Від салатів до десертів. 11 рецептів із оновленого шкільного меню від Євгена Клопотенка, які варто спробувати

19 січня, 19:21
Рецепти салатів, перших і других страв, гарнірів та десертів (Фото:monkeybusiness/depositphotos.com)

Рецепти салатів, перших і других страв, гарнірів та десертів (Фото:monkeybusiness/depositphotos.com)

Ділимося рецептами кількох страв, котрі стали частиною нового меню школярів.

З нового навчального року діти шкіл та дитячих садків перейшли на нове, затверджене МОЗ меню, що зменшує кількість цукру та борошна, збільшуючи відсоток овочів і фруктів. Ініціаторами зміни стали Олена Зеленська та Євген Клопотенко, котрий працював над розробкою оновлених страв.

Відео дня

Нещодавно в соцмережах розпалилася велика дискусія стосовно нового меню: багато батьків вважають страви не відповідними смакам і потребам дітей, інші — скаржаться на проблеми втілення.

Ми зібрали 11 страв із запропонованого Євгеном Клопотенком меню, щоб ви могли оцінити його, приготувавши для себе вдома.

Салат з буряка та селери з сиром

Інгредієнти на 500 г:

  • Буряк 395 г
  • Корінь селери 50 г
  • Сир твердий 40 г
  • Сік лимона 5 г
  • Сіль 1,5 г
  • Олія соняшникова 15 г

Приготування:

Промити буряк, відварити чи запекти до готовності, нарізати соломкою.

Промити й очистити селеру, натерти на тертці чи нарізати соломкою. Натерти на крупній тертці сир.

Змішати інгредієнти, заправити соком лимона, сіллю та олією.

znaimo.gov.ua
Фото: znaimo.gov.ua

Салат фруктовий з горіхами

Інгредієнти на 500 г:

  • Банани свіжі 135 г (один середній)
  • Яблука свіжі 180 г (одне середнє)
  • Апельсини свіжі 115 г (приблизно половина)
  • Ядра горіхів волоських 75 г

Приготування:

Фрукти помити, очистити від шкірки та нарізати соломкою.

Горіхи підсмажти та подрібнити.

Змішати фрукти та притрусити горіхами.

znaimo.gov.ua
Фото: znaimo.gov.ua

Зелений борщ зі шпинатом

Інгредієнти на 1 кг:

  • Картопля свіжа 250 г
  • Морква 30 г
  • Цибуля ріпчаста 30 г
  • Шпинат свіжий 30 г
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Олія соняшникова рафінована 20 г
  • Лист лавровий 0,5 г
  • Перець духмяний 0,1 г
  • Цибуля зелена 30 г
  • Петрушка свіжа 20 г
  • Овочевий бульйон 700 г
  • Сіль йодована 3 г
  • Сметана для подачі 20 г

Приготування:

У киплячий овочевий бульйон додати нарізану брусочками картоплю.

Нарізану кубиком цибулю і натерту моркву пасерувати на олії та додати до бульйону. Додати нарізаний шпинат, петрушку та зелену цибулю.

Варити ще 5 хвилин. У кінці варіння додати нарізані кубиком варені в круту курячі яйця, спеції та сіль.

Проварити борщ після закипання 5 хв.

znaimo.gov.ua
Фото: znaimo.gov.ua

Суп авголемоно

Інгредієнти 1 кг:

  • Картопля свіжа 350 г
  • Морква 90 г
  • Селера корінь 50 г
  • Цибуля ріпчаста 25 г
  • Масло вершкове 20 г
  • Сіль йодована 3 г
  • Вода 700 г

Заправка (71 г):

  • Яйце куряче 20 г
  • Лимонна кислота 1 г
  • Вода 50 г
  • Кріп або петрушка сушені 3 г

Приготування:

Підготовлені моркву та селеру подрібнити на крупній тертці, цибулю розрізати навпіл та додати все в киплячу воду. Через 15 хвилин варіння вийняти цибулю.

Почищену картоплю нарізати кубиками середнього розміру, додати в суп. Варити ще 10 хвилин і додати вершкове масло.

Для заправки: в окремій посудині у воді розчинити лимонну кислоту, після чого додати збите яйце з водою.

За 5 хвилин до кінця варіння додати заправку, інтенсивно перемішуючи суп, та довести до смаку спеціями.

znaimo.gov.ua
Фото: znaimo.gov.ua

Чахохбілі з куркою

Інгредієнти на 1 кг:

  • Філе куряче 680 г
  • Олія рафінована 30 г
  • Цибуля ріпчаста 400 г
  • Часник сушений 5 г
  • Томатна паста 80 г
  • Борошно пшеничне цільнозернове або крохмаль кукурудзяний 10 г
  • Петрушка сушена 5 г
  • Хмелі-сунелі 3 г
  • Сіль 3 г
  • Вода 350 г

Приготування:

Нарізати філе шматочками по 30−35 г, обсмажити. Пропасерувати нарізану кільцями цибулю та борошно.

Додати до курки цибулю, томатну пасту та пасероване борошно або кукурудзяний крохмаль, бульйон або воду, сушені петрушку, хмелі-сунелі та часник. Тушкувати до готовності.

znaimo.gov.ua
Фото: znaimo.gov.ua

Чилі кон карне з яловичини

Інгредієнти на 1 кг:

  • Яловичина великими шматками 400 г
  • Квасоля відварена 470 г
  • Томатний сік 190 г
  • Масло вершкове 20 г
  • Цибуля ріпчаста 50 г
  • Вода 100 г
  • Чорний перець мелений
  • Сіль йодована

Приготування:

Відварити яловичину впродовж 1−1,5 год та подрібнити на м’ясорубці.

Нарізати кубиком цибулю та припустити на сковороді з фаршем і маслом.

Додати до фаршу квасолю, воду, томатний сік, сіль і перець, тушкувати разом 20−25 хвилин.

znaimo.gov.ua
Фото: znaimo.gov.ua

Вегетаріанський закритий пиріг

Інгредієнти на 1 кг:

  • Цибуля 80 г
  • Морква 80 г
  • Часник 5 г
  • Олія соняшникова 30 г
  • Масло вершкове 20 г
  • Картопля свіжа 440 г
  • Сочевиця крупа 180 г
  • Орегано сухий 3,2 г
  • Перець чорний мелений 3,2 г
  • Томатна паста 25 г
  • Сіль 3 г

Приготування:

Картоплю відварити, додати вершкове масло та зробити пюре. Сочевицю відварити до стану напівготовності.

Подрібнити часник, дрібно нарізати цибулю, пасерувати їх на олії. Додати натерту моркву та пасерувати ще 5−7 хвилин. Додати томатну пасту, часник, відварену сочевицю та 100 мл води. Тушкувати декілька хвилин, додати сіль та перець.

Викласти масу в форму для випікання, зверху рівномірно розподілити картопляне пюре. Запікати 20−25 хв при температурі 180 °C до появи скоринки.

znaimo.gov.ua
Фото: znaimo.gov.ua

Ньокі (картопляні галушки)

Інгредієнти на 1 кг:

  • Картопля 619 г
  • Борошно пшеничне 300 г
  • Яйця курячі 2 шт.
  • Вода 50 г
  • Сіль 3 г
  • Вершкове масло 20 г

Приготування:

Очистити картоплю, відварити та перетерти в пюре.

Додати до картоплі борошно, яйця, сіль і гарно перемішати. Сформувати невеликі кульки діаметром 2 см та притиснути зверху.

Відварити до готовності в підсоленій киплячій воді впродовж 5 хв.

Перед подачею заправити маслом.

znaimo.gov.ua
Фото: znaimo.gov.ua

Овочева паелья з куркумою

Інгредієнти на 1 кг:

  • Овочевий бульйон 700 г
  • Олія соняшникова рафінована 20 г
  • Морква 100 г
  • Цибуля ріпчаста 100 г
  • Крупа рисова 300 г
  • Куркума мелена 6 г
  • Масло вершкове 15 г
  • Томатна паста 50 г
  • Сіль 3 г

Приготування:

Підготовлену цибулю та моркву натерти на тертці, пасерувати на олії та додати томатну пасту.

Додати попередньо перебраний, промитий декілька разів в холодній воді рис, куркуму, сіль та овочевий бульйон.

Відварити до готовності при слабкому кипінні, в кінці приготування додати вершкове масло.

znaimo.gov.ua
Фото: znaimo.gov.ua

Бурякові панкейки

Інгредієнти на 350 г:

  • Буряк свіжий 200 г
  • Вода питна 25 г
  • Яйця курячі 25 г
  • Борошно пшеничне цільнозернове 90 г
  • Сода харчова 1,5 г
  • Сіль йодована 1 г
  • Кориця мелена 1 г
  • Цукор пісок 10 г
  • Олія соняшникова рафінована 5 г

Приготування:

Буряк зварити, почистити та подрібнити на тертці.

Змішати натертий буряк з яйцем, содою і борошном, сіллю, цукром та корицею. Ретельно перемішати тісто до однорідного стану.

Розігріти на пательні олію. Викласти ложкою тісто у формі млинчиків. Обсмажити бурякові панкейки по декілька хвилин з кожної сторони. Смажені панкейки відправити у духовку на 10 хвилин при температурі 180 °C, щоб пропеклися всередині.

znaimo.gov.ua
Фото: znaimo.gov.ua

Шуліка з маком

Інгредієнти на 500 г:

  • Борошно пшеничне цільнозернове 370 г
  • Олія соняшникова рафінована 15 г
  • Кефір 150 г
  • Сода харчова 1 г
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Цукор 10 г
  • Сіль йодована 0,5 г
  • Мак 10 г

Приготування:

Поєднати всі інгрідієнти та замісити тісто. Розкатати його товщиною 0,5 см та випікати при температурі 170 °C протягом 7−10 хв.

Охолоджену шуліку нарізати на квадратні шматки масою по 60−80 г. Полити ягідним або сметанковим соусом.

znaimo.gov.ua
Фото: znaimo.gov.ua

Докладно про харчування у школах та дитячих садках Євген Клопотенко розповів в інтерв'ю на YouTube-каналі ISLND TV.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X