Делікатес з грядки. Чим корисна та шкідлива молода картопля

27 травня 2021, 04:20
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Сезон молодої картоплі стартував — ця страва традиційно прикрашає обідні столи в кінці весни і на початку літа. Однак, чудовий смак — це далеко не все, що потрібно знати про молоду картоплю.

Картопля не тільки містить мало жиру, але і є хорошим джерелом вітамінів і мінералів. Як повідомляє The Guardian, коренеплід містять вітамін B1 (Тіамін), який необхідний нашому організму для вивільнення енергії з вуглеводів і потрібен для здорової роботи серця. Картопля також містить інші вітаміни групи B, включаючи фолієву кислоту, які життєво важливі для здорових клітин і особливо необхідні вагітним жінкам.

Відео дня

Молода картопля: користь

1. Зміст клітковини в картоплі, особливо в шкірці, також є великою перевагою і може допомогти знизити ризик раку товстої кишки. Тому не рекомендується очищати молоду картоплю - краще варити її в шкірці.

2. Картопля - хороше джерело антиоксидантів, які можуть знизити ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця, діабет.

3. Картопля також є одним з основних харчових джерел вітаміну С, яке допомагає нам боротися зі стресом, інфекціями, алергією та астмою.

4. Резистентний крохмаль в картоплі може поліпшити травлення. Стійкий крохмаль з картоплі в основному перетворюється в бутират, який може допомогти пацієнтам із запальними захворюваннями кишечника, такими як хвороба Крона або виразковий коліт.

Молода картопля: чим шкідлива

У молодій картоплі може бути багато нітратів, оскільки її вирощують в прискореному темпі, щоб встигнути в сезон. Куплений на ринку овоч краще замочити в холодній воді на півгодини. Такий спосіб допоможе зменшити кількість шкідливих речовин на чверть.

Картопля також містить крохмалисті вуглеводи з невеликим вмістом білка. Вуглеводи в картоплі організм швидко перетравлює, а також вона має високий глікемічний індекс, повідомляє Livescience. Вони викликають стрибок, а потім падіння рівня цукру в крові і інсуліну. Цей ефект може змусити людей швидко відчути голод незабаром після їжі, що може привести до переїдання. Швидке підвищення рівня цукру в крові також може привести до збільшення вироблення інсуліну. Тому не рекомендується зловживати молодою картоплею тим, хто страждає серйозними формами діабету.

Як готувати молоду картоплю

Молоду картоплю відварюють цілком в підсоленій воді протягом 15-20 хвилин і подають на стіл з вершковим маслом або сметаною і свіжим кропом. Картоплю можна смажити, запікати, готувати овочеві рагу.

Перед варінням молоду картоплю чистити необов'язково. Однак, це можна зробити легко і швидко: в поліетиленовий пакет насипати велику сіль, покласти вимиту картоплю. Добре потерти, а потім промити бульби під струменем води. Інший спосіб - занурте картоплю в дуже гарячу воду, а потім в дуже холодну, і шкірка відійде.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X