Не тільки кагор. Яке вино варто спробувати на Великдень

17 квітня 2021, 05:39

Традиційно на Великдень п’ють кагор, хоча ніде в Біблії не вказано, яке вино слід пити в цей день. А значить, це свято — ще один привід відкрити для себе щось нове.

Вважається, що раніше слов’яни відзначали Великдень медом. Старше покоління в наш час надаэ перевагу десертному кагору. Кріплене солодке червоне вино далеко не всім до вподоби. Яке ж вино ж обрати на свято? Сьогодні все залежить від вашого смаку і від того, з чим вино буде вживатися. НВ представляє 10 небанальних варіантів вина на Великдень 2021.

Відео дня

Сама назва кагор має французьке походження: оригінальний кагор, або, як вимовляють французи, каор — це терпке червоне сухе вино, вироблене з сорту Мальбек в околицях міста Каор (Cahors) на південному заході Франції. І нашу добірку відкриває саме це вино.

Французький Мальбек — Каор

Великдень — прекрасний привід спробувати оригінальне вино, чию назва запозичив кагор. Можливо, і не варто подавати його до солодкої випічки, але на столі напевно буде і м’ясо. Французький Мальбек має густий, пурпурово-червоний колір й елегантний аромат червоних ягід і прянощів. У смаку елегантна простота і питкість, відмінний баланс між танінами, фруктовістю і кислотою. Прекрасний потенціал до витримки.

Bernede et Fils Clos la Coutale 325 грн

Аргентинський Мальбек

Хоча батьківщина цього сорту — Франція, навряд чи хтось заперечить, що кращі вина з нього сьогодні створюються в Аргентині. 10-річний Мальбек з Мендози здатний по-справжньому і приємно здивувати. Аромат розкривається відтінками чорних фруктів, спецій, шкіри, ванілі і тонких прянощів. У смаку відчувається солодкість, яка врівноважується свіжістю.

До речі, в ці вихідні 17 квітня відзначається Всесвітній день мальбек, який аргентинці називають днем народження цього сорту. Великодня можна і не чекати.

Weinert Malbec 2010 від 499 грн

Trapiche Reserve Malbec 475 грн

«Сльози Христа»

Вино під такою назвою виробляють на півдні Італії в Кампанії, з винограду, вирощеного на вулканічних грунтах Везувію. Lacryma Christi існує в двох варіантах: bianco і rosso. Червоне вино робиться з місцевих сортів, перш за все, Пьедіроссо. Відмінне італійське вино з символічною назвою прекрасно підійде для свята.

Feudi di San Gregorio Lacryma Christi Rosso від 449 грн

Закарпатське Сапераві

Вино, яке зачаровує ягідним, ожиново-смородиновим ароматом, і підкорює бархатистістю і елегантним, при цьому концентрованим смаком. Ідеально з витриманими сирами, грудинкою, можна пробоватьі з випічкою. Температура подачі: близько 18 °C.

ACE by Stakhovsky Саперави 279 грн (скидка)

Engin Akyurt / Pexels
Фото: Engin Akyurt / Pexels

Портвейн Рубі та LBV

Любителі солодких вин напевно оцінять таку альтернативу великодньоve вину, як портвейн з долини Дору. Це кріплене вино з рівнем алкоголю 20−22%. Портвейни бувають білими, рожевими, але найбільш знамениті червоні. Основа порто — виноград місцевих сортів, таких як Туріга Насиональ, Туріга Франка, Тінта бароко, Тінто Кау, Тінта Аміран.

Наймолодші і зрозумілі стилі порто — це рубі і LBV. Якщо для Late Bottled Vintage беруть виноград одного року врожаю і витримують і в дубовій бочці від 3 до 6 років, то рубі - це ассамбляж вин, витриманих від 2 до 5 років. Такі портвейни відрізняються насиченим кольором, солодкими ароматами від червоних і чорних ягід до чорносливу, сухофруктів, квітів у букеті.

Fonseca Unfiltered LBV 2012 526 грн

Taylor’s LBV від 615 грн

Caves Santa Marta Ruby — новинка — 285 грн (скидка)

Пастораль

До недавнього часу кагор вироблявся і в сусідній з Україною Молдові. Однак оскільки найменування французького вина захищено законом ЄС й інший напій, крім виробленого в Каорі за відповідною технологією, не може називатися кагором, назву довелося змінити — так виникло вино під назвою «пастораль». Для кріплення його використовується лише виноградний спирт. Один з кращих образів — пастораль Purcari, це вино в стилістиці порто LBV.

Purcari Pastoral від 255 грн

Речото і Амароне

Десертне італійське вино з Вальполічелли виготовляється з місцевих сортів винограду, зазвичай це Рондінелла, Молінарі, Корвіна. Для вина вибирають ягоди, які отримали найбільше сонця, і обов’язково зав’ялюють їх протягом 1,5−3 місяців. За цей час концентрація цукру в ягодах зростає. Вино витримують в дубових бочках. Для цього солодкого, насиченого, тягучого вина характерні аромати вишні, фіалки, ірису, троянд. Ідеальний святковий варіант для любителів десертних вин і для поєднання з шоколадним десертом. Хочете ту ж концентрацію в сухому вині? Беріть Амароне, яке готується у цій же місцині з такого ж зародзиненого винограду.

Zeni Recioto Della Valpolicella Classico от 515 грн (0,375 л)

Zeni Amarone della Valpolicella Barriques 2015 от 1550 грн

Ауслезе

Урожай для таких вин збирають пізніше, ніж для звичайних, тоді, коли ягоди не просто визріли, а вже зворушені благородної цвіллю і уподібнюються до родзинок. Ауслезе з Кампталя (Австрія) з сорту Грюнер Вельтлінер має витончений аромато з тонами білого персика, квітів, груші, айви, запашних трав. Смак сбалансований і добре структурований мінеральними акцентами. Післясмак соковитий, приємний і тривалий. Поєднується з десертами, солодкими фруктами, сирами з блакитною пліснявою.

Rabl Gruner Veltliner Auslese 324 грн (скидка)

НВ може заробляти комісію на продажу товарів, згаданих в цій статті.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X