Від чкмерулі до лобіо. Рецепти 10 найсмачніших грузинських страв

30 січня, 05:29
У грузинській кухні мало вуглеводів (Фото:demianchuk.photo@gmail.com/depositphotos.com)

У грузинській кухні мало вуглеводів (Фото:demianchuk.photo@gmail.com/depositphotos.com)

Грузинська кухня насичена яскравими смаками та гостинною атмосферою, які ідеально підходять для зимових обідів та вечерь у родинному колі.

Звичні страви часто хочеться розбавити чимось оригінальнішим і грузинська кухня в цьому не має рівних, поєднуючи яскраві смаки, поживність і досить здорові комбінації продуктів, адже тут приділяється величезна увага овочам та зелені. Отже, готуйте на стіл пишний букет зелені: синього базиліку, кінзи, петрушки, пляшечку доброго Сапераві та обирайте рецепти від закусок до солодощів з нашої добірки.

Відео дня

Грузинська кухня: 10 найсмачніших страв

Основа грузинської кухні - насичене спеціями та яскравими соусами м’ясо, зазвичай — курка. Однак ця кухня особлива і тим, що з великою кількістю м’яса на стіл завжди подається не менший набір зелені й овочів. Тому почати вечерю варто з овочевих пхалі або салату з горіхами.

Рецепт пхалі

Інгредієнти:

  • 500 г запеченого буряку
  • 100 г горіхової суміші

Для горіхової суміші (на кілька порцій):

  • 150 г горіхів
  • 50 г часнику конфі (або м’якоть печеного часнику)
  • 2 ч.л. сванської солі
  • 1 ч.л. зіри
  • 1 пучок кінзи

Покрокові інструкції та інші види пхалі від Володимира Ярославського можна знайти за посиланням.

Рецепт салату з горіхами

Інгредієнти:

  • 2 огірки
  • ½ червоної цибулі
  • 2 помідори
  • Сіль
  • 80 г фісташок
  • 40 гарбузового насіння
  • Гарбузова олія

Покроковий рецепт можна знайти у добірці грузинських страв від Даші Малахової.

Основні страви грузинської кухні не багаті на вуглеводи, але є дуже ситними. Більшість із них — із куркою у головній ролі, проте є й інші варіанти: зі свининою чи бобами.

Рецепт чкмерулі

Інгредієнти:

  • Курка
  • Топлене масло
  • 800 мл молока або вершків
  • 1 головка часнику
  • 1 ч.л. хмелі-сунелі
  • 1 ч.л. уцхо-сунелі
  • Сіль, червоний та чорний перець за смаком
  • Петрушка та кінза за смаком

Спосіб приготування можна знайти за посиланням.

Рецепт чахохбілі

Інгредієнти:

  • 1 цибуля
  • 4 зубчики часнику
  • ½ шт. перцю чилі
  • 1 пучок кінзи
  • 3 курячі стегна
  • 3 томати
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 1 ч. л. хмелі-сунелі
  • сіль

Покроковий рецепт від Євгена Клопотенка можна знайти за посиланням.

Рецепт сациві

Інгредієнти:

  • близько 1 кг курки (можна тушку або курячі стегна)
  • 1 часник
  • 200 г волоських горіхів
  • пучок кінзи
  • 3 ст.л. домашнього майонезу
  • сіль за смаком

Спосіб приготування лінивого варіанта сациві шукайте за посиланням.

Рецепт оджахурі

Інгредієнти:

  • Картопля — 500 г
  • Свинина, як на шашлик — 300 г
  • Цибуля — 200 г
  • Солодкий перець — 200 г
  • Помідори — 200 г
  • Кінза — 20 г
  • Часник — 2 зубчики
  • Винний оцет — 2 ч.л.
  • Вода — 2 ч.л.
  • Сіль за смаком
  • Рослинна олія — 6 ст.л.
  • Чебрець за смаком
  • Зелень для подачі

Покроковий рецепт оджахурі шукайте за посиланням.

Рецепт лобіо

Інгредієнти:

  • 1 ст. квасолі
  • 1 головка цибулі
  • 1 ст. волоських горіхів
  • 3 зубчики часнику
  • 1 пучок петрушки
  • 1 ч. л. солі
  • 1 дрібка червоного перцю
  • 0,5 ст. томатної пасти за бажанням

Приготування:

Замочіть квасолю на 10 годин у холодній воді. Потім злийте воду, промийте квасолю та варіть її на невеликому вогні протягом 2 годин.

Дрібно наріжте цибулю, подрібніть часник, горіхи та зелень. Обсмажте цибулю із часником на сковороді.

Зварену квасолю додайте до цибулі та часнику, додайте всі спеції, горіхи та зелень, за бажанням — томатну пасту. Тушкуйте все разом близько 5 хвилин і подавайте.

Ачма: лінивий рецепт з лаваша

Інгредієнти:

  • Лаваш 400 г
  • Сир 500 г
  • Молоко 300 мл
  • Яйця 4 шт.
  • Зелень
  • Сир 250 г — натертий

Кроки приготування хачапурі ачма за рецептом Тетяни Литвинової можна знайти за посиланням.

Якщо говорити про десерти та напої, на думку відразу приходять чурчхела і тархун.

Рецепт чурчхели

Інгредієнти:

  • 4 кг винограду
  • 500 г борошна
  • цукор (за бажанням)
  • 500 г горіхів (фундук, волоський горіх або мигдаль)

Покроковий рецепт від Лізи Глінської шукайте за посиланням.

Рецепт тархуну

Інгредієнти:

  • Вода
  • Пучок тархуна
  • 2−3 лимони
  • Мед або цукор за смаком
  • Імбир та м’ята за бажанням

Як приготувати грузинський лимонад, дивіться у рецепті за посиланням.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X