртів, в числі яких можуть бути і односолодові, і зроблені з іншого зерна. Купажований віскі, як правило, дешевше односолодового, а його смак не настільки глибокий.

Купажований віскі створений для масового споживання, а односолодовий - для цінителів і гурманів.

Як стати гурманом?

Найголовніше – це бажання. Віскі – глибокий і багатогранний напій, навколо якого сформувалася своя культура споживання. Різні марки і розливи односолодового віскі відрізняються один від одного за десятками параметрів, в числі яких:

- бочки, в яких його витримували – з американського дуба, з-під хересу, з-під портвейну, з-під рому, і інші. Бочка дуже сильно впливає на смак. Більшість віскі витримується в бочках з-під бурбона.

- регіон виробництва. У Шотландії їх шість: Highland, Speyside, Lowland, Campbeltown, Islay, Islands. У кожного регіону свої особливості. У Speyside можна знайти більш солодкий віскі, в Islands – cолоний і торф'яний, а в Lowland – легкий і квітковий.

А також: вік витримки віскі, технології просушування ячменю (над вогнем або торфом), роки отримання спирту (бувають "вдалі" і "невдалі"), особисті переваги винокура.

Так з чого почати?

Авторитетний сайт для чоловіків Gear Patrol опублікував список найбільш вдалого віскі з доречною ціною. Список створили на підставі думок визнаних експертів віскі.

П'ять позицій зі списку є у віскі-карті київського ресторану Sam's Steak House. Йдеться про: Lagavulin 16 YO, Laphroaig Quarter Cask, Caol Ila 12, The Balvenie Caribbean Cask, The Glenlivet Nadurra Oloroso.

Рекомендуємо відвідати ресторан і замовити дегустаційний набір із зазначеного вище віскі.

Що ще потрібно знати?

Гурмани не п'ють односолодовий віскі з колою або льодом. Дозволяється пити тільки в чистому вигляді (можна додати кілька крапель води для розкриття смаку і аромату) в келихах типу "тюльпан" (подібні винним, але меншого обсягу).

Нова колекція односолодових віскі в Sam's Steak House.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X