Вин море. Чому цього літа варто побувати в Молдові і що там неодмінно потрібно спробувати

29 травня 2021, 09:02
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

НВ подорожував до сусідньої з Україною Молдови і переконався, що тут можна відвідати виноробні світового рівня і щедро черпати винну культуру.

Ми часто тягнемося до недосяжного і в той же час не помічаємо скарбів на відстані витягнутої руки. І ось в ситуації такого «діаманта в пилу» виявилася ціла винна держава — сусідня з Україною Молдова. Що варто знати про неї та її вина?

Відео дня

Молдова — досить невелика країна протяжністю близько 350 км з півночі на південь, де вона межує з українською Бессарабією, і 150 км із заходу на схід. При цьому в Молдові з населенням до 3,5 млн осіб — 132 тис. га виноградників — вважається, що число виноградних лоз на душу населення тут найбільше в світі.

Виноградники Purcari розташовані на пагорбах PGI Stefan Voda на південному сході Молдови (Фото: Purcari)
Виноградники Purcari розташовані на пагорбах PGI Stefan Voda на південному сході Молдови / Фото: Purcari

І незважаючи на те, що Молдова не особливо відома в світі визначними туристичними пам’ятками, вона може і повинна стати справжнім магнітом для винних туристів. Адже її головне надбання — багатюща винна культура. Розповідаємо, що подивитися в Молдові.

1

Винна культура

Молдова являє собою одну з найстаріших винних культур в світі: лозу тут обробляють безперервно протягом тисячоліть. Недавні археологічні знахідки вказують на те, що вже 6 тис. років тому тут зберігали вино в глиняних ємностях з чебрецем. За часів Олександра Македонського місцеве виноробство розвивали греки-колоністи. Виноробна традиція не переривалася і під час турецького ярма (15−18 ст). І весь цей час тут вино пили і поважали дар лози.

У розвинених винних культурах світу вино — це продукт харчування, а не алкоголь

Сьогодні, як і в середземноморській виноробній культури, вино в Молдові розцінюють не як алкогольний напій, а як продукт харчування, природний на обідньому столі. Причому це так і на законодавчому рівні: вино з 2011 року визнано продуктом харчування, його виробництво не вимагає ліцензії, воно не обкладається акцизом і вільно продається після 10 вечора.

До слова, за час поїздки ми не зустріли жодної п’яного людини.

Purcari
Фото: Purcari

2

Унікальні винні льохи

Льох — неодмінний елемент побуту в молдавському господарстві. Причому якщо у нас в вних в першу чергу зберігаються продукти і консервація, то в Молдові - вино. Чим більше господарство, тим більшим має бути льох — предмет гордості господаря. Ну а найбільші льохи країни вражають навіть досвідчених винних туристів.

120 км винних тунелів Cricova неможливо обійти пішки, тому тут їздять невеликі електропоїзди. В тунелях знайшлося місце і для найбільшого в Європі виробництва ігристих вин класичним шампанським методом, і для цілих підземних вулиць, де витримуються вина в бочках і пляшках. Особлива гордість компанії - 1 млн колекційних вин, в числі яких і винні зібрання діючих голов держав.

В тунелях Cricova зберігаються 4 млн пляшок вина (Фото: lucjyuran / Depositphotos)
В тунелях Cricova зберігаються 4 млн пляшок вина / Фото: lucjyuran / Depositphotos

Нашу групу особливо вразила зустріч з ремюрами, жінками рідкісної професії, робота яких полягає в щоденному перевертанні пляшок з ігристим: вони мініатюрні, але у них жживовижно сильні і спритні руки.

3

Вина світового рівня

З пізньорадянських часів існував стереотип про вина Молдови як напівсолодкі та низькоякісні. На сьогоднішній день він не має жодного стосунку до дійсності. Так за один лише пандемічний 2020 рік вина Молдови отримали 956 медалей авторитетних міжнародних конкурсів, включаючи Mundusvini, IWC, Mondial de Bruxelles, Berliner Wine Trophy, Decanter World Wine Awards (DWWA), London Wine Challenge. Причому 417 нагород — золоті. Іноземні журі відзначають як вина великих компаній, так і невеликих крафтового виробництв, яких в Молдові близько 40.

Після російських ембарго 2006 і 2013 року Молдова втратила свій найбільший і вельми нерозбірливий ринок і, по суті змушена була переорієнтуватися на якісне виноробство, щоб галузь змогла вижити. Сьогодні ринком номер один для вин Молдови є Європа, а саме сусідня Румунія, яка і сама славиться відмінними винами. А це вже багато про що говорить.

Сьогодні ринком номер один для вин Молдови є Європа.


Вина Молдови мають захист відповідно до географічного найменування (PGI). На основі аналізу кліматичних і терруарних особливостей виділено три винних регіони: Кодру (Центр, за характером його вина порівнюють з Апулією); Штефан Вода (Південний Схід); Валул Луї Траян (Південь, Гагаузія). Четвертий PGI Divin охоплює всю територію країни і відноситься до виробництва міцного алкоголю, який тут називають «дівін».

Instagram.com/castelmimiwinery
Фото: Instagram.com/castelmimiwinery

У Молдові сьогодні роблять прекрасні вина з міжнародних і локальних сортів різних країн: від Каберне Совіньона, Шардоне і Піно Нуар до Сапераві, Мальбеку і Ширазу. Але нас підкорили локальні сорти. З білих це ніжна квіткова Фетяска Альба. Складніша, з відтінками кольорів, мигдалю, сухофруктів Фетяска Регала. експресивна «базилікова» Віоріка. Румбамбаровий білий Оніцканський. Глибокі, багаті червоні вина з сортів Фетяска Нягра і Рара Нягра. Рекомендуємо від щирого серця.

Більш детально на винах ми зупинимося в окремій статті, де дамо конкретні рекомендації. Поки ж згадаємо назви господарств, вина яких ми продегустували — і у кожного знайшли зразки, до яких хочеться не раз повернутися: Casa Vinicola Luca, Timbrus, Novak, Basavin, Salcuta, Vinaria Vale, Gitana, Gioveni, Chateau Christi, Castel Mimi, Purcari, Asconi, ATU, Gogu, Radacini, Fautor, Et Cetera, Kazayak, Cricova.

4

Винні бари

Де пробувати молдавські вина? Винний тур логічно почати прямо в Кишиневі. Ми побували всього в двох винних барах: Carpe Diem і Decanter — запам’ятайте ці назви.

Нас підкупило поєднання атмосфери класичної європейської енотеки і карти виключно місцевих вин. Серед них можна знайти будь-які стилі від легких молодіжних вин, ігристого а-ля просекко або ж класичного, до складних витриманих. Свою пристрасть до вина кавісти, що мають, до речі сертифікат WSET3, доносять, наповнюючи келихи молдавським вином — і це закохує безвідмовно. Ще один штрих на багатому полотні місцевої винної культури.

До слова, не лише творці винних бутиків знаються на винах Молдови. Ловіть лайфхак від місцевих: відмінна добірка крафтового вин представлена і в Metro.

Carpe Diem / Facebook
Фото: Carpe Diem / Facebook

5

Захоплюючі виноробні

Однак мета винного подорожі - це, звичайно, занурення в винну культуру біля витоків, на виноробнях, де народжується вино. І тут Молдові є чим здивувати і закохати в себе без залишку. До речі, у багатьох виноробів є сертифікати Covid-19 Safe Travel.

Вище ми написали про таку пам’ятку, як Cricova, яка за обсягами виробництва ігристих вин шампанським методом наздоганяє їхню батьківщину — Шампань, і є найдорожчим брендом Молдови. Пробіжимося коротко по інших виноробнях, які варто внести в свій маршрут. Додамо, що кожна з них гідна окремої повноцінної статті.

Castel Mimi

Розкішне винне шато, яке поєднує історію XIX і XX століть з сучасністю, розташоване в с. Бульбоака за півгодини їзди від центру Кишинева, в регіоні Кодру. Колись тут був найбільший радянський винний радгосп, де розливали 70 млн пляшок на місяць.

Сьогодні це сучасна сімейна виноробня, відкрита для відвідувань, оточена доглянутою парковою зоною і виноградниками. У замку розташований ресторан високої кухні (чудове м’ясо і десерти, інгредієнти з власного саду). Діє готель і готується до запуску винне SPA.

Територія дозволяє проводити масштабні заходи, весілля.

www.castelmimi.md

Instagram.com/castelmimiwinery
Фото: Instagram.com/castelmimiwinery

Chateau Purcari

Історичний винний замок в регіоні Штефан Вода, в минулому — постачальник вин королівського двору Румунії, розташований (увага!) вВ 95 км від центру Одеси. У шато можна взяти велосипед і катати в своє задоволення по виноградниках, що розкинувся на мальовничих пагорбах.

У виробничих зонах красуються останні новинки зі світу виноробного обладнання, включаючи бетонні і теракотові амфори, в яких експериментують з помаранчевими винами. У цехах можна спостерігати за розливом і етикетування вин, а також за автоматизованим дегоржуванням ігристих. У ресторані при виноробні готують страви високої кухні (при цьому смачно), що робить це місце ідеальним для особливого сімейного або романтичного вікенду. Попередня бронь тут — необхідність через шалений попит.

purcari.wine

В Chateau Purcari можна переночувати в незвичайних номерах, наприклад, у величезній винній діжці (Фото: Purcari)
В Chateau Purcari можна переночувати в незвичайних номерах, наприклад, у величезній винній діжці / Фото: Purcari

Asconi

Ця сімейна виноробня являє собою яскраву мальовничу мініатюру молдавського села, і готують тут також за автентичними місцевими рецептами. Виноробня має 500 га виноградників і дає роботу більшості місцевих жителів. Готель на 92 номери і зали ресторану виконані у вигляді будиночків, що примикають до виноробні. Тут яскраво, красиво, душевно і дуже смачно. Незважаючи на жваву атмосферу навколо, вина Asconi не просто запам’ятовуються, вони западають в душу. Збережіть для них місце в багажі.

asconi.md

фото автора
Фото: фото автора

ATU

Незвичайна для наших широт міська виноробня, розташована приблизно в 100 км від Кишинева. Всередині і зовні виноробню прикрашають графіті. Це місце просто створене для молодіжних вечірок. Тут віддають перевагу свіжим білі вина без витримки і філігранно працюють з червоними сортами мінімальної витримки. Роблять ставку на виведений в місцевому інституті гібрид Рара Нягра і Каберне Совіньон — червоний сорт Кодрінскій. Вина ATU вже знайшли попит у Німеччині.

atu.wine

НВ
Фото: НВ

Gogu Winery

Ще одна крафтовоа, практично домашня виноробня, проте відкрита для візитів. Вина Гогу, від білих до витриманих червоних і помаранчевих вражають тонким, філігранним чистим стилем. Особливо якщо врахувати, що вони створюються повністю на диких дріжджах. Незважаючи на невеликі обсяги виробництва (всього 40 тис. пляшок на рік), господарство вже може пишатися 30 золотими медалями світових конкурсів. Господарство розташоване в Каушанському районі.

goguwinery.md

колаж НВ
Фото: колаж НВ

Et Cetera

Невелика сімейна виноробня з рестораном і гостьовим будинком витримана в тосканському стилі. Він знайшов продовження і в винах. Господарство розташоване в регіоні в регіоні Штефан Вода недалеко від Chateau Purcari — і кордону з Україною. Олександр Лук’янов, вчений і спортсмен-екстремал, працює з вином з математичною точністю — не бійтеся гострих кутів. У звичайний день серед тижня ми застали на виноробні не лише молдован, але і англомовних іноземців та вечірку українців, так що бронюйте місця заздалегідь — і з’являйтеся вчасно.

Etcetera.md

Et Cetera Wines / Facebook
Фото: Et Cetera Wines / Facebook

6

Природа

Природа Молдови, на перший погляд, мало відрізняється від півдня України, з яким межує, і багато хто відчуэ, ніби приїхав погостювати до рідної бабусі. З іншого боку, ця природа сповнена шарму і первинної краси. Подекудиви знайдете пейзажі в дусі Володаря кілець з ущелинами, мальовничими каньйонами, скам’янілими кораловими рифами доісторичного Сарматського моря. Молдова — одна з небагатьох країн в Європі, де люди в сільській місцевості все ще природно живуть простим повільним життям, і ця атмосфера неймовірно замирює.

Старий Орхей, 60 км від Кишинева (Фото: фото автора)
Старий Орхей, 60 км від Кишинева / Фото: фото автора

7

Тут смачно

Скрізь, де нам довелося побувати, а це і всі перераховані вище виноробні і винні бари, і не тільки, столи накривалися незмінно щедро і дуже смачно. Не варто ухилятися від цього раблезіанського свята душі і тіла. Скрізь нас зустрічали плачінти (або плацінти) — кручені пироги з найтоншого тіста, з бринзою, з картоплею, з капустою, з м’ясом — це смачно завжди. Смакова пам’ять зберігає найніжніші пате з печінки і з дикого кабана; дивовижного тушкованого кролика; а ще мамалигу з бринзою, чудове каре баранчика і відмінні стейки. На солодке — плачінта соковитою вишнею, розкішна груша в вині, дивовижний місцевий десерт «баба нягра».

Плацінта з вишнями Asconi Winery - витвір мистецтва (Фото: Instagram.com/asconi.winery)
Плацінта з вишнями Asconi Winery - витвір мистецтва / Фото: Instagram.com/asconi.winery

Додамо, що ціни на вино та їжу в Молдові приємно дивують. Тут багато хто розмовляє російською, а буває, що і українською. І якщо до найближчих виноробів Молдови з Одеси всього годину шляху, між Києвом і Кишиневом — близько 600 км. Кордон ми подолали без черги і хвилини затримки в обидва боки. Все що потрібно для його перетину — це закордонний паспорт і ПЛР-тест не старіший за 72 години.

Забронювати відвідування на виноробнях ви можете, зв’язавшись з ними безпосередньо. Або організувати тур, скориставшись послугами агентств і агентів. Ось список контактів, наданий офісом Wine of Moldova:

НВ дякує Імпорт Фудз Компані та офіс Wine of Moldova за організацію поїздки

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X