Калина на зиму. Легкі рецепти смачних заготовок

1 жовтня 2022, 10:00
Рецепти з калиною на будь-який смак (Фото:depositphotos)

Рецепти з калиною на будь-який смак (Фото:depositphotos)

Ягоди калини — джерело вітамінів та універсальність в приготуванні.

Корисні властивості калини відомі кожному, причому не всі люблять її специфічний смак. Перетворити його на радість для смакових рецепторів навіть критично налаштованих гурманів допомагають неабиякі рецепти.

Відео дня

Сире варення з калини

  • Калина — 200 г
  • Цукор — 400 г
  • М’ята — пучок
  • Чебрець — пучок
  • Імбир — 0,5 чайної ложки

Кулінарний експерт Євген Клопотенко рекомендує перетерти калину з імбиром, проварити протягом однієї хвилини та віджати сік. Змішати отриману суміш з мелісою м’ятою та чебрецем, розлити по банках і закатати кришкою. Зберігати у холодильнику.

Варення з калини та гарбуза

  • Калина — 200 г
  • Запечений гарбуз — 200 г
  • Цукор — 450 г
  • Виноград — 200 г
  • Кориця — 0,5 чайної ложки

Калину необхідно перетерти з цукром ( Євген Клопотенко рекомендує обов’язкову пропорцію 1:2). Потім змішати її із заздалегідь приготованим гарбузовим пюре, додати корицю та виноград. Його попередньо необхідно порізати та проварити зі столовою ложкою цукру та водою протягом чотирьох хвилин.

Отримана суміш вариться п’ятнадцять хвилин, переливається у стерилізовані банки та закатується кришками.

Калина з медом

  • Калина — 300 г
  • Мед — 300 г

Промиту та просушену калину подрібнити блендером або за допомогою сита. Додати мед деально підходить рідкий), перемішати, покласти у стерилізовані банки, накрити кришкою і, для тривалого зберігання, прибрати в холодильник.

Настоянка з калини

  • Калина — 500 г
  • Цукор — 200 г
  • Горілка — 0,5 л
  • Вода — 1 склянка
  • Лимонна кислота — щіпка

Промиті та просушені ягоди калини засипаємо в трилітрову банку і заливаємо горілкою. Тонким цівком поступово додаємо в неї заздалегідь зварений та остиглий сироп з цукру і води. Перемішуємо настоянку та поміщаємо її в темне прохолодне місце на три-чотири тижні. Потім проціджуємо через марлю та розливаємо у пляшки. За кілька днів настоянка готова до вживання.

Соус із калини

  • Калина — 400 г
  • Сіль — ½ ч.л.
  • Цукор — 2 ст.л.
  • Яблучний оцет — 1 ст.
  • Часник — 3 зубчики
  • Чорний мелений перець — ½ ч.л.
  • Коріандр — ½ ч.л.
  • Прованські трави, кріп, червоний гіркий перець — за смаком.

Промита калина подрібнюється блендером і протирається через сито для того, щоб частинки кісточок не потрапили в соус. В отриману суміш додаємо подрібнений часник, спеції, сіль та цукор. Отримане пюре доводимо до кипіння на плиті та варимо ще п’ятнадцять хвилин. За дві хвилини до приготування додаємо яблучний оцет. Готовий соус можна подавати до всіх видів м’яса та риби. Зберігати у холодильнику. У відкритій банці соус зберігається близько семи днів.

Показати ще новини
Радіо NV
X