Малосольні та на зиму. Два перевірені рецепти солоних огірків

13 серпня, 03:53
Малосольні огірки готуються 1−2 дні, а солоні - 4−10 днів (Фото:instagram.com/natka_od_qchni)

Малосольні огірки готуються 1−2 дні, а солоні - 4−10 днів (Фото:instagram.com/natka_od_qchni)

Ольга Геркулес та Аліса Тимошкіна поділилися своїми фірмовими рецептами ферментованих огірків.

У перші дні війни українська фуд-блогерка та авторка кулінарних книг Ольга Геркулес разом із Алісою Тимошкіною, котрі проживають у Лондоні, започаткували благодійний рух CookforUkraine, щоб збирати кошти на потреби українців, готуючи. Кулінарки продовжують організовувати благодійні трапези та ділитися рецептами, що надихають готувати українське, а нещодавно Ольга Геркулес навіть увійшла в список 20 найвпливовіших британок.

Відео дня

Публікуємо рецепти маринованих огірків, котрими користуються фуд-блогерки.

«Британські огірки (ці досить водянисті 15-сантиметрові бегемоти!) відрізняються від менших колючих сортів, на яких я виросла, — розповідає Ольга Геркулес. — На щастя, тепер я можу придбати в Лондоні більш компактні та смачні сорти, хоча я не думаю, що вони коли-небудь компенсуватимуть корнішони, якими ми насолоджуємося в Україні.

Ми з мамою любимо корнішони тривалого бродіння — солоні, міцні, майже оливково-зелені, відкусуючи які, здригаєшся, але все одно тягнешся по наступний (я називаю їх «ядерними» корнішонами). А от мій тато любить ніжні одно-дводенні огірки, малосольні. Все, що вам потрібно для їх приготування, це хороша вода (без хлору, оскільки вона вбиває бактерії) і органічні продукти, сіль і максимум два літніх дні".

Рецепт малосольних огірків

Інгредієнти на 1 банку 3л:

  • 1 кг дрібних огірків
  • 20 г морської солі
  • 1 л мінеральної води
  • 1 червоний чилі
  • 10 зубчиків часнику
  • 1 ст.л. меду
  • 2 гілочки селери
  • 10 горошин перцю
  • 1−2 парасольки кропу або кілька подрібнених стебел
  • Листя хрону та чорної смородини, якщо є

Приготування:

1. Стерилізуйте банку. Підготуйте огірки, нарізавши бажаною формою та розміром (можна лишити цілими). Візьміть чилі та притісніть його боковою частиною ножа, щоб він тріснув.

2. Для розсолу: розчиніть сіль у воді, за потреби злегка нагрійте. Якщо ви нагріваєте розсіл, додайте трави та спеції, щоб вони настоялися. Залиште розсіл охолоджуватися до кімнатної температури.

3. Перекладіть огірки у банку, додайте чилі, мед, часник, листя, кріп, селеру, перець і залийте розсолом. Якщо огірки спливають, накрийте їх стерилізованою бавовняною тканиною та притисніть чимось зверху. Ольга Геркулес часто вставляє в шийку банки стебла селери, щоб вони утримувала огірки.

4. Залиште огірки в теплому місці на добу чи дві. Якщо через день на поверхні будуть бульбашки, огірки скоріше за все готові. Спробуйте один і перевірте на смак: він повинен бути приємно кислуватий. Якщо смак не змінився, лишіть огірки ще на добу; у холодні дні знадобить близько 3 діб.

5. Коли ви будете задоволені смаком огірків, переставте їх у холодильник, щоб сповільнити процес бродіння.

Смачного!

Рецепт маринованих огірків на зиму

Інгредієнти на 2 л:

  • 8−10 невеликих огірків
  • невеликий пучок листя селери або чорної смородини
  • 4 зубчики часнику
  • 1 невеликий корінь хрону, очищений і нарізаний грубими шматочками
  • 1 перець чилі, розрізаний навпіл
  • невеликий пучок кропу
  • невеликий пучок свіжої плосколистової петрушки
  • 2 ч.л. насіння фенхелю
  • 2 ч.л. коріандру
  • 2 ч.л. чорного перцю горошком
  • 1 ст.л. дрібної солі
  • 1 л дистильованої води

Приготування:

1. Вистеліть дно стерилізованої 2-літрової банки листям селери або чорної смородини.

2. Далі викладіть цілі огірки (не обрізайте їм навіть хвостики), поставивши їх вертикально та щільно утрамбувавши. Додайте часник, кілька шматочків кореня хрону, половину чилі та кропу. Складіть іще один шар огірків таким самим чином, залишивши 1 см зверху банки порожнім (за необхідності обріжте огірки).

3. Щоб приготувати розсіл, покладіть у каструлю другу половину чилі, часник і хрін, додайте петрушку, кріп, коріандр, перець горошком, сіль і воду. Доведіть до кипіння, потім вимкніть вогонь і дайте суміші настоятися, поки вона охолоне.

4. Коли настій досягне кімнатної температури, залийте ним огірки, переконавшись, що всі спеції також опинилися в банці. Переконайтеся, що огірки повністю занурені в розсіл і викладіть зверху решту листя селери чи смородини. Щільно закрийте банку і залиште бродити захищено від прямих сонячних променів при кімнатній температурі на 4−10 днів (швидкість бродіння буде залежати від температури в кімнаті).

5. Відкривайте банку раз на добу щодня, щоб огірки випустили зайве повітря. Ви дізнаєтесь, що огірки готові, коли розсіл почне темніти і виділяти різкий запах. Коли ви будете задоволені смаком, переставте їх у холодильник або закрийте банку і зберігайте в холодному місці кілька місяців.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X