П’ять найкращих рецептів. Прості та корисні заготовки з обліпихи на зиму

27 вересня, 13:58
Заготовки із обліпихи на зиму (Фото:HeikeRau / depositphotos)

Заготовки із обліпихи на зиму (Фото:HeikeRau / depositphotos)

У серпні починається сезон обліпихи і триває він до пізньої осені. Обліпиха на зиму — хороша вітамінна добавка для імунітету та загального здоров’я.

Обліпиха є однією з найкорисніших ягід для організму. Свіжа обліпиха та заготівлі з неї допоможуть зміцнити імунітет, заповнити запас вітамінів та захистити від маси хвороб. З цієї ягоди також роблять варення, компоти, желе, киселі, мармелади, пастилу, муси, соуси та інші заготовки на зиму. Що менше термічна обробка обліпихи, то більше в ній залишиться корисних речовин. Редакція НВ підготувала добірку рецептів із обліпихи.

Відео дня

1 Обліпиха у власному соку без варіння з цукром

Це найшвидший і найпростіший спосіб зробити варення з обліпихи. Цей рецепт не передбачає варіння, зберігаючи максимум вітамінів.

Складові:

  • Обліпиха — 1 кг
  • Цукор — 1,3 кг

Спосіб приготування:

Обліпиху перебрати від зіпсованих ягід та гілок та промити. Ягоду пересипати із цукром. Готову ягідну суміш розкладіть по чистим банками і закрийте. Зацукрована обліпиха може зберігатися у холодильнику близько 4 місяців. Обліпиха пустить сік, у якому розчинятиметься цукор. Вийде ягода у сиропі.

2 Варення з обліпихи

Варення з обліпихи одне з найкорисніших. Вживати його можна як самостійну страву, так і з млинцями або чаєм.

Складові:

  • Обліпиха — 1 кг
  • Цукор — 800 гр

Спосіб приготування:

Обліпиху промийте та переберіть. Протріть ягоду через сито. Щоб легше це зробити — треба обшпарити ягоду окропом і залишити на пару хвилин або бланшувати в пароварці 30 хвилин. Обшпарену ягоду порціями викладайте в сито і перетирайте, поки в ньому не залишаться тільки кісточки і макуха. Сік обліпихи змішайте з цукром і варіть 15 хвилин для загусання. Можна варити і довше, тоді вийде густіший варіант. Розлийте готове варення по стерилізованим банкам, закатайте. Поставте на кришку і укутайте до остигання.

3 Желе з обліпихи без варіння

Желе з обліпихи ідеально підійде для будь-якої випічки, так як на відміну від варення, воно менш рідке і не розтікатиметься при нагріванні.

Складові:

  • Пюре з обліпихи — 1 кг
  • Цукор — 1 кг

Спосіб приготування:

Обліпиху акуратно помити, перекласти в таз чи каструлю. Помішуючи, довести до кипіння. Воду додавати не потрібно. Порційно протерти ягоди через металеве сито. Сік, що вийшов, ретельно перемішати з цукром. Залишити на ніч. Потім ще раз перемішати і розлити желе обліпихи по банках. Закрити капроновими кришками та зберігати в холодильнику.

4 Заморожена обліпиха на зиму

Заморожена обліпиха, як і будь-яка інша ягода, добре підійде для компотів. Також таку заморозку у будь-який час можна дістати та використовувати у десертах.

Складові:

Обліпиха

Спосіб приготування:

Ягоди перебрати, очистити, викласти в неглибокі піддони так, щоб обліпиха розмістилася в один шар. Поставити у морозильну камеру. Заморожену обліпиху пересипати в поліетиленові мішки та герметично закупорити. Зберігати у морозильній камері.

5 Компот із обліпихи

Компот із обліпихи на зиму сприяє зміцненню імунітету, покращує стан шкіри, розумову та нервову діяльність.

Складові:

  • Обліпиха — 1200 кг
  • Цукор — 600 гр
  • Вода — 3 л

Спосіб приготування:

Крім обліпихи можна використовувати інші ягоди та фрукти, наприклад, лимон для кислинки. Обліпиху розморожуємо за кімнатної температури. Якщо ягоди до заморозки були перебрані та промиті, то залишається лише дочекатися їхнього розморожування. У каструльку або металеву чашку з матеріалу, що не окислюється, вливаємо чисту фільтровану воду, доводимо її до кипіння. Додаємо цукор, перемішуємо, щоб він повністю розчинився. Далі спускаємо в сироп ягоди обліпихи. Проварюємо компот на середньому вогні близько 10 хвилин, періодично перемішуючи. Вимикаємо вогонь.

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X