Сушеною, замороженою чи у варенні. Як зберегти смак свіжої малини на зиму

18 липня, 19:55
Сушити малину найкраще в сушарці, а за її відсутності — в духовці (Фото:Jeremy bezanger / unsplash)

Сушити малину найкраще в сушарці, а за її відсутності — в духовці (Фото:Jeremy bezanger / unsplash)

Кулінарний експерт Євген Клопотенко розповів, як правильно заготовляти цю ягоду.

Малина, як і інші ягоди, має безліч корисних властивостей, тому її хочеться і варто не тільки наїстися в сезон, котрий в Україні припадає на липень і вересень, але й заготувати на зиму. Адже малину можна додавати в компоти, чай, лимонади, маринувати в ній м’ясо та додавати в салати; малинове варення стане чудовим топінгом чи начинкою для пирога. Тож дочекайтеся піку сезону та зробіть свій зимовий запас цієї ягоди. Як це правильно зробити, розповів Євген Клопотенко.

Відео дня

Євген Клопотенко

Кулінарний експерт і блогер, шеф-кухар, співвласник ресторану 100 років тому вперед, автор кулінарних книг і єдиний український кухар у списку 50 Next

Як заморозити малину

Якщо ви впевненні у якості малини та в тому, що вона нічим не оброблена (наприклад, збирали її у себе на дачі), то можете ягоди не мити перед замороженням. Вони вбиратимуть рідину та розмокнуть, а це вплине на якість у майбутньому. Достатньо перебрати: гнилу викинути, а з тієї, що подавилася, одразу зварити компот, додавши листочки м’яти для більш виразного смаку та аромату.

Якщо ви купували малину в супермаркеті чи на ринку, то перекладайте по дві-три жмені в друшляк й промивайте під холодною водою. Потім викладайте ягоди на паперовий рушник так, щоб малина лежала на ньому в один шар. Так швидше просохне. Залишайте не менше, ніж на 4−5 годин. Після цього починайте заморожувати.

Рекомендуємо використовувати нові герметичні пакети розміром 20 на 40 см. Вони невеличкі та вміщають 2−3 порції малини. Звичайно, можна використати й більші пакети, але чим рідше ви відкриваєте пакет, тим менше ягоди завітрюються та вбирають в себе аромати морозильної камери.

Щоб заморозити цілу малину, візьміть дощечку чи велику тарілку, яка поміщається в морозильну камеру, та застеліть її кухонним рушником. Ми не радимо використовувати пергаментний папір, бо ягоди досить легкі, тому папір буде підійматися, а малина збиватиметься докупи. Ще варіант — застелити фольгою. Далі викладіть малину на відстані одна від одної, поставте в морозильну камеру до повного замерзання, а після виймайте, складайте в герметичний пакет і зберігайте в морозилці до 12 місяців.

angel sinigersky/unsplash
Фото: angel sinigersky/unsplash

Розморозити малину можна в холодильнику, виклавши на тарілку в один шар. Це можна зробити й за кімнатної температури, якщо вона не перевищує 20 °C. У вас вийдуть свіжі, наче щойно зняті з куща ягідки.

Щоб заморозити пюре з малини, блендером перебийте ягоди до однорідності, розлийте в силіконові форми для кексів і поставте в морозильну камеру до повного замерзання. Готове пюре вийміть і так само перекладіть у герметичні пакети. Малинове пюре можна використовувати для приготування різноманітних соусів до м’яса, сорбетів, смузі та морозива.

Як засушити малину

Засушені ягоди малини не такі солодкі, як свіжі, вони кисліші, проте все ще дуже смачні. Такі ягоди можна додавати в випічку, каші чи чай.

Малина сушиться досить довго, але справа того варта. Оптимальний варіант — довірити сушіння малини електросушарці. Наш досвід — 20 годин сушіння, але вони виходять просто ідеальні і за формою, і на смак.

Якщо ви не маєте електросушарки, другий прийнятний спосіб використати духовку. Покладіть ягоди на деко, застелене пергаментним папером, поставте в духовку за температури 60 °C в режимі конвекції не менше, ніж на 6 годин. Дверцята духовки треба трохи відкрити для циркуляції повітря. Цей спосіб вимагатиме вашої присутності, бо треба пильнувати за ягодами — малина дуже ніжна і може швидко згоріти.

Засушену малину зберігайте в скляних сухих банках з кришками. Хорошою ідеєю буде закатати банки, щоб у малині не завелася міль.

Як зварити варення з малини

Малина має кисло-солодкий смак, тому для приготування варення використовуйте пропорцію ягід з цукром 2:1. У такий спосіб ви отримаєте досить рідку консистенцію. Якщо ви хочете, щоб варення було тягучим, використовуйте пропорцію 1:1. До речі, малиновому варенню дуже пасують смаки різних прянощів та трав, наприклад кориця, бадьян, кардамон чи м’ята. Тож ви можете сміливо експериментувати зі спеціями, під час готування варення.

Під час готування варення на ньому з’являється пінка. Якщо ви хочете зберігати варення до 4 місяців у холодильнику, пінку можете не знімати. Однак, якщо ви збираєтеся закочувати банки, то пінку треба обов’язково зняти. Річ у тому, що вона робить варення не щільним: у банці суміш осяде, а в пустотах з часом може з’явитися пліснява.

Також пам’ятайте, що поповнити резерв варення можна, якщо вдома є заморожена ягода. На 1 кг малини (підійде і ціла ягода і пюре) потрібно 500 г цукру (за бажанням його кількість можна збільшити). Якщо у вас немає часу варити варення, просто пересипте ягоди у керамічну форму для запікання, а зверху всипте цукор. Розмішайте та поставте в духовку за температури 150 °C в режимі нижнього нагріву чи конвекції на 1,5 години. Потім дістаньте, розмішайте та дайте охолонути. Зберігати таке варення краще в скляній банці в холодильнику до 7 днів.

Показати ще новини
Радіо НВ
X