Родом з Індії. Що таке масло гхі і як його використовувати

12 квітня 2020, 18:44

Якісне масло гхі отримують виключно зі свіжого вершкового масла від корів трав’яної відгодівлі.

Масло гхі, або гі, англійською ghee, — це очищене топлене масло, яке використовують для приготування їжі. Гхі стало відомим завдяки стародавній медицині Аюрведі. Відповідно до навчань Аюрведи, щоденний прийом масла гхі позитивно впливає на зір, травлення, пам’ять і шкіру. Гхі відносять до ліків аюрведичної медицини. Спочатку гхі широко використовувалося в кухнях Південної Азії, але з кожним роком воно набирає все більше популярності і в інших країнах.

Відео дня

Корисні властивості масла гхі

Масло гхі є джерелом поліненасичених жирів, які необхідні організму для діяльності головного мозку, вироблення статевих гормонів і підтримки імунітету. Масло гхі також позитивно впливає на роботу тонкого кишечника і всієї травної системи в цілому.

Масло гхі можуть вживати і люди, які мають харчову алергію на молочні продукти.

Гхі отримують методом перетоплювання, суть якого в випаровуванні води і видаленні молочних білків з вершкового масла. При такому методі, молочний білок казеїн — один з найвідоміших алергенів — практично повністю видаляється.

Крім того, під впливом високих температур масло гхі не стає токсичним, тому його можна використовувати для смаження.

Масло гхі в кулінарії

Масло гхі надає стравам приємного м’якого смаку. Найчастіше масло гхі можна зустріти в індійській і пакистанської кухні. Рис, пури, дав, каррі, роти, халву, ладду і багато інших страв готують з використанням гхі.

Крім того, масло гхі є безпечним для обсмажування продуктів — горіти і диміти гхі починає тільки при 250 °C.

Як зробити масло гхі?

Масло гхі, або топлене масло, можна купити в багатьох магазинах, найчастіше воно продається у відділах еко-продукції. Але у гхі є один істотний недолік — досить висока ціна. Тому багато хто воліє робити масло самостійно. Це не складно.

Для приготування гхі потрібно якісне вершкове масло і сотейник. Необхідну кількість вершкового масла, наприклад 500 г, потрібно помістити в сотейник і поставити на середній вогонь.

Коли масло повністю розтане, прибрати вогонь до мінімального і готувати ще 10−15 хв. За цей час на маслі з’явиться піна, потім воно буде кипіти, після чого на дні у вигляді осаду можна буде побачити залишки молока, а масло стане золотистим.

Коли масло придбає потрібний відтінок, його слід остудити і дати розділитися на три шари. Для гхі береться тільки середній шар, його слід процідити через сито з марлею. Топлене масло готове. Зберігати таке масло можна в холодильнику близько місяця.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X