Турецький фуд-туризм. Нічна вулична їжа та інші гастрономічні пригоди Стамбула

25 березня 2019, 22:45

Весна - час довгих вихідних і перших теплих вікендів. Це привід починати традиційні туристичні вилазки в цікаві міста і країни поблизу - так, щоб встигнути за два-три дні.

Найбільше місто Туреччини - Стамбул - вабить українців своїм відносно близьким розташуванням: політ в це наповнене пам'ятками місто-порт на березі Босфору займе близько двох годин, а також своїм історичним і культурним колоритом.

Відео дня

Блакитна мечеть і Палац Топкапи з видом на Мармурове море, Вежа Галата і Галатський міст, Район Султанахмет - Стамбул таїть в собі сотні цікавих місць, які варто побачити хоча б раз. Однак місто славиться ще однією незвичайною «визначною місциною» - тутешніми продуктовими ринками і вуличною їжею.

Будь-який гід або інструкція по відвідуванню Стамбула обов'язково включає в себе пункт: Спробувати місцеву вуличну їжу. Багато мандрівників відзначають, що, обмежившись їжею із стамбульського готелю або ресторанів, не відчуєш дух міста повною мірою. У місті навіть пропонують різноманітні гастроекскурсіі з дегустацією місцевих страв.

Ще один особливий стамбульський гастро-атракціон - нічна вулична їжа: пізні посиденьки за традиційними турецькими стравами в найпопулярніших місцях міста або ж прогулянки по Стамбулу з попередньо закупленою їжею на винос.

Ось п'ять страв вуличної їжі, яку настійно радять пробувати, відправившись в Стамбул:

Балик екмек

Бутерброд зі смаженою рибою (найчастіше, скумбрією), цибулею і салатом у свіжій білій булці або лаваші. Відправляйтеся за стамбульським бутербродом в район Галатського мосту - до пристані Еміненю і на рибний ринок Каракей.

Лахмаджун

Тонка варіація піци - з фаршем і овочами, іноді з сиром. Готується в печі, а при подачі скручується зі свіжою зеленню і збризкується лимоном.

Мідії з пловом

Особливий місцевий варіант вживання мідій: їх варять, а потім прямо в раковину додається рис зі спеціями. Їсти потрібно прямо з неї, окропивши лимонним соком. Продаються на пристанях і головних вулицях Стамбула.

Мокрий бургер

Найпопулярніше місце з «мокрими» бургерами знаходиться на площі Таксім. Особливість його в тому, що булочку готують на пару, тому вона набуває вологої текстури. Плюс котлета і томатний соус - отримуємо стамбульський must-try.

Дондурма

Ну і яка дегустація без десерту? Турецький аналог морозива - дондурма - готується з молока, цукру, мастики і салепу (борошна з висушених бульб деяких видів орхідеї). Мастика і салеп роблять морозиво в'язким, трохи схожим на жуйку.

Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE в Facebook

Редактор: Марія Кабацій

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X