На Маковія. Рецепт традиційних макових шуликів

14 серпня 2021, 07:24

Цю страву традиційно готували на Маковія, 14 серпня, і Спаса, 19 серпня.

Цей старовинний маковий десерт також називають ламанці, тому що страва складається з поламаного пісного коржа і макової солодкої заправки. Про шулики Іван Котляревський згадує в Енеїді, а в народі навіть є приказка: «з води і муки пече баба шулики».

Відео дня

У рецепті подано пісне традиційне тісто для коржів, проте за бажанням ви можете приготувати цей десерт з більш здобними коржами або іншою випічкою.

Рецепт шуликів

Інгредієнти

Для тіста:

  • 1 яйце
  • борошно
  • вода

Для заправки:

  • 200 г маку
  • 6 ст. л. цукру
  • 0,5 л води
  • мед

Приготування:

Залийте мак окропом, щоб він набух.

У цей час добре збийте яйце і замісіть круте тісто на воді.

Розділіть його на дві частини, розкачайте два кола товщиною трохи більше 1 см і проткніть виделкою в декількох місцях.

Розігрійте суху сковороду, викладіть один корж і відразу зменшіть вогонь. Смажте під кришкою з двох сторін до готовності, а потім дайте охолонути.

Злийте з маку воду і подрібніть його в кавомолці або занурювальним блендером. Коли мак дасть біле молоко, додайте цукор і воду.

Наріжте коржі ромбиками або як вам подобається, залийте маковою заправкою, за бажанням додайте мед і дайте 2-3 години настоятися, періодично помішуючи.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X