Від супу до десерту. 5 страв молдавської кухні, які варто скуштувати

3 червня, 03:07
Торт «Шапка Гугуце» (Фото:instagram.com/cristina_barbaros_)

Торт «Шапка Гугуце» (Фото:instagram.com/cristina_barbaros_)

Традиційні страви Молдови славляться насиченістю смаків та великою кількістю овочів.

Молдавська кухня відрізняється своєю різноманітністю, адже знаходиться у багатому на природні ресурси регіоні. Тут чимало винограду, фруктів, овочів, тут розвинені вівчарство та птахівництво. Найбільше страв цієї кухні готуються з овочів, особливо кукурудзи, квасолі, баклажанів і кабачків. Окрім того, це досить пряна, насичена смаками кухня.

Відео дня

Одна з найпопулярніших страв молдавської кухні – мамалига – круто зварена кукурудзяна каша, яка може бути і сольною стравою, і гарніром до основного. Саме з неї варто розпочати знайомство з кулінарною традицією країни.

Популярним є наваристий суп чорба, який традиційно готують із додаванням квасу. За бажанням суп можна зварити і просто на воді.

Рецепт супу чорба

Складові:

  • Яловичина, баранина чи свинина – 500 г
  • Морква – 2 шт.
  • Картопля - 3 шт.
    • Помідори – 2 шт.
    • Солодкий перець – 2 шт.
  • Часник - 2 зубчики
  • Сіль за смаком
  • Чорний мелений перець за смаком
  • Квас - ¼ рідини супу - за бажанням
  • Зелень для подачі

Приготування:

Промийте м'ясо, висушіть його паперовим рушником і наріжте середніми шматочками. Обсмажте на олії в глибокій сковороді до золотої скоринки.

Додайте до м'яса нарізану брусками очищену моркву. Розріжте на четвертинки очищену картоплю і додайте в сковороду.

Через 5-7 хвилин смаження додайте нарізаний помідор і перець, приправте все сіллю і перцем. Протушкуйте кілька хвилин, перекладіть усе в каструлю (овочі повинні займати ¾ обсягу), залийте водою і, за бажанням, квасом (3:1).

Доведіть суп до кипіння і варіть до готовності картоплі та інших овочів. Насамкінець додайте подрібнений часник і, за бажанням, лавровий лист.

Перед подачею додайте дрібно нарізану зелень.

Смачного!

Друга кулінарна візитна картка Молдови після мамалиги – плацинда. Це пиріг з тонесенького тіста, який може бути приготований з абсолютно різними начинками: від картоплі з цибулею до вишень або яблук.

Ще один традиційний пиріг — вертута, який найчастіше готують із часниковими стрілками. Вертута – це гібрид пиріжка та штруделю – рулет із тонкого тіста, яке можна готувати самостійно, або замінити тістом філо.

Прочитавши рецепт цього десерту, ви можете вирішити, що це «Монастирська Хата». Однак насправді це молдавська кухня, а торт називається «Шапка Гугуце», адже він справді схожий на овечу шапку кучму набагато більше, ніж на хату. До того ж, знаючи, як росіяни люблять привласнювати культури інших народів, ніхто не здивується, якщо їхня "хата" була повністю списана з молдавського торта.

Трубочки з тіста у цьому рецепті можна замінити на млинці.

Рецепт торту Шапка Гугуце

Складові:

Для тіста:

  • Вершкове масло (розм'якшене) - 250 г
  • Сметана (15-20%) - 200 г
  • Цукор - 1 ст.
  • Борошно - 3-3,5 ст.
  • Розпушувач або сода е гашена) - ½ ч.л.
  • Сіль та ванілін - по дрібці

Для начинки:

  • Вишня без кісточок (можна попередньо розморожену) - 500 г

Для крему:

  • Сметана (25%) - 700 г
  • Цукор - 1 ст.
  • Ваніль за бажанням
  • Чорний або молочний шоколад - 100 г (натерти)

Приготування:

Розітріть масло з цукром до однорідної консистенції.

Додайте в сметану соду або розпушувач, вмішайте її в масло. Поступово додавайте борошно, постійно мішаючи, поки не замісите м'яке тісто, що не липне до рук. Накрийте тісто і відправте в холодильник на годину.

Дістаньте тісто, поділіть його на 3 частини. По черзі розкатайте тісто прямокутниками і розріжте кожен на 5 смужок. У центр кожної викладіть вишню і загорніть у трубочки. Їх має вийти 15. У трубочках зробіть невеликі отвори, щоб вони не розірвалися під час випікання.

Розігрійте духовку до 190°С і випікайте до золотистого кольору приблизно 20-25 хвилин. Переверніть на інший бік, щоб трубочки рівномірно пропеклися. Готові трубочки остудіть.

Для крему збийте сметану із цукром до стану крему.

Щоб зібрати торт, на тарілку/форму викладіть 5 трубочок і щедро промажте кремом. У проміжки зверху викладіть 4 трубочки, знову змастіть кремом. Потім шар з 3 трубочок, двох та однієї. Помажте кремом готовий торт зверху та присипте натертим шоколадом.

Поставте торт у холодильник на кілька годин, краще на ніч.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X