Брюссельська капуста. Чим корисна і як готувати

26 лютого 2020, 03:01

Брюссельську капусту назвали на честь бельгійських овочівників з Брюсселя, які вперше вивели овоч.

Брюссельську капусту вивели овочівники Бельгії з листової капусти, пізніше овоч став відомий у Франції, Німеччині та Нідерландах. Брюссельська капуста вважається різновидом роду Капуста сімейства Капустяні. Капусту широко культивують в країнах Західної Європи (особливо у Великобританії), в США і Канаді. У їжу вживаються зелені або фіолетові листові головки (кочанчики), які нагадують мініатюрну капусту.

Відео дня
Instagram - perekusovo
Фото: Instagram - perekusovo

Багатьох цікавить, як зростає брюссельська капуста, так як дворічна рослина не схожа на інші види капусти. Брюссельська капуста утворює циліндричне товсте стебло з листям на тонких черешках і невеликою кількістю дрібних часток. В пазухах листків (на вершині укорочених стебел) утворюються 20−40 кочанчиків розміром з волоський горіх, які і вживають в їжу.

Брюссельська капуста: корисні властивості

Брюссельська капуста містить безліч корисних вітамінів В1, В2, В6, В9, PP, К і мікроелементів — солей натрію, калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза, йоду, а також вільні амінокислоти і ферменти.

Вітаміну С в брюссельській капусті в 1,5 рази більше, ніж в лимонах і апельсинах.

Брюссельську капусту рекомендують вживати для загального зміцнення імунітету, а також при серцево-судинних захворюваннях. Дієтологи радять їсти брюссельську капусту при цукровому діабеті або ожирінні - в 100 г капусти міститься 35 калорій. Капусту також рекомендують включати в раціон вагітним як джерело фолієвої кислоти.

Як готувати брюссельську капусту?

Взимку і ранньою весною брюссельську капусту використовують досить часто, так як вона має високі харчові якості.

Качанчики капусти можна готувати на пару, відварювати, тушкувати з маслом, запікати з іншими овочами і обсмажувати в панірувальних сухарях.

Брюссельську капусту часто використовують для приготування овочевих бульйонів, крем-супів, щів, салатів, гарнірів, холодних закусок, омлетів, кішів. Також брюссельську капусту часто маринують і використовують для оформлення страв.

В якості добавок або начинок до брюссельської капусти часто використовують сир пармезан, вершкове масло, бальзамічний оцет, горіхи, коричневий цукор, перець, вершковий соус.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X