Український стіл та італійська кухня. П’ять варіантів новорічного меню з рецептами та списками продуктів

Меню на Новий рік 2023 (Фото:sebastian coman photography / unsplash)
Складати меню на будь-який святковий стіл довго та складно. Щоб нічого не забути та не приготувати нічого зайвого, рекомендуємо заздалегідь скласти меню. Завдяки нашій добірці, ви можете спланувати список покупок, заощадивши час, бюджет і нерви.
Що приготувати на Новий рік 2023? НВ зібрав п’ять святкових меню на новорічний стіл із рецептів, опублікованих на сайті, та склав списки продуктів, які потрібно купити. Вибирайте меню, перевіряйте, що з потрібного є у вас вдома та викреслюйте зі списку покупок. А також звіртеся з рекомендаціями, що має бути на новорічному столі для зустрічі року Чорного Водяного Кролика.
Меню: традиційний стіл
Закуски
Інгредієнти (на шість персон):
- Яйце куряче — 10 шт;
- Плавлений сирок — 200 г;
- Сир твердий — 100 г;
- Часник — 2 зубчики;
- Солодкий болгарський перець — 4 шт.
- Майонез — 3 ст. л;
- Сіль — до смаку;
- Чорний перець — до смаку;
- Зерна гранату для оздоблення;
- Сардини — 4 банки;
- Помідори — 8 шт;
- Вершковий сир — 300 г;
- Перець червоний, мелений — 5 г;
- Цибуля зелена — 4 г;
- Сік лимона — 4 ст.л;
- Слабосолоний оселедець (4 філе — 600 г);
- Кисле яблуко — 2 шт;
- Батон — 60 г;
- Молоко (5 ст. л. — 100 мл);
- Вершкове масло (4 ст. л. — 80 г).
Салати
Інгредієнти (на шість персон):
- Крабові палички — 500 г;
- Консервована кукурудза — 2 банки;
- Рис — 1 склянка;
- Яйце — 12 шт;
- Огірок свіжий — 2 шт;
- Цибуля — 2 шт. (за бажанням)
- Майонез — по смаку;
- Перець чорний мелений — до смаку;
- Капуста — 800 г;
- Шинка — 400 г;
- Твердий сир — 160 г;
- Петрушка — до смаку;
- Картопля варена — 14 шт;
- Морква варена — 10 шт;
- Огірок маринований — 12 шт;
- Зелений горошок — 2 банки;
- Варена ковбаса — 600 г;
- Сметана — 200 г.
Гаряче
Інгредієнти (на шість персон):
- Скумбрія — 4 шт;
- Цибуля ріпчаста — 6 шт;
- Хрін — 4 ч. л;
- Гірчиця — 12 ч. л;
- Сметана — 6 ст. л;
- Соєвий соус — 2 ст. л;
- Сіль до смаку;
- Сало (з м’ясним прошарком) — 2 кг;
- Оливки (без кісточки) — 200 г;
- Волоські горіхи — 200 г;
- Мариновані зелені перці - 6 шт;
- Сухий орегано — 1 упаковка;
- Часник — 8 зубчиків;
- Петрушка — 2 пучки;
- Рослинна олія — 200 мл;
- Бальзамічний оцет — 5 ст. л;
- Сік половини лимона;
- Корочка хліба (білого або багета французького) — 2 шт.

Солодке
Інгредієнти (на шість персон):
- Яйця — 12 шт;
- Цукор — 630 гр;
- Сода — 8 г;
- Борошно — 1 кг;
- Апельсиновий сік — 400 мл;
- Молоко — 100 мл;
- Вершкове масло — 30 гр;
- Розпушувач — 1 пакетик;
- Ванілін — 1 пакетик.
Меню: нова українська кухня
Закуски
Інгредієнти (на шість персон):
- Філе оселедця — 4 шт;
- Каперси — 100 гр;
- Яйце — 6 шт;
- Морква — 2 шт;
- Бородінський хліб — 4 скибочки;
- Майонез — 8 ст. л;
- Буряк — 2 шт;
- Кабачки — 1 кг;
- Сік лимона — 4 ст. л;
- Мед чи цукор — 4 ст. л;
- Оливкова олія — 2 ст. л;
- Часник — 5 зубчиків;
- Консервований тунець — 400 г;
- Консервовані персики — 12 половинок;
- Волоський горіх — 6 штук;
- Петрушка, кріп — кілька гілочок;
- Перець — щіпка чорного меленого та червоного;
- Сіль до смаку.

Салати
Інгредієнти (на шість персон):
- Огірок — 2 шт;
- Авокадо — 2 шт;
- Тунець консервований — 2 банки;
- Цибуля — 4 шт;
- Лимонний сік — 1 ст. л;
- Рослинна олія — 50 мл;
- Яйце — 3 шт;
- Часник — 1 зубчик;
- Майонез — 3 ст. л;
- Варена картопля — 7 шт;
- Консервована скумбрія — 2 банки;
- Твердий сир — 200 гр;
- Сіль, перець — до смаку.
Гаряче
- Печена картопля по-сільському з розмарином;
- Фарширована скумбрія;
- Гусак, фарширований яблуками та сухофруктами;
Інгредієнти (на шість персон):
- Картопля — 2 кг;
- Рослинна олія — 5 ст. л;
- Сухий розмарин — 1 ч. л;
- Скумбрія — 4 шт;
- Яйце — 4 шт;
- Волоські горіхи — 200 гр;
- Морква — 2 шт;
- Цибуля ріпчаста — 2 шт;
- Желатин порошковий — 2 ст. л;
- Зелень — 1 пучок;
- Гусак — 1 тушка;
- Вино — 200 мл;
- Вода — 200 мл;
- Перець чорний горошок — 10 шт;
- Гвоздика — 10 шт;
- Яблуко — 6 шт;
- Чорнослив — 10 шт;
- Курага — 10 шт;
- Лавровий лист — 6 шт;
- Сіль до смаку.
Солодке
Інгредієнти (на шість персон):
- Полуниця — 1 кг;
- Родзинки — 400 гр;
- Йогурт — 500 мл;
- Зефір (Marshmallow) — 300 гр;
- Морква — 800 г;
- Оливкова олія — 20 г;
- Яйця — 6 шт;
- Борошно — 500 г;
- Цукор — 200 г;
- Розпушувач — 1.5 уп;
- Вершки — 300 мл;
- Шоколад — 200 г.

Меню: креативна кухня
Закуски
Інгредієнти (на шість персон):
- Філе курячих стегон — 12 шт;
- Мед -125мл;
- Соєвий соус — 125 мл;
- Устричний соус — 60 мл;
- Часник — 4 зубчики;
- Тертий імбир — 2 ст. л;
- Кунжутна олія — 4 ч. л;
- Підсмажений кунжут — 2 ст. л;
- Свіжоморожена скумбрія — 2 шт;
- Цибуля — 2 шт;
- Вода — 250 мл;
- Бутони гвоздики — 8 шт;
- Чорний перець горошком — 0.5 ч. л;
- Коріандр горошком — 0.5 ч. л;
- Сіль — до смаку;
- Цукор — 1 ч. л;
- Соняшникова олія — 6 ст. л;
- Яблучний оцет — 5 ст. л;
- Очищені кальмари — 12 шт;
- Чері-томати — 200 г;
- Каперси в солі - 40 г.
- Маслини без кісточки — 60 г;
- Гострий червоний перець — 2 шт;
- Черствий хлібний м’якуш — 200 г.
Салати
Інгредієнти (на шість персон):
- Лосось — 700 г;
- Зелена цибуля — 4 шт;
- Яйця — 4 шт;
- Креветки — 1 кг;
- Крабові палички — 500 г;
- Червона ікра — 100 г;
- Буряк — 4 шт;
- Картопля — 12 шт;
- Морква — 6 шт;
- Майонез — 8−10 ст. л;
- Скумбрія — 4 шт;
- Лимон — 1 шт;
- Цибуля — 1−2 шт;
- Рослинна олія — 4 ст. л;
- Апельсинова цедра — до смаку;
- Сіль та перець — до смаку.

Гаряче
Інгредієнти (на шість персон):
- Філе білої морської риби — 1 кг;
- Вершкове масло — 100 г;
- Цукіні — 400 г;
- Естрагон — 4 гілочки;
- Лимон — 0.5 шт;
- Картопля — 800 г;
- Бекон — 500 г;
- Сіль, перець та часник — до смаку.
Солодке
Інгредієнти (на шість персон):
- Печиво — 1 кг;
- Варене згущене молоко — 1 кг;
- Вершкове масло — 200 г;
- Сметана — 4 ст. л;
- Молочний шоколад — 60 г;
- Волоські горіхи — 60 г.
Меню: легкий стіл
Закуски
Інгредієнти ( на шість персон):
- Капуста — 1 кг;
- Молоко — 400 мл;
- Борошно — 20 г;
- Вершкове масло — 60 г;
- Твердий сир — 200 г;
- Копчена або звичайна паприка — 2 ч. л;
- Сіль за смаком;
- Лосось — 500 г;
- Огірок — 100 г;
- Авокадо — 1 шт;
- Соус понзу — 100 г;
- Оливкова олія — 10 г;
- Кунжут — 20 г;
- Петрушка чи кінза для декору.
Салати
Інгредієнти (на шість персон):
- Томати — 1 кг;
- Полуниця — 300 г;
- Горіхи (кеш’ю або фісташки) — 60 г;
- Оливкова олія — 60 мл;
- Бальзамік — 30 мл;
- Сіль до смаку;
- Рукола — 80 г;
- Мангольд — 80 г;
- Сир зернистий — 200 г;
- Апельсин — 18 часточок;
- Лайм — 10 часточок;
- Насіння соняшника смажене — 100 г;
- Оливки — 100 г;
- Соєвий соус — 10 ст. л;
- Гірчиця — 2 ч. л;
- Сік апельсина — 4 ст. л;
- Мелений коріандр — 2 ч. л.
Гаряче
Інгредієнти (на шість персон):
- Курка — 1 тушка;
- Зелене яблуко — 5 шт;
- Морква — 2 шт;
- Вершкове масло — 70 г;
- Соєвий соус — 50 мл;
- Майонез — 5 ст. л;
- Французька гірчиця з медом — 5 ст. л;
- Сік половини апельсина;
- Мелений імбир, мускатний горіх, розмарин, чорний перець, сухий часник, сіль — до смаку.
Солодке
Інгредієнти (на шість персон):
- Груша — 6 шт;
- Будь-який мікс із листя салату — 1 шт;
- М’який сир — 200 г;
- Рідкий мед — 70 г;
- Сіль, спеції - до смаку;
- Яєчні білки — 6 шт;
- Цукор — 1,5 ст;
- Білий винний оцет — 1,5 ч.л;
- Ваніль — 1 ч.л;
- Яєчні жовтки — 6 шт;
- Цукрова пудра — 70 г;
- Мандаринова цедра — 2 ст. л;
- Мандариновий сік — 6−8 мандарин;
- Вершкове масло — 100 г;
- Жирні вершки або одразу збиті - 2 ст;
- Мандарин — 5 шт;
- Смажені фісташки — 1 ст.

Меню: італійське
Закуски
Інгредієнти (на шість персон):
- Телятина — 900 г;
- Анчоуси — 50 г;
- Консервований тунець — 2 баночки;
- Каперси (бутони) — 70 г;
- Сало (підчеревок) — 140 г;
- Часник — 20 г;
- Вершкове масло — 200 г;
- Трюфельна олія — 4 г;
- Яйце (варене) — 3 шт;
- Свіжий чебрець — 10 г;
- Свіжий розмарин — 10 г;
- Свіжа петрушка — 10 г;
- Стебло селери — 140 г;
- Хліб (м’якоть) — 300 г;
- Молоко — 400 мл;
- Морква — 160 г;
- Цибуля — 140 г;
- Біле вино — 250 г;
- Морська сіль — 50−70 г;
- Олія оливкова — 50 г;
- Лавровий лист — 1−2 шт;
- Сіль, чорний перець — до смаку;
- Винний оцет білий — 25 г.
Салати
Інгредієнти (на шість персон):
- Цибуля — 2 шт;
- Кальмари — 16 шт;
- Крабові палички — 800 г;
- Креветки — 400 г;
- Кріп, петрушка — по 4 гілочки;
- Майонез — 4 ст. л;
- Яйця — 4 шт;
- Лосось цілісним шматком — 2 кг;
- Цукор — 2 ст. л;
- Сушені ягоди ялівцю — 2 ст. л;
- Сіль, перець — до смаку.
Гаряче
Інгредієнти (на шість персон):
- Куряча грудинка — 6 шт;
- Сир Моцарелла — 500 г;
- Помідори — 6 шт;
- Базилік, петрушка — до смаку;
- Олія оливкова — 4 ст.л;
- Сіль — до смаку;
- Перець чорний — 1 ч. л;
- Томати чері - 1 кг;
- Синя цибуля — 800 г;
- Часник — 2 головки;
- Перець чилі - 40 г;
- Біле сухе вино — 300 мл;
- Мідії - 2 кг.
Солодке
Інгредієнти (на шість персон):
- Яйця — 11 шт;
- Цукор — 500 г;
- Вершки 30% - 650 мл;
- Сир маскарпоне — 425 г;
- Ванільний екстракт — до смаку;
- Зварена кава — 300 г;
- Савоярді - 400 г;
- Улюблений лікер — 50 г;
- Какао порошок для прикраси — за смаком;
- Волоські або лісові горіхи — 300 г;
- Розпушувач — 20 г;
- Сухарі - 2 ст. л;
- Молоко — 800 мл;
- Кукурудзяний крохмаль — 100 г;
- Гіркий шоколад — 100 г.