Міжнародний день без м’яса. Ідеї простих вегетаріанських страв

20 березня 2020, 00:06

У міжнародний день без м’яса магазини і ресторани в багатьох країнах світу відмовляються від м’ясних продуктів.

Міжнародний день без м’яса (International Day Without Meat) почали відзначати з 1985 року. Це свято з’явилося завдяки активістам Руху за права сільськогосподарських тварин в США, які закликали до дієти без насильства. Пізніше свято підтримали і інші країни. Цього дня 20 березня волонтери закликають до відмови від м’яса на користь свіжих овочів і фруктів, а також закликають до гуманного ставлення до тварин та захисту екології.

Відео дня

Багато людей у цей день діляться досвідом вегетаріанства і рецептами страв без м’яса. НВ STYLE також підготував добірку легких вегетаріанських страв, які можна включати в раціон не тільки один раз на рік.

Хумус з авокадо і пастою тахіні

Instagram - helldaddyofficial
Фото: Instagram - helldaddyofficial

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Авокадо — 1 шт.
  • Нут — 0,5 склянки
  • Паста тахіни — 3 ст. л.
  • Часник — 1 зубчик
  • Лимонний сік — 3 ст. л.
  • Оливкова олія — 1 ст. л.
  • Зіра — дрібка
  • Сіль — за смаком

Для приготування однорідного якісного хумусу, нут потрібно попередньо замочити на ніч у холодній воді, а вранці злити воду і очистити від лушпиння. Очищений нут відварюємо близько години, після чого зливаємо рідину в окрему ємність. Під час приготування нут не солимо.

Часник і зіру кладемо в чашу блендера і подрібнюємо. Додаємо в чашу відварений нут і ще раз подрібнюємо.

Очищаємо авокадо від шкірки і розрізаємо на невеликі шматочки.

Кладемо в блендер авокадо, додаємо лимонний сік, тахіни, сіль і трохи води, в якій варився нут. Добре все подрібнюємо до пастоподібної консистенції (можна за допомогою погружного блендера).

При подачі поливаємо хумус оливковою олією і за бажанням прикрашаємо горішками.

Вегетаріанський чізкейк без сиру, вершків і масла

Instagram - fedorovacz
Фото: Instagram - fedorovacz

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Рисове борошно — 200 г
  • Насіння льону — 50−60 г
  • Лляна олія — 60 г
  • Льняне борошно — 60 г
  • Фундук, кешью — 150 г / 150 г
  • Мед — 150 г
  • Банани — 3 шт.
  • Лимонний сік — 20−25 г
  • Ваніль — 1−2 г
  • Вода — 60−90 мл

Замочіть у воді на 3−4 години насіння льону, в окремому посуді - горіхи. Змішайте борошно, вимочені насіння льону, мед, лляну олію, ваніль. Якщо тісто дуже щільне, додайте води.

Сформуйте з тіста кулю і покладіть в холодильник, поки ви готуєте начинку. Дістаньте горіхи з води і киньте їх в блендер. Туди ж — лляну олію, мед, лляне борошно і три банана. Вичавіть в блендер сік половини лимона, щоб банани не окислилися. Змішайте все до однорідного стану — це «сирний» крем чізкейка.

Змастіть руки лляною олією і сформуйте з тіста круг під розмір вашої форми. Викладіть тісто у форму і поставте в розігріту до 180 ° C духовку на 5−7 хвилин.

Коли корж охолоне, викладіть на нього крем, розрівняйте його, постукуючи формою об стіл.

Поставте чізкейк в морозильну камеру на 2−3 години, а потім на ніч в холодильник. Готову страву прикрасьте просіяним лляним борошном.

Салат з томатами і тофу

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Томати черрі - 100−120 г
  • Сир тофу — 100 грам
  • Перець чилі - ½ шт.
  • Арахіс (смажений) — 100 г
  • Кінза — 10 гілочок
  • Оливкова олія — 2 ст. л.
  • Лимон — ½ шт.
  • Сіль за смаком

Томати черрі добре помийте і наріжте навпіл. Можна використовувати і звичайні томати невеликого розміру, порізавши їх на 4−6 часточок.

Кінзу помийте і відокремте листочки від стебел. Зелень дрібно порубіть ножем.

Сир тофу наріжте невеликими кубиками близько 1 см. Половинку перцю чилі очистіть від насіння і дрібно порубіть.

Складіть томати, кінзу, чилі і тофу в тарілку і полийте оливковою олією.

Додайте в салат смажений арахіс. Додайте сік половини лимона.

Розкладіть салат по тарілках. Посоліть за смаком і подавайте.

Грибний крем-суп

__yudova__
Фото: __yudova__

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Печериці - 350 г
  • Ріпчаста цибуля — 100 г
  • Картопля — 1 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Соєвий соус — 50 г
  • Кокосові вершки — 150 г
  • Кокосове масло — 50 г
  • Орегано
  • Сіль, перець

Очищаємо моркву, картоплю і цибулю. Нарізаємо цибулю півкільцями, моркву і картоплю — невеликими кубиками.

Розтоплюємо кокосову олію в каструлі і обсмажуємо всі овочі на сильному вогні.

Додаємо до овочів склянку води і готуємо близько 10 хв.

Часник розчавлює ножем, дрібно нарізаємо і додаємо в каструлю. Гриби нарізаємо середніми шматочками і обсмажуємо на кокосовій олії близько 5 хв.

Занурюємо обсмажені овочі і гриби в блендер і подрібнюємо все. Перекладаємо подрібнені овочі назад в каструлю, додаємо соєвий соус, вершки, сіль, перець, орегано і 150 г води. Доводимо суп до кипіння і варимо ще 5−7 хв.

Грибний крем-суп подаємо гарячим. За бажанням для подачі можна також підсмажити скибочки багета і додати в крем-суп подрібнену зелень. Або подати окремо соус з часнику, вершків, кропу і спецій.

Картопляні ньокі або італійські галушки з картоплі і борошна

Instagram - vlada_tagasova
Фото: Instagram - vlada_tagasova

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Варена в мундирі картопля — 500 г
  • Борошно — 60−70 г
  • Соус Песто — 30 г
  • Перець — за смаком
  • Оливкова олія — 3 г

Очистіть відварну картоплю, коли вона повністю охолоне, а потім розімніть її як на пюре.

Додайте борошно, зробіть тісто руками, сформуйте кульку, накрийте її вологим рушником, щоб не висихала і дайте відпочити хвилин 20.

Робимо ньокі: від тіста відірвіть шматочок, сформуйте ковбаску, наріжте на шматочки 2 см завдовжки. Тепер візьміть один шматочок в одну руку, вилку в іншу, пальцем трохи натисніть на тісто і дайте йому впасти з вилки на стіл — вийде так, що з одного боку в шматочку буде западина від пальця, а з іншого — борозни від вилки.

Тепер варимо ньокки. Посоліть окріп і киньте ньокі. Ньокі готові коли вони спливли на поверхню.

Дістаньте ньокі в тарілку шумівкою. Полийте оливковою олією. Додайте до ньокі готовий соус Песто. Перемішайте.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X