Не кіноа, а льон. Уляна Супрун спростувала міфи про високу вартість здорового харчування

3 квітня 2019, 16:33

Здорове харчування не обов’язково буде надто дорогим, якщо правильно підійти до вибору продуктів та сконцентруватися на локальності споживаного в їжу. Про це заявила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

У своєму пості на Facebook Супрун дала відповідь на численні коментарі, які отримувала раніше на свої рекомендації щодо корисної їжі. Користувачі Мережі часто звинувачували в.о. міністра у тому, що її поради не по кишені українцям.

Відео дня

«Існує такий міф, що правильно харчуватися - це обов’язково дуже дорого. Звісно, у величезному асортименті фруктів, овочів, риби або ж горіхів є багато дійсно дорогих пропозицій. Але не настільки багато, щоб ми розводили руками та радили вам їсти батон, дешеву ковбасу, кетчуп, горілку, запевняючи, що все буде добре», - пише Супрун і далі спростовує деякі з міфів на цю тему.

Unsplash
Фото: Unsplash

«Ми постійно радимо їсти більше овочів. Але багато людей переконані, що це занадто дорого, і їх півроку немає. Проте, погляньмо правді в очі — в Україні достатньо доступних та корисних овочів! На відміну від США, де овочі й фрукти подекуди доставляють за сотні та тисячі кілометрів, Україна вирощує власні овочі й фрукти, які можна купити в кожному місті та містечку», - заявляє голова МОЗу.

В.о. міністра додає, що хоча знайти свіжі овочі важко взимку і навесні, варто придивитися до моркви (до 15 грн/кг), яка є джерелом каротиноїдів та корисною для імунітету, краси шкіри і боротьби з вільними радикалами, буряку (до 15 грн/кг) - джерела бетаїну, сполуки, потрібної для правильного обміну жирів, капусти кольрабі (до 30 грн/кг) - соковитого джерела клітковини і вітаміну С, коренеплодів селери і пастернаку (25 і 45 грн/кг відповідно), багатих клітковиною інуліну.

«Улюблений проповідниками здорового способу життя батат (солодка картопля) дорогий (від 100 грн/кг) і не здоровіший за запечені з олією моркву, картоплю, пастернак і селеру, тож не переймайтеся», - додає Супрун.

Unsplash
Фото: Unsplash

Цибуля, в тому числі порей і зелену (від 10 грн/кг), веде далі в.о. міністра, корисна для кишкової мікрофлори та печінки, гарбуз (15-20 грн/кг) — джерело каротиноїдів, капуста та її хрестоцвітні родичі (10-20 грн/кг) багаті на кальцій, активують печінкову систему знешкодження. «Квашена капуста містить ще й молочну кислоту (пребіотик) та молочнокислі бактерії (пробіотик), тобто ще корисніша за сиру. Розрекламована нутриціологами броколі справді дещо поживніша за білокачанну капусту, але ця різниця не така принципова», - пише вона.

Що стосується м’яса, Супрун радить обирати продукти в їхньому первісному вигляді: «Це подвійний виграш — що менш перероблений продукт, то менша додана вартість (ви менше платите) і більша поживна цінність (ви менше хворієте). 100 грамів навіть добірної яловичини, в якій багато заліза, цинку та незамінних амінокислот, карнітину і таурину, коштує менше ніж 100 грамів поганеньких сосисок».

Unsplash
Фото: Unsplash

Риба - це здорово, і не настільки дорого, як звично думати, додає голова МОЗ. «Обирайте скумбрію, хека й оселедця, а не лосося. Не бійтеся свинцю та миш’яку - в цих видах риби їх не так багато, як в лососі, тунці, рибі-мечі. Білий рис становить більшу загрозу — він накопичує неорганічний миш’як», - пояснює Супрун.

«Коли ми говоримо “здорове харчування”, то маємо на увазі не розкручені та дорогі авокадо, годжі, чіа, кіноа і лосося, а рідні та доступні сало, яйця, смородину, гречку, гарбузи, оселедці та льон. І купу інших продуктів вартістю до 50 гривень/кг. Нездорова їжа більш доступна передусім фізично, а потім економічно. Простіше купити шоколадний батончик, аніж курагу, хоча кілограм батончиків дорожчий за кілограм кураги. Слід змінювати свої пріоритети й шукати здорових опцій щодня. Здорова їжа - доступна», - підсумовує в.о. міністра.

Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE в Facebook 

Редактор: Марія Кабацій

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X