«Це знущання». Чому нове шкільне харчування від Євгена Клопотенка викликало шквал критики та що з цим робити
Нове харчування у школах та дитячих садках викликало хвилю негативних відгуків з боку батьків. Євген Клопотенко у коментарі НВ розповів, чому люди пручаються змінам.
Минулого року МОЗ запровадив нові норми шкільного харчування, які також торкнулися і дитячих садків. Систему харчування розробляли експерти МОЗ спільно з Євгеном Клопотенком з ініціативи Олени Зеленської. Основними тезами стали: зменшення кількості хліба, солі та цукру, збільшення кількості овочів, м’яса та риби. Євген Клопотенко та команда CultFood розробила також рекомендовані рецепти, які затвердили МОЗ та ДПСС, а школи отримали вибір: вигадувати свої меню чи готувати за рекомендованими.
Нещодавно Євген Клопотенко опублікував великий пост із рекомендаціями щодо того, що робити, якщо дітям не подобається нове меню, та як проконтролювати правильне втілення в життя рекомендацій МОЗ.
«Перше. Продивіться норми. Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам, то це порушення.
Друге. Якщо у школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Ми з командою спеціально пролобіювали перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово.
Третє. Ситуація: у вашій школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком. Ви можете подивитися, які страви я розробив, який вони мають вигляд та перевірити, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення. Щоб ви могли це проаналізувати, завдяки Україно-швейцарському проєкту Діємо для здоров‘я, моя команда створила на основі розроблених рецептур, детальні техкартки. Там є фото страв, покрокове приготування та інші подробиці. Все у вільному доступі.
Четверте. Якщо ви знайшли порушення, то можете попросити пояснень в адміністрації школи. Якщо школа не реагує, то ви маєте право звернутися до ДПСС. Для цього вони створили спеціального чат-бота у телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot".
Також кулінар анонсував офлайн-тренінги для кухарів шкіл і садочків, бо розуміє, що не всі мають достатню кваліфікацію для нового меню.
Пост Євгена Клопотенка викликав сотні негативних коментарів незадоволених батьків та працівників як шкіл, так і садків, більшість з яких скаржаться на невдале втілення меню в життя, високі ціни та відсутність потрібної техніки.




Позитивні коментарі про нове меню теж є, проте їх набагато менше.

«Будь-яка реформа завжди викликає супротив — це особливість людського мозку сприймати зміни як загрози, — розповідає гастро-експерт. — Зараз триває активна фаза реформи і такий широкий розголос — це добре, значить зміни дійсно відбуваються.
Неможливо в один момент змінити харчування у 15 тис. шкіл країни — завжди будуть ті, хто щось недочув, неправильно зрозумів, не розібрався до кінця. Наприклад, нові норми харчування, затверджені МОЗ, не забороняють використання солі та цукру, а лише регулюють їх кількість. Більш того, я свого часу пролобіював поетапне зменшення їх кількості впродовж трьох років, але у деяких їдальнях чомусь вирішили зовсім прибрати сіль та цукор зі страв і логічно, що діти не хочуть їсти такі страви.

Як показує досвід, ті школи, які перейшли на нове шкільне харчування раніше, з вересня, вже налагодили всі процеси і діти із задоволенням ідуть до шкільної їдальні. Тим, хто почав лише у січні звісно знадобиться час для адоптації до нових вимог.
І школи не залишать наодинці з цією проблемою, бо всі розуміють, що змінити норми для впровадження успішної реформи недостатньо. У лютому розпочнуться тренінги для діючих кухарів. Розпочнемо з Херсонської, Полтавської, Рівненської, Львівської та Дніпропетровській областях. Продовжиться переобладнання шкільних харчоблоків. У Держбюджеті на 2022 рік передбачено субвенцію у розмірі 1,5 млрд гривень. Крім того, наскільки мені відомо, ЮНІСЕФ планує велику інформаційну кампанію по здоровому харчуванню", — прокоментував НВ Євген Клопотенко.