Столичний смак. Топ найкращих ресторанів Києва
Журнал НВ попросив українських експертів і гурманів назвати свої улюблені ресторани Києва, щоб скласти список найкращих столичних закладів.
Adelle
Адреса: вул. Велика Васильківська, 29
Середній чек: 600 грн
Кухня: середземноморська
Новий заклад рестораторів братів Гусовських, що спеціалізується на сучасній кухні Тель-Авіва, відкрився буквально кілька місяців тому. Хумус, фалафель, сабіх, шварма — далеко не повний список традиційних ізраїльських страв у меню. Заслуговує на увагу десерт із козячого сиру з тхіною, фініковим медом і листям чебрецю.
Alaska
Адреса: вул. Січових Стрільців, 20
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: італійська, середземноморська
Флагманська страва ресторану — королівський краб, виловлений на очах у відвідувачів з акваріума, у білому вині за фірмовим рецептом. Сучасний мінімалістичний інтер'єр прикрашають живі оливкові дерева, які ростуть у діжках просто в залі ресторану.
BAO
Адреса: вул. Мечникова, 14/1
Середній чек: 950 грн
Кухня: китайська
Кулінарна майстерність іменитого шеф-кухаря Ектора Хіменеса-Браво зробила цей заклад одним із наймодніших у місті. Поспостерігати за приготуванням традиційної локшини і качки по-пекінськи можна через панорамні вікна кухні безпосередньо із зали ресторану. До того ж гості закладу розміщуються за величезним ком’юніті-столом.
BEEF meat & wine
Адреса: вул. Шота Руставелі, 11
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: стейк-хаус
У цьому м’ясному раю подають одні з найкращих американських мармурових стейків у місті, які варто доповнити овочами гриль і келихом відмінного червоного вина. Крім того, будь-хто з охочих може взяти тут майстер-клас із приготування м’яса або замовити персональну трапезу від шеф-кухаря.
Bigoli
Адреса: Кловський узвіз, 7а
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська
Візитна картка закладу — справжня домашня італійська паста, яку можна тут з'їсти приготовленою, а можна купити в гастролавці у ресторані, щоб приготувати вдома. Для любителів легшої їжі тут є цілий моцарелла-бар, де свіжий італійський сир можна скомпонувати з будь-якою добавкою на вибір — від італійських ковбасок до гострого печеного перцю.
Casa Nori
Адреса: вул. Борисоглібська, 1.
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська
Тут подають справжні венеційські чікетті — невеликі закуски з м’яса, сиру, овочів або риби. Різноманітністю потішить велика винна карта на 100 найменувань із різних регіонів Італії.

Catch
Адреса: вул. Володимирська, 12.
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: рибний ресторан
Цей модний заклад давно на прикметі у цінителів дарів моря — тут подають найсвіжіші устриці, а також крабів, лобстерів, рибу та інші морепродукти. Особливою гордістю ресторану є бар із 130 видами шампанського.
Chang
Адреса: вул. Ярославів Вал, 23а.
Середній чек: 500 грн
Кухня: в'єтнамська
Власники обіцяють нагодувати улюбленими стравами азійської кухні в демократичному форматі бістро. Особливо гарні гострий кокосовий суп із морепродуктами, різноманітні немамі (рулети з рисового паперу) і традиційний рис із незвичайними добавками.
Citronelle
Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 23
Середній чек: 800 грн
Кухня: французька
Ресторан здивує сміливим поєднанням високої кухні і сучасних кулінарних трендів різних регіонів Франції. Тут варто скуштувати сир брі з часниковими чипсами в білому вині за нормандським рецептом, марсельський буябес, ліонський цибульний суп і паризький лимонний тарт.
Egersund Seafood
Адреса: вул. Хрещатик, 38, ЦУМ, 6-й поверх; просп. Романа Шухевича, 2 т, Sky Mall, фуд-корт, 3-й поверх
Середній чек: 300 грн
Кухня: рибний магазин-ресторан
Справжніх цінителів морепродуктів назвою цього ресторану не здивуєш — вони давно змітають із полиць закладу філе свіжого норвезького лосося і тунця. Так, із полиць! Передусім це рибний магазин, в якому вподобані вами морепродукти приготують за мить. У меню також є бутерброди з оселедцем, форшмак, суп і різні суші-сети.
Fish Dash
Адреса: вул. Євгена Коновальця, 15/2
Середній чек: 650 грн
Кухня: рибний ресторан
Дарами моря під східним соусом обіцяє нагодувати відвідувачів новий ресторан Fish Dash, що відкрився лише кілька місяців тому на Печерську. Шеф-кухар Іхсан Карадемір привіз зі Стамбула автентичні турецькі рецепти, у технології багатьох із них — приготування морепродуктів на вугіллі.

Fish & Pussycat
Адреса: вул. Басейна, 5б
Середній чек: 700 грн
Кухня: японська
Окрім класичних суші-сетів із незвичайними поєднаннями інгредієнтів на окрему увагу заслуговує барна карта. Тут можна продегустувати справжні японські віскі, джин, горілку і сливове пиво. А з ранкового меню обов’язково варто замовити японський церемоніальний чай матчу і сирники з манговим кюлі.
Fujiwara Yoshi
Адреса: вул. Солом’янська, 15а; вул. Драгомирова, 11
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: японська
Нескладно здогадатися, що таку незвичну назву ресторан отримав завдяки своєму ідейному натхненнику і шефу — Фудзіварі Йошихиро. Його стараннями традиції японської гостинності тісно переплелися з авторською кухнею. Заклад відомий своїм гастрономічним шоу з розробляння тунця і акваріумами з живими крабами, лобстерами й устрицями з усіх куточків світу.
Goodman
Адреса: вул. Жилянська, 75
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: стейк-хаус
Якщо вірити творцям цієї мітерії, то в мережі ресторанів Goodman (об'єднує заклади Києва, Лондона і Цюриха) процвітає культ м’яса. Від розмаїття стейків тут і справді розбігаються очі, а філе міньйон із пісного м’яса або величезний XXL Ковбой відмінно доповнить особливий сорт червоного вина.
GRANO
Адреса: вул. Болсуновська, 2
Середній чек: 650 грн
Кухня: італійська
Старі добрі італійські традиції під одним дахом у Києві зібрав сімейний ресторан GRANO. Завдяки дитячому меню і домашній піці заклад згодиться для недільного гастрономічного походу всієї родини. Фахівці рекомендують замовити один з авторських коктейлів від шеф-бармена Максима Рябця.
Honey
Адреса: вул. Нижній Вал, 19/21, вул. Ярославів Вал, 20, вул. Хрещатик, 38, ЦУМ, 6-й поверх
Середній чек: 300 грн
Кухня: кондитерська, європейська
Невелике кафе в лабіринтах подільських вуличок славиться теплою атмосферою і солодощами. Ароматний лавандовий латте або гарячий шоколад зігріють душу вдвічі швидше, якщо пити його, смакуючи еклерами і цукерками ручної роботи. З'їсти щось поживніше тут теж можна, щоправда, асортимент обмежується сендвічами і салатами.

La Veranda Kyiv
Адреса: вул. Академіка Богомольця, 7/14
Середній чек: 800 грн
Кухня: середземноморська
У цьому закладі нічого особливого немає, запевняють творці ресторану. Є лише смачна їжа, відмінні продукти і хороший сервіс. На цих трьох китах і збудована концепція La Veranda Kyiv. Із приємних бонусів закладу — можливість замовити улюблену страву не з меню і красивий зелений сад навколо літнього майданчика.
Lucky Restaurant Vinoteque
Адреса: вул. Мечникова, 9
Середній чек: 800 грн
Кухня: європейська
«Нове вино щодня» — девіз ресторану з винною картою з більш ніж 4.000 найменувань. З їжі тут подають класичні страви з усього світу: шотландського лосося з кіноа, французьку качку конфі і неаполітанську юшку.
Matisse
Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 56а
Середній чек: 750 грн
Кухня: європейська, українська, російська
Головною стравою закладу можна вважати панорамний краєвид на Київ із висоти пташиного польоту. А все завдяки тому, що ресторан розташований на 15-му поверсі готелю в самому серці столиці. В меню є традиційні страви на будь-який смак, а апетиту додасть повітряний інтер'єр і правильне барне меню.
Milk Bar
Адреса: вул. Шота Руставелі, 16
Середній чек: 300 грн
Кухня: американська
Типове місце зустрічей столичної молоді з можливістю легкого перекусу. Меню пропонує апетитні сніданки і бранчі, а також незвичайні десерти і великий вибір морозива. Завсідники радять спробувати фірмові молочні коктейлі, які можна замовити в гарячому або холодному вигляді.

Mimosa Brooklyn Pizza
Адреса: вул. Басейна, ½
Середній чек: 400 грн
Кухня: американська, італійська
Тут можна себе відчути справжнім ньюйоркцем і замовити бруклінську піцу. Принагідно варто спробувати родзинку меню — солодку піццету з ягодами і маршмеллоу.
Musafir
Адреса: вул. Саксаганського, 57а; вул. Богдана Хмельницького, 3б
Середній чек: 300 грн
Кухня: кримськотатарська
Власники закладу зробили акцент на традиційній кримськотатарській атмосфері — і не прогадали. За досить демократичними цінами тут можна отримати манти, чебуреки, долму, а на десерт пахлаву.
NAM
Адреса: вул. Велика Васильківська, 48
Середній чек: 900 грн
Кухня: в'єтнамська
Це ще один ресторан відомого шеф-кухаря Ектора Хіменеса-Браво. Тутешнє меню рясніє дивовижними назвами в'єтнамських страв, тому невтаємниченим відвідувачам доведеться скористатися допомогою Google або офіціанта. Закуски подаються в листі лолот. Також гостям пропонують традиційний суп із локшиною фо і трендові тім сами — рулети з прозорого тіста з фаршем, овочами і зеленню.
Napule
Адреса: вул. Мечникова, 9
Середній чек: 650 грн
Кухня: італійська
У столиці по справжню неаполітанську піцу потрібно йти саме в Napule. І це не порожні слова — справжність страви підтверджена міжнародним сертифікатом Associazione Verace Pizza Napoletana. Також у цьому ресторані готують ще 25 видів піци, а серед інших популярних страв — баклажани по-пармськи і паста з рваною телятиною.
Oxota Na Ovets
Адреса: вул. Воздвиженська, 10б
Середній чек: 700 грн
Кухня: азійська, стейк-хаус
Страви з м’яса і риби прекрасно уживаються на одній кухні Oxota Na Ovets, закладу Сім'ї ресторанів Діми Борисова. Акцент зроблено на азійській кухні, і тому крім стейків відвідувачів пригощають індонезійським том ямом, різними видами каррі, корейської кімчхи і китайськими харумакі.

Piccolino
Адреса: вул. Олеся Гончара, 67
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська
Квітень — ідеальний час для відвідування цього італійського ресторану. Саме зараз крім стандартних артишоків і трюфелів у меню з’являються свіжі квітки цукіні. Принагідно варто спробувати і фірмову страву — пасту в голівці сиру, яку шеф-кухар приготує одразу на очах у гостей.
Spicy NoSpicy
Адреса: вул. Велика Васильківська, 114
Середній чек: 550 грн
Кухня: азійська
Основою всіх страв ресторану є всілякі види спецій і їх поєднання. Тому, за словами представників ресторану, гострих і негострих позицій у меню просто немає: офіціанти допоможуть підібрати суміш прянощів для кожного відвідувача. Те ж стосується і коктейльної карти — майже всі авторські напої мають гострі або пряні нотки.
Tres Francais
Адреса: вул. Костьольна, 3
Середній чек: 650 грн
Кухня: французька
Творці ресторану пишаються тим, що їм вдалося створити в Києві справжню французьку брассері з ароматними круасанами, пікантними сирами і витонченою винною картою. До слова, багато компонентів меню можна купити додому в пекарні і сирній крамниці у закладі.
Vero Vero
Адреса: вул. Іллінська, 18 г
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська
Цей затишний і світлий заклад в історичному центрі Києва, де влітку столики розставлені на величезній терасі з фонтаном. Ресторан славиться домашнім морозивом, італійськими десертами і флорентійськими стейками з італійської яловичини.
Vino e Cucina
Адреса: вул. Січових Стрільців, 82
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська
З назви ресторану можна зробити висновок, що на першому місці тут саме вино. Його вибір великий — понад 1.400 найменувань, і все це зберігається у спеціальному погребі з окремою кімнатою, відведеною під сири. Ще один поверх працює в режимі піцерії, а вище облаштований зал ресторану, куди під фірмовий тартар з яловичини вино несуть прямо з льоху.

Веранда на Дніпрі
Адреса: Набережне шосе, 11а
Середній чек: 950 грн
Кухня: італійська, європейська
Цей заклад на воді вже десять років вважають сімейним рестораном. Кожен відвідувач може обрати собі місце для трапези на смак: терасу на свіжому повітрі, ресторанний зал або лаундж-зону. Шеф-кухар рекомендує замовити хот-дог із камчатським крабом і бургер тартар.
Гірчиця
Адреса: вул. Пилипа Орлика, 6
Середній чек: 500 грн
Кухня: французька
Творці обрали для закладу формат кафе, а меню тут обмежується двома сторінками. Це типова французька кухня, до того ж секретним інгредієнтом усіх страв стала гірчиця: її додають у сухарики для панірування сома, нею разом із трюфельною олією заправляють салат із качиною грудкою, а до бургундських равликів подають винятково гірчичний соус.
Жизнь замечательных людей
Адреса: вул. Велика Васильківська, 36
Середній чек: 600 грн
Кухня: авторська
Всі модники міста стікаються сюди від самого ранку, адже в ЖЗЛ подають смачні сніданки. День можна почати з чого тільки душа забажає — скрембла, омлету, крок-мадам або стейка з яйцями. Але не сніданком єдиним: меню закладу може похвалитися чіабатою на натуральній заквасці, артишоками на грилі, курочкою масала і равіолі з лососем.
Італійська редакція
Адреса: вул. Велика Васильківська, 43
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська
Якщо все нове — добре забуте старе, то цей ресторан яскраве тому підтвердження. Класичні італійські рецепти з невеликими корективами від шеф-кухаря роблять його особливим. Наприклад, тут готують пасту карбонара з пармезаном чотирирічної витримки, десерт тірамісу з абрикосовим кюлі і шоколадний наполеон.
Каркас
Адреса: вул. Мала Житомирська, 20
Середній чек: 450 грн
Кухня: авторська
Мінімалістичний дизайн в інтер'єрі ресторану легко компенсує нестандартне меню. Коронними стравами Каркаса можна вважати креветковий паштет із соком із листя лайма і чизкейк із сиром дорблю. А щоп’ятниці тут лунає динамічна жива музика локальних виконавців.

Канапа
Адреса: Андріївський узвіз, 19а
Середній чек: 650 грн
Кухня: українська
Вечеря або обід тут змусить подивитися на звичну українську кухню під новим кутом. Кухарі закладу готують сало в шоколаді, київський торт зі справжніми каштанами, а також цукерки з гречкою, грибами або часником. Є й особливий бонус: за обідом можна насолоджуватися краєвидом на Андріївський узвіз.
Любимый дядя
Адреса: вул. Паньківська, 20
Середній чек: 600 грн
Кухня: мультинаціональна
Заклад сподобається кулінарним космополітам, тому що в меню Любимого дяди прекрасно уживаються традиційні страви Марокко, Ізраїлю, Іраку, Єгипту, Туреччини і Греції. Підкреслює любов творців до різноманітності і строкатий інтер'єр, у якому поєднуються бібліотека світової класики, мопеди, старовинне піаніно, графіті та камін.
Мама Гочі
Адреса: вул. Архітектора Городецького, 6
Середній чек: 550 грн
Кухня: грузинська
У меню цього ресторану гурмани не знайдуть нічого принципово нового, зате поринуть в атмосферу грузинської гостинності. І звичайними хачапурі і хінкалі справа не обмежиться: ресторатори обіцяють познайомити всіх охочих зі старовинними рецептами столиці Кахетії — Телаві.
Пантагрюель
Адреса: вул. Миколи Лисенка, 1
Середній чек: 700 грн
Кухня: італійська
За кулінарну магію тут уже багато років відповідає лігурійський шеф-кухар Костантіно Пассалаква. Саме завдяки його вмінням меню містить значну різноманітність домашніх паст, які і є візитною карткою закладу.
Прага
Адреса: просп. Академіка Глушкова, 1 (Національний експоцентр України)
Середній чек: 1.100 грн
Кухня: європейська
Один із найфешенебельніших закладів столиці підкуповує публіку чудовою локацією — ресторан розташований у стінах старовинного особняка в парковій зоні біля мальовничого озера. Меню тут поєднує класичні рецепти з європейської та локальної кухні, а головний акцент зроблено на стильну подачу страв.

Рыба Пила
Адреса: вул. Велика Васильківська, 112
Середній чек: 650 грн
Кухня: рибний ресторан
Поціновувачі свіжого улову знайдуть тут будь-які морепродукти, які тільки душа забажає. Автори закладу обіцяють щедрі порції і демократичні ціни. Печінка тріски з оладками, пельмені зі щукою або юшку з саламурі ідеально доповнить келих білого вина.
Файна Фамілія
Адреса: бул. Дружби Народів, 25а; вул. Микільсько-Слобідська, 1а; вул. Верхній Вал, 10; вул. Велика Васильківська, 34; вул. Сагайдачного, 25; вул. Мала Житомирська, ¾
Середній чек: 450 грн
Кухня: середземноморська
Це ціла мережа ресторанів, головними принципами якої є простота і доступність приготованих страв. Саме тому ціни тут демократичні, а салати і морепродукти ніби перемістилися на наш стіл одразу з ресторанів прибережних містечок Іспанії, Південної Франції або Італії.
Хуторець на Днiпрi
Адреса: вул. Набережно-Хрещатицька, 10а.
Середній чек: 600 грн
Кухня: українська
Класичний ресторан української кухні не тільки потішить улюбленими стравами в бездоганному виконанні, але і прокатає з вітерцем Дніпром — річкова прогулянка відбудеться, якщо ви навідаєтеся сюди в теплу пору року. Знавці рекомендують замовити тут борщ з білого буряка на вершках із підкопченими реберцями.
Чорноморка
Адреса: вул. Ярославська, 5/2; вул. Преображенська, 7; вул. Драгоманова, 6/1; вул. Мельникова, 83а; вул. Княжий Затон, 16д; вул. Велика окружна, 110а, вул. Олеся Гончара, 15/3
Середній чек: 400 грн
Кухня: рибний ресторан
Майже одеський Привоз, тільки в Києві чекає кожного відвідувача мережі рибних ресторанів Чорноморка. Сюди заради свіжої риби приходять багато цінителів, тому столик потрібно бронювати за кілька днів. А вибрати тут є з чого: барабуля, кефаль, сарган, луфар, ставрида, камбала, бичок, блакитний окунь, дунайський оселедець, лобан і багато іншого.
Чічіко
Адреса: вул. Ярославів Вал, 23а
Середній чек: 450 грн
Кухня: грузинська
Ресторан пропонує новий погляд на грузинську кухню. У меню можна знайти хачапурі з сочевицею і білими грибами або варіант цієї гарячої випічки з рікоттою і трюфельною пастою. А ось більш традиційні страви чудово доповнять вина і чача з Грузії.

Шовковий шлях
Адреса: вул. Казимира Малевича, 84
Середній чек: 600 грн
Кухня: китайська
Автентичною китайською кухнею в цьому ресторані завідує шеф-кухар Жан Бінга родом із провінції Сичуань. Скуштувати фрукти в карамелі, кролика по-сичуаньськи або самому змішати інгредієнти в киплячому хого можна за традиційним круглим столом, який допомагає зануритися в атмосферу Китаю.
Шоті
Адреса: вул. Мечникова, 9
Середній чек: 750 грн
Кухня: грузинська
Грузинська кухня теж може бути високою, впевнені творці цього ресторану. Серед різноманіття подібних закладів столиці Шоті відрізняється своїми кулінарними родзинками. Тільки тут, наприклад, пригощають десертом із сулугуні у ванільному соусі та цвітною капустою під грузинським горіховим соусом баже.

Цей матеріал опубліковано в № 15 журналу Новое Время від 25 квітня 2019 року
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.