Медовий спас. Що таке бортний мед і як відрізнити його від пасічного

15 серпня 2020, 07:29

В Україні налічується понад 400 тис. пасічників. В середньому на людину виробляється і споживається 1,1 кг меду, а на експорт йде щорічно від 38 до 60 тисяч тонн.

Разом з тим понад сто родин в селах Рівненської та Житомирської областей і дві родини в Київській області займаються бортництвом — видобуванням дикого меду. Цій традиції понад 1500 років, і її назва походить від слова борть — так називається вибита в стовбурі живого дерева камера, схожа на дупло, в якому селиться бджолиний рій.

Відео дня

Сьогодні день Медового Спаса, а отже, час розібратися в головних відмінностях бортного і пасічного меду.

мед (Фото: Arwin Neil Baichoo / Unsplash)
мед / Фото: Arwin Neil Baichoo / Unsplash

• Бортний мед більш терпкий, запашний і насичений, ніж з вулика, оскільки він настояний на дикорослих квітах лісів і лугів. Борть вішають в лісових хащах на висоті від 4 до 15 метрів. Таке розташування сприяє особливому смаку меду.

• Бортний мед дорожчий і дефіцитніший, тому що його мало: якщо з вулика бджоляр може взяти до 35 кілограмів меду за сезон, то з борті - всього 5−7, зрідка до 10.

• Дикий мед суттєво відрізняється за смаком меду бджіл з присадибних пасік. У сучасній технології для вулика використовується штучна вощина, яка містить парафін, — відповідно певна частина потрапляє в продукт. У бортному меді медові стільники не відокремлюють від пергових, і мед зберігає властивості багатьох продуктів бджільництва.

• У бортях бджоли самі повністю вибудовують стільники, завдяки чому ми споживаємо неймовірну кількість корисних побічних продуктів бджільництва: пергу, маточне молочко, речовини рослин, з яких збирався пилок, корисні елементи з воску і прополісу, нектар.

• Ареал бортництва в Україні - Полісся. Цей край багатий медоносними рослинами, які відрізняються від рослин лісостепу і степу. Саме вони надають меду унікальний смак.

• Бортний мед непросто купити. Його добувають в невеликій кількості переважно для власного споживання або на подарунок. Літр бортного меду коштує від 250 грн.

мед (Фото: Chinh Le Duc / Unsplash)
мед / Фото: Chinh Le Duc / Unsplash

«Дикі медоносні бджоли збереглися до наших днів тільки завдяки зусиллям бортників. У наш час великі дупласті дерева, придатні для заселення ними, в поліських лісах майже відсутні. Бортні бджоли є необхідним елементом лісових екосистем, вони відіграють велику роль в житті лісу, запилюючи рослини, тому ми докладаємо зусиль до їх збереження», — говорить Влада Литовченко, куратор Національного проекту Бортництво Полісся: архаїчна традиція в сучасному вимірі, який реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Відзначимо, що два роки тому бортництво як традиційний промисел був включений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X