За версією World Cheese Awards. Український сир увійшов до сотні найкращих сирів світу 2022

Які українські сири високо оцінило міжнародне журі (Фото:instagram.com/syrowarnia)
Розповідаємо, які українські сири здобули нагороди серед понад чотирьох тисяч конкурентів на найбільшому сирному конкурсі Європи та завоювали прихильність членів міжнародного журі.
Попри війну, у 2022 році Україна продовжує захоплювати світ не тільки своєю відвагою та незламністю, але і культурою, гастрономією і локальними продуктами. Серед них — сири.
У 2022 році в Україні мав відбутися наймасштабніший сирний конкурс в Європі — World Cheese Awards. З 1988 року він проводиться у різних країнах світу. Через повномасштабне вторгнення росії проведення заходу в Києві відтермінували до 2024-го року. Тож цьогоріч він пройшов у Великобританії.
У ньому взяли участь 4434 сири з 42 країн світу, з них 39 — українських. Їх оцінювали 250 профейсіних міжнародних суддів. 13 українських сирів отримали нагороду та відзнаку від міжнародної колегії. Один із сирів отримав найвищу нагороду — Super Gold — і увійшов до сотні найкращих сирів світу за версією World Cheese Awards. Його виробником є маленька сироварня на Івано-Франківщині.
Представниками України стали компанії Ardis Group і спільнота ProCheese за підтримки Швейцарії в рамках програми Quality FOOD Trade Program. Швейцарія вже виділила майже 100 мільйонів гривень для надання господарствам із виробництва молока в деокупованих областях гуманітарної допомоги. Про це розповів Віктор Шуткевич, координатор проєктів з економічного розвитку Посольства Швейцарії в Україні.
Як оцінюють сири на конкурсі World Cheese Awards 2022
Суддя WСA та сирна експертка Оксана Чернова розповіла, як обирається найкращий сир.
Оксана Чернова
Оцінюванням займається професійне міжнародне журі, кожен зразок розглядають за кількома параметрами:
- зовнішній вигляд сирної голови,
- текстура й аромат скоринки та сирного тіста,
- відсутність зайвих запахів,
- смак (головний показник якості).
Сири з однаковим маркуванням штрих-кодами (без жодної айдентики, щоб зберегти неупередженість оцінок) розподіляються по столах, і понад двісті експертів з різних країн, працюючи у групах по три особи, присвоюють сиру одну з нагород — золоту, срібну чи бронзову. З кожного столу сири з найбільшою кількістю балів потрапляють на оцінювання до Super Gold Jury — 16-ти кращих професіоналів галузі, які обирають переможця.

Найкращі українські сири за версією World Cheese Awards 2022
Bronze:
- Мукко Витриманий, Мукко, Львівська область;
- Мукко Козячий, Мукко, Львівська область;
- Легенда, Доообра Ферма, Київська область;
- Форе Нуар козиний, Лісова Коза, Кіровоградська область;
- Чеддер, Старий Порицьк, Волинська область;
- Чорний чеддер, O’BEREG, Сумська область;
- Ланкашир Аль Пачіно, O’BEREG, Сумська область.

Silver:
- Богуславський, RORY, Київська область;
- Шевр Шедевр, Доообра Ферма, Київська область;
- Гауда, Європейська сироварня, Одеська область;
- Золоте Руно, Джерсей, Львівська область.

Gold:
- Віхола, Сироман, Київська область.

Super Gold:
- Сирна торбинка, Станіславська сироварня, Івано-Франківська область.

Директорка департаменту ProCheese в Ardis Group Наталія Кагадій розповіла про підготовку до конкурсу. Вона поділилася, що це було важко, адже потрібно було зібрати до 50 учасників та усі необхідні документи, організувати логістику доставки сирів, що швидко псуються, отримати візи у Британію у посольстві сусідньої Польщі (під час війни їх представництво в Україні закрите) та подолати багато інших викликів.
«Це була надважка робота нашої команди, яка вартувала надзусиль та величезних ресурсів. Ми чотири роки йшли до цього. І попри всі складнощі ми це зробили. Нам вдалось привезти сири на конкурс, організувати національний стенд та отримати аж 13 перемог!», — підсумувала вона.
На World Cheese Awards з українськими сирами познайомилися баєри світових торговельних мереж, власники сирних крамниць і міжнародні сирні експерти, тож така подія суттєво вплинула на експортний потенціал українського сиру.