«Це знущання». Чому нове шкільне харчування від Євгена Клопотенка викликало шквал критики та що з цим робити

13 січня 2022, 15:25

Нове харчування у школах та дитячих садках викликало хвилю негативних відгуків з боку батьків. Євген Клопотенко у коментарі НВ розповів, чому люди пручаються змінам.

Минулого року МОЗ запровадив нові норми шкільного харчування, які також торкнулися і дитячих садків. Систему харчування розробляли експерти МОЗ спільно з Євгеном Клопотенком з ініціативи Олени Зеленської. Основними тезами стали: зменшення кількості хліба, солі та цукру, збільшення кількості овочів, м’яса та риби. Євген Клопотенко та команда CultFood розробила також рекомендовані рецепти, які затвердили МОЗ та ДПСС, а школи отримали вибір: вигадувати свої меню чи готувати за рекомендованими.

Відео дня

Нещодавно Євген Клопотенко опублікував великий пост із рекомендаціями щодо того, що робити, якщо дітям не подобається нове меню, та як проконтролювати правильне втілення в життя рекомендацій МОЗ.

«Перше. Продивіться норми. Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам, то це порушення.

Друге. Якщо у школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Ми з командою спеціально пролобіювали перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово.

Третє. Ситуація: у вашій школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком. Ви можете подивитися, які страви я розробив, який вони мають вигляд та перевірити, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення. Щоб ви могли це проаналізувати, завдяки Україно-швейцарському проєкту Діємо для здоров‘я, моя команда створила на основі розроблених рецептур, детальні техкартки. Там є фото страв, покрокове приготування та інші подробиці. Все у вільному доступі.

Четверте. Якщо ви знайшли порушення, то можете попросити пояснень в адміністрації школи. Якщо школа не реагує, то ви маєте право звернутися до ДПСС. Для цього вони створили спеціального чат-бота у телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot".

Також кулінар анонсував офлайн-тренінги для кухарів шкіл і садочків, бо розуміє, що не всі мають достатню кваліфікацію для нового меню.

Пост Євгена Клопотенка викликав сотні негативних коментарів незадоволених батьків та працівників як шкіл, так і садків, більшість з яких скаржаться на невдале втілення меню в життя, високі ціни та відсутність потрібної техніки.

Скріншоти коментарів ievgen.klopotenko / facebook.com
Фото: Скріншоти коментарів ievgen.klopotenko / facebook.com
Скріншоти коментарів ievgen.klopotenko/facebook.com
Фото: Скріншоти коментарів ievgen.klopotenko/facebook.com
Скріншоти коментарів ievgen.klopotenko/facebook.com
Фото: Скріншоти коментарів ievgen.klopotenko/facebook.com
Скріншоти коментарів ievgen.klopotenko/facebook.com
Фото: Скріншоти коментарів ievgen.klopotenko/facebook.com

Позитивні коментарі про нове меню теж є, проте їх набагато менше.

Скріншоти коментарів ievgen.klopotenko/facebook.com
Фото: Скріншоти коментарів ievgen.klopotenko/facebook.com

«Будь-яка реформа завжди викликає супротив — це особливість людського мозку сприймати зміни як загрози, — розповідає гастро-експерт. — Зараз триває активна фаза реформи і такий широкий розголос — це добре, значить зміни дійсно відбуваються.

Неможливо в один момент змінити харчування у 15 тис. шкіл країни — завжди будуть ті, хто щось недочув, неправильно зрозумів, не розібрався до кінця. Наприклад, нові норми харчування, затверджені МОЗ, не забороняють використання солі та цукру, а лише регулюють їх кількість. Більш того, я свого часу пролобіював поетапне зменшення їх кількості впродовж трьох років, але у деяких їдальнях чомусь вирішили зовсім прибрати сіль та цукор зі страв і логічно, що діти не хочуть їсти такі страви.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Як показує досвід, ті школи, які перейшли на нове шкільне харчування раніше, з вересня, вже налагодили всі процеси і діти із задоволенням ідуть до шкільної їдальні. Тим, хто почав лише у січні звісно знадобиться час для адоптації до нових вимог.

І школи не залишать наодинці з цією проблемою, бо всі розуміють, що змінити норми для впровадження успішної реформи недостатньо. У лютому розпочнуться тренінги для діючих кухарів. Розпочнемо з Херсонської, Полтавської, Рівненської, Львівської та Дніпропетровській областях. Продовжиться переобладнання шкільних харчоблоків. У Держбюджеті на 2022 рік передбачено субвенцію у розмірі 1,5 млрд гривень. Крім того, наскільки мені відомо, ЮНІСЕФ планує велику інформаційну кампанію по здоровому харчуванню", — прокоментував НВ Євген Клопотенко.

Показати ще новини
Радіо NV
X