Від медовика до маковійчиків. П’ять страв, котрі варто приготувати на Медовий Спас

14 серпня, 08:02
Маковий рулет — одна з традиційних страв Маковія (Фото:instagram.com/byanjushka)

Маковий рулет — одна з традиційних страв Маковія (Фото:instagram.com/byanjushka)

Ми зібрали добірку рецептів святкових страв, котрі ідеально пасують до Маковія.

Медовий Спас чи Маковій у 2022 році святкують 14 серпня. Це свято відкриває сезон серпневих Спасів, після якого буде ще Яблучний і Горіховий. Традиційно на це свято їдять освячений мед і страви з медом; не менш популярним є і мак, котрий, за повір'ями, у цей день зміцнює здоров’я тих, хто його їсть. Тож, відповідно, головними стравами цього свята є різні десерти з маком чи медом у головній ролі.

Відео дня

Медовик — рецепти

Якщо ви хочете влаштувати справжнє свято, приготуйте медовик. Цей торт є улюбленим десертом багатьох людей, а Медовий спас — ідеальний привід побалувати себе. Рецепт Медовика є майже у кожного кулінара, тож ми наведемо кілька.

Перший рецепт — найбільш базовий варіант, котрим поділилася кондитерка Ліза Глінська.

Інгредієнти для коржів:

  • 9 яєць
  • 200 г цукру (1 стакан об'ємом 250 мл) до яєць
  • 100 г цукру (0,5 склянки об'ємом 250 мл) для карамелі
  • 150 г меду (4,5 ст. л) — Єлизавета Глінська використовує гречаний
  • 8 г харчової соди (0,5 ч. л з гіркою)
  • 500 г борошна (3 склянки об'ємом 250 мл + 1 ст. л)

Для крему:

  • 500 мл молока (2 склянки об'ємом 250 мл)
  • 2 яйця
  • 25 г борошна (1 ст. л з гіркою)
  • 25 г кукурудзяного крохмалю (1 ст. л)
  • 80 г меду (2 ст. л + 1 ч. л)
  • 50 г вершкового масла (жирність не менше 82%)
  • 50 г цукру (2 ст. л з гіркою)
  • 300 г сметани жирністю 20−30%

Як приготувати торт, читайте за посиланням.

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Євген Клопотенко додав до торта трохи пікантності за рахунок смородини.

Інгредієнти для коржів:

  • 450 г борошна
  • 3 ст.л. меду
  • 100 г цукру
  • 100 г вершкового масла 82%
  • 3 яйця
  • 1/3 ч.л. солі
  • 1 ч. л. соди без гірки

Для крему:

  • 700 г сметани 21%
  • 200 мл вершків 33%
  • 150 г цукрової пудри
  • 100 г смородини
  • 5 гілочок м’яти для декору

Повний рецепт читайте за посиланням.

Ліза Глінська також має рецепт ягідного медовика, але вона готує його з малиною.

Маковий рулет — рецепти

Ще одна характерна страва як для української кухні загалом, так і для Маковія зокрема — рулети з маком. Це здобне тісто з маковою начинкою мало кого лишає байдужим.

Інгредієнти:

  • 3 ст. борошна
  • 150 г вершкового масла
  • 1 куряче яйце
  • 150 г цукру
  • ½ ст. кефіру
  • 1 ч.л. соди
  • оцет для гасіння (за бажанням)
  • 250 г маку
  • ½ ч.л. кориці
  • 1 жовток для змащування рулету
  • Родзинки за бажанням і смаком
  • Цукрова пудра для прикраси

Повний рецепт читайте за посиланням.

Також ви можете приготувати рулет Маківник за перевіреним рецептом шеф-кухарів із кулінарного видання Chef’s Pencil.

Інгредієнти для тіста:

  • ½ склянки теплої води
  • 1 ч.л. цукру
  • 1 ст.л. дріжджів
  • 3 склянки борошна
  • ½ склянки цукру
  • 6 ст.л. м’якого вершкового масла
  • 1 збите яйце
  • 1 лимон
  • 1 чашка теплого молока

Для макової начинки:

  • 3 склянки маку
  • 1 склянка киплячого гарячого молока
  • 6 ст.л. вершкового масла
  • ⅔ склянки цукру
  • 5 ст.л. меду
  • ½ ст.л. ванілі
  • ¾ склянки дрібно нарізаного чорносливу або родзинок
  • ⅔ склянки дрібно нарізаних волоських горіхів
  • 1 яйце
  • 40 г хлібної крихти

Інструкції з приготування Маківника шукайте за посиланням.

Макове печиво — рецепти

Маковійчики — найпростіший десерт Медового спасу, адже це фактично базове печиво із додаванням маку. Готується воно дуже швидко й просто, тож навіть якщо ви не звикли готувати складні страви, ця вам вдасться.

Інгредієнти:

  • 500 г борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 1 яйце
  • 150 г цукру
  • 2−3 ст.л. маку
  • 1 ч.л. ванільного цукру
  • ½ ч.л. розпушувача
  • 1 дрібка солі
  • 1 лимон за бажанням

Повний рецепт шукайте за посиланням.

Другий вид печива — шулики. Ця традиційна страва складається з поламаного пісного коржа і маково-медової заправки.

Інгредієнти:

  • 1 яйце
  • борошно
  • вода
  • 200 г маку
  • 6 ст. л. цукру
  • 0,5 л води
  • мед

Як приготувати макові шулики, читайте за посиланням.

Кіфлики — страва, котра не є специфічною для Медового спасу, але має макову начинку і є питомо українською. Тож ми не можемо не порадити ще й цей рецепт від Євгена Клопотенка.

Інгредієнти для тіста:

  • 320 г пшеничного борошна
  • 260 г кукурудзяного борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 1 яйце
  • 350 г сметани
  • 10 г сухих дріжджів
  • 3 ст. л. цукру
  • дрібка солі
  • за бажанням 1 жовток (для змащування)
  • за бажанням цукрова пудра

Для начинки:

  • 400 г слив
  • 200 г цукру
  • 50 мл води
  • 3 ст. л. маку (+ для посипання)
  • 3 ст. л. крихт волоського горіха

Повний рецепт кіфликів читайте за посиланням.

Показати ще новини
Радіо НВ
X