З Польщі, Німеччини та Чехії. 3 рецепти традиційної великодньої випічки країн Європи

15 квітня, 22:38
Пасхальний баранчик — традиційна випічка Польщі та Чехії (Фото:instagram.com/bohynekuchyne)

Пасхальний баранчик — традиційна випічка Польщі та Чехії (Фото:instagram.com/bohynekuchyne)

Готуйте ці ласощі на католицький Великдень, який збігається з православною Вербною неділею.

Уже цієї неділі, 17 квітня, європейці святкуватимуть Великдень за католицькою та протестантською традицією. Головними продуктами на свято є баранина та особлива випічка. У Польщі, а також у Чехії та багатьох інших країнах це великодній баранчик екс у формі баранчика), у Німеччині - різнокольоровий великодній пиріг, у Чехії - мазанець. Розповідаємо, як приготувати цю випічку.

Відео дня

Рецепт великоднього баранчика

Для цього рецепту вам знадобиться спеціальна форма у вигляді баранчика. Якщо ви перебуваєте в Європі, її нескладно знайти в магазинах, у тому числі - великих супермаркетах.

Інгредієнти:

  • 120 г масла
  • 4 яйця
  • 200 г цукрової пудри
  • 1 упаковка ванільного цукру (близько 12 г)
  • 200 мл молока
  • 300 г борошна
  • 1 упаковка розпушувача (близько 12 г)
  • трохи лимонного соку
  • масло та борошно для змащування форми

Приготування:

Перебийте до однорідної кремової консистенції масло, жовтки та цукор. Поступово додайте тепле молоко.

Окремо змішайте борошно, розпушувач та ванільний цукор. Поступово введіть сухі інгредієнти в масляну суміш.

Збийте до стійких піків білки та останніми введіть їх у тісто.

Змастіть форму маслом і присипте борошном (або цукровою пудрою). Залийте тісто в форму та випікайте в розігрітій до 170 °C духовці приблизно 30−45 хвилин.

Рецепт солодкого хліба (мазанця)

Інгредієнти:

  • 3 ст. борошна (близько 400 г)
  • ¾ ст. теплого молока (180 мл)
  • 2 ч. л. активних сухих дріжджів
  • ½ ст. цукру ( 100 г)
  • 60 г розм’якшеного масла
  • 2 яйця
  • 2,5 ст.л. родзинки
  • 2 ст.л. подрібненого мигдалю
  • 2 ст.л. лимонної цедри (приблизно з 1 лимона)
  • ½ ч.л. ванілі
  • дрібка солі

Для прикраси:

  • 1,5 ст.л. нарізаного мигдалю для прикраси
  • 0,5 яєчного білка (залиште, коли робите тісто)

Приготування:

Налийте тепле молоко в чашку, додайте чайну ложку цукру та сухі дріжджі. Дайте постояти в теплому місці приблизно 15 хвилин, доки на поверхні молока не з’являться бульбашки.

Змішайте в мисці борошно, цукор, сіль, ваніль, цедру, яйця (відокремте половину одного яєчного білка) та масло у великій мисці. Влийте дріжджову закваску.

Спочатку перемішайте всі інгредієнти у мисці дерев’яною ложкою, потім висипте масу на робочу поверхню. Вимішуйте тісто, поки воно не стане м’яким та гладким. За потреби додавайте на поверхню борошно, щоб тісто не липло.

Коли тісто буде готове, додайте крупно нарізаний мигдаль і родзинки, вмішайте їх у тісто.

Поверніть тісто в миску, накрийте харчовою плівкою та поставте в тепле місце для підйому на годину.

Потім швидко вимісіть тісто, сформуйте з нього батон і покладіть швом вниз на деко, застелене пергаментним папером. Залиште в теплому місці ще на годину-півтори для підйому.

Зробіть на поверхні два хрестоподібні надрізи. За допомогою виделки збийте відкладений яєчний білок і змастіть мазанець з усіх боків. Посипте поверхню часточками мигдалю.

Покладіть пиріг у попередньо розігріту до 190 °C духовку на 10 хвилин, потім зменшіть температуру до 160 °C і випікайте ще 30 хвилин. Якщо хліб починає дуже сильно підрум'янюватися, нещільно накрийте його фольгою.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Рецепт різнокольорового великоднього пирога

Інгредієнти:

  • 280 г меленого мигдалю
  • 2 ст.л. панірувальних сухарів
  • 3 ст.л. кукурудзяного крохмалю
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 1 ч. л. кориці
  • цедра одного лимона
  • 2 моркви середнього розміру
  • 2 маленькі яблука
  • 6 яєць
  • 280 г цукру
  • 1 дрібка солі

Приготування:

Змішайте мигдаль, панірувальні сухарі, кукурудзяний крохмаль, розпушувач, корицю та цедру лимона.

Моркву та яблука очистіть від шкірки та дрібно натріть.

Відокремте жовтки від білків, збийте жовтки зі 100 г цукру до блідо-жовтого кольору. В окремій мисці збийте білки з дрібкою солі, поступово додавайте решту цукру, збиваючи до стійких піків.

Змішайте натерту моркву та яблуко з яєчним жовтком, потім додайте суміш сухих інгредієнтів, останніми додайте збиті білки.

Розігрійте духовку до 175 °C. Вилийте тісто в застелену пергаментним папером форму для випікання. Випікайте кекс 45 хвилин. Готовий пиріг дістаньте з духовки, вийміть із форми і дайте охолонути на деку.

Для прикраси ви можете використовувати білкову глазур або, як це прийнято в Німеччині, марципани у формі зайчиків та великодніх яєць.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X