Соляріс, йод та англійська поезія. Винний баттл сомельє: цікаві факти та шість чудових вин, які варто спробувати

1 лютого, 20:01
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Edutainment — спосіб поєднати приємне з корисним, наприклад, відвідати винну дегустацію (Фото:BEEF)

Edutainment — спосіб поєднати приємне з корисним, наприклад, відвідати винну дегустацію (Фото:BEEF)

Автор: Лілія Вітюк

Edutainment або ігрове навчання стало не тільки популярним освітнім методом, але й цікавим варіантом проведення часу: пізнавати нове у форматі розваги набагато приємніше і ефективніше. У тому числі, коли йдеться про вивчення вина.

НВ побував на дегустаційному винному батлі в ресторані BEEF, який провели Анна-Євгенія Янченко та Павло Мнухін, винні експерти та переможці попередніх раундів батла. Wine Battle — це регулярні винні дегустації у форматі змагання між двома учасниками, які представляють свої добірки вин у трьох категоріях — ігристе, біле та червоне. До речі, під час представлення вин експерти не лише описують їх, а й діляться цікавими фактами зі світу виноробства та розповідають про його особливості. Ось що ми дізналися під час баттла.

Відео дня
Щоб розбиратися у вині, потрібно поєднувати вивчення теорії та практики (Фото: BEEF)
Щоб розбиратися у вині, потрібно поєднувати вивчення теорії та практики / Фото: BEEF

Сім цікавих фактів про вино від українських винних експертів

1 Перший у світі product placement екламне розміщення бренду або продукту в мистецтві) шампанського зафіксували в XVII столітті в поемі одного з англійських поетів Д. Етеріджа.

2 Ігристі вина Великобританії сьогодні тренд у світі вина. При цьому виноробство в країні почало розвиватися зовсім недавно — приблизно 2015 року. Причиною цього стало глобальне потепління, оскільки раніше клімат Британії не дозволяв вирощувати технічний виноград. За словами Анни-Євгенії Янченко, ідея робити ігристе вино належить британцю Крістоферу Мерету.

3 У британському ігристому Lyme Bay Pinot Noir Classic Cuvee, зробленому класичним шампанським методом, використано купаж восьми різних сортів. Основний серед них — Піно Нуар, а один із додаткових — гібридний сорт Соляріс, популярний серед українських виноробів.

4 Грюнер Вельтлінер — найпопулярніший сорт австрійських вин, винна «візитівка» країни. У смаку відчуваються фрукти нанас, цитрусові, зелене яблуко, персик), квіткові нотки, мінеральність, а також білий перець. Це додає йому особливостей, адже ноти перцю присутні у винах лише з трьох сортів — Шираз, Ротондо і, власне, Грюнер Вельтлінер.

5 Традиції виноробства в клані Ротшильдів розвиваються з 1868 року, коли Джеймс де Ротшильд придбав маєток Шато Лафіт ьогодні - Шато Лафіт Ротшильд, що входить до п’ятірки Великих вин Бордо). У наші дні сім'я виробляє вина у різних країнах світу. Наприклад, в Аргентині, де створюють вино Flechas de Los Andes Gran Corte Malbec red 17.

6 Типовими для вин можуть бути не лише фруктові аромати. Наприклад, мінеральні тони та відтінок йоду, що нагадує про свіжий морський бриз, можна чітко розрізнити в іспанському ігристому вині - каві Jaume Codorniu Gran Reserva. До речі, вина цієї колекції виготовляються у тому ж підвалі, в якому і було вперше засноване виробництво кави в Іспанії в 1872 Доном Хосе Ровентосом (перший іспанський виробник ігристого вина).

7 Шенен Блан (автохтонний сорт з Долини Луари, Франція) вважається одним з 10 найкращих сортів світу, оскільки вина з нього можуть бути багатоликими (від легких ігристих, до соковитих десертних та елегантних сухих). Вин із французького Шенен Блана зараз досить мало на ринку — переважно це вино представлене з урожаю Південної Африки.

Винна дегустація - спосіб розважитися та отримати нову корисну цікаву інформацію (Фото: BEEF)
Винна дегустація - спосіб розважитися та отримати нову корисну цікаву інформацію / Фото: BEEF

Вина від Анни-Євгенії Янченко

Сомельє, винна журналістка, засновниця проектів Wild Wild Wine та Сомельє у зелених штанах, авторка книги Вино без правил, володарка дипломів WSET 2, WSET 3 рівнів та диплома магістра сенсорного аналізу ОНАПТ представила такі вина:

Анна-Євгенія Янченко (Фото: BEEF)
Анна-Євгенія Янченко / Фото: BEEF

1. Ігристе вино: Lyme Bay Pinot Noir Classic Cuvee.

Дегустаційні ноти: тропічні фрукти, цитрусові (лимон), абрикос, мед, мигдаль, у післясмаку — солодкий перестиглий персик.

2. Біле вино: Rabl Gruner Veltliner Loiserberg Alte Reben.

Дегустаційні ноти: фрукти нанас, цитрусові, зелене яблуко, персик), квіткові нотки, мінеральність (крейда), а також — делікатний білий перець, витримка в дубовій бочці надає йому ванільних та вершкових нот.

3. Червоне вино: Flechas de Los Andes.

Дегустаційні ноти: ноти чорної смородини, третинні ноти солодкуватого тютюну, в ароматі присутні ожина, фіалка та мінеральність, має гарний рівень кислотності та танінів.

Вина від Павла Мнухіна

Бренд-амбасадор Wine Bureau, винний експерт, у 2021 році він став одним із 38 людей у світі, які склали іспит Всесвітньої організації сомельє ( ASI) і одержав срібний диплом організації, володар диплома WSET 3 представив такі вина:

Павло Мнухін (Фото: BEEF)
Павло Мнухін / Фото: BEEF

1. Ігристе вино: Jaume Codorniu Brut Gran Reserva.

Дегустаційні ноти: в ароматі присутній чіткий запах мінеральності та йоду, у м’якому делікатному смаку відчуваються персик, диня, горіхи, мед, підсмажений хліб.

2. Біле вино: Montlouis sur Loire Clos de Mosny 2018, Jacky Blot.

Дегустаційні ноти: персики, печені яблука, айва, ніжний перець. Вину притаманний редуктивний стиль, відчувається аромат сірника, яким легко чиркнули. Вино красиво старіє та розвивається, у тому числі й у келиху.

3. Червоне вино: Cote de Nuits Villages Les Clos de Magny; Domaine Cornu.

Дегустаційні ноти: в ароматі відчуваються червоні ягоди, прянощі, смак оксамитовий, збалансований, з шовковими танінами та тривалим присмаком.

Вина від Анни-Євгенії Янченко та Павла Мнухіна (Фото: BEEF)
Вина від Анни-Євгенії Янченко та Павла Мнухіна / Фото: BEEF

За підсумками батлу дегустатори надали перевагу винам Павла Мнухіна — Анна-Євгенія Янченко поступилася йому рівно одним балом. Він став фіналістом і боротиметься за головну перемогу цього сезону. Wine Battle — винні дегустації у форматі змагання між двома учасниками — на регулярній основі проходять у ресторані BEEF.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X