«Мене відштовхували чоловіки цієї галузі». Кращою жінкою-шефом Азії 2021 року стала китаянка ДеАль Там

25 лютого 2021, 17:35

37-річна ДеАль Там, шеф-кухар ресторану Obscura, отримала престижну нагороду The World’s 50 Best Restaurants і розповіла про те, як змогла досягти такого успіху.

Прагнучи створити нову ідентичність сучасної китайської гастрономії, шеф-кухар ДеАль Там не боїться величезних розмірів своєї країни, тисячолітньої кулінарної історії чи великої різноманітності регіональних кухонь.

Відео дня

У своєму меню вона може комбінувати омарів Бретані з солоною гірчицею з провінції Гуандун і риб’ячою пащею, щоб створити інноваційну начинку для булочки, приготовленої на грилі та прикрашеної сусальним золотом. Або вона може переосмислити класичну страву з бекону та перцю з провінції Хунань з австралійським вагю, чилі та перцем шішіто.

«Обскура означає невизначеність, безмежність — концепція, що нагадує чорну діру, — каже вона. — Ви знаєте, що по той бік чорної діри відбувається щось цікаве, що вабить і захоплює. Це те, чого ми хочемо: ресторан, який втягує вас всередину. І як тільки ви втягуєтеся в цю чорну діру, ми захоплюємо вас нашою їжею».

Багато разів за свою кар'єру ДеАль Там доводилося долати серйозні перешкоди, щоб здійснити свою мрію, ігноруючи соціальні та гендерні стереотипи. Живучи в Канаді, куди вона переїхала зі своєю сім'єю в 10 років, вона отримала освіту інженера, але почула поклик кухні.

«Я була жінкою та старшою дитиною в родині, і в мене були певні припущення про те, чого від мене чекало суспільство і сім'я», — розповідає кулінар. Як вона пізніше дізналася, ці очікування не обмежувалися її родичами — вони виявлялися і на професійних кухнях. «Коли я починала, мене відштовхували чоловіки в цій галузі, які ставилися до мене несправедливо», — згадує вона. Але завзятість і наполегливість допомогли їй все ж виграти цю битву.

Працюючи су-шефом в Bo Shanghai, Там зарекомендувала себе як перша жінка-кухар на материковому Китаї, що отримала зірку Мішлен у 2018 році. У 2020 році Там відчула, що єдиний спосіб віддати данину поваги громадянам Китаю і їх кухням — це мати власний заклад. А тепер нова нагорода кращого кухаря-жінки вперше поїде в Шанхай.

«Важко піднятися на вершину рейтингу найвідоміших шеф-кухарів у світі», — говорить вона. «Чоловіки можуть витрачати нескінченну кількість часу, але жінки, як і раніше, вважаються опорою сім'ї в Китаї. Є певні очікування щодо того, скільки часу їм потрібно проводити з сім'єю, і які жертви їм потрібно для цього принести».

Там підкреслює, що є жінки, котрі працюють виконавчими кухарями в кращих готелях Китаю, які переписують історію з точки зору того, що можливо для жінки-кухаря. Вона також вважає, що компанії повинні робити більше для того, щоб жінки перестали розглядати створення сім'ї як кінець своєї кар'єри.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

«Те, що ти жінка, не повинно утримувати тебе від мрії, яку хочеться здійснити», — каже шеф-кухар.

Показати ще новини
Радіо NV
X