Брюссельська капуста. Чим корисна і як готувати
Брюссельську капусту назвали на честь бельгійських овочівників з Брюсселя, які вперше вивели овоч.
Брюссельську капусту вивели овочівники Бельгії з листової капусти, пізніше овоч став відомий у Франції, Німеччині та Нідерландах. Брюссельська капуста вважається різновидом роду Капуста сімейства Капустяні. Капусту широко культивують в країнах Західної Європи (особливо у Великобританії), в США і Канаді. У їжу вживаються зелені або фіолетові листові головки (кочанчики), які нагадують мініатюрну капусту.

Багатьох цікавить, як зростає брюссельська капуста, так як дворічна рослина не схожа на інші види капусти. Брюссельська капуста утворює циліндричне товсте стебло з листям на тонких черешках і невеликою кількістю дрібних часток. В пазухах листків (на вершині укорочених стебел) утворюються 20−40 кочанчиків розміром з волоський горіх, які і вживають в їжу.
Брюссельська капуста: корисні властивості
Брюссельська капуста містить безліч корисних вітамінів В1, В2, В6, В9, PP, К і мікроелементів — солей натрію, калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза, йоду, а також вільні амінокислоти і ферменти.
Вітаміну С в брюссельській капусті в 1,5 рази більше, ніж в лимонах і апельсинах.
Брюссельську капусту рекомендують вживати для загального зміцнення імунітету, а також при серцево-судинних захворюваннях. Дієтологи радять їсти брюссельську капусту при цукровому діабеті або ожирінні - в 100 г капусти міститься 35 калорій. Капусту також рекомендують включати в раціон вагітним як джерело фолієвої кислоти.
Як готувати брюссельську капусту?
Взимку і ранньою весною брюссельську капусту використовують досить часто, так як вона має високі харчові якості.
Качанчики капусти можна готувати на пару, відварювати, тушкувати з маслом, запікати з іншими овочами і обсмажувати в панірувальних сухарях.
Брюссельську капусту часто використовують для приготування овочевих бульйонів, крем-супів, щів, салатів, гарнірів, холодних закусок, омлетів, кішів. Також брюссельську капусту часто маринують і використовують для оформлення страв.
В якості добавок або начинок до брюссельської капусти часто використовують сир пармезан, вершкове масло, бальзамічний оцет, горіхи, коричневий цукор, перець, вершковий соус.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life