На Маковія. Рецепт традиційних макових шуликів
Цю страву традиційно готували на Маковія, 14 серпня, і Спаса, 19 серпня.
Цей старовинний маковий десерт також називають ламанці, тому що страва складається з поламаного пісного коржа і макової солодкої заправки. Про шулики Іван Котляревський згадує в Енеїді, а в народі навіть є приказка: «з води і муки пече баба шулики».
У рецепті подано пісне традиційне тісто для коржів, проте за бажанням ви можете приготувати цей десерт з більш здобними коржами або іншою випічкою.
Рецепт шуликів
Інгредієнти
Для тіста:
- 1 яйце
- борошно
- вода
Для заправки:
- 200 г маку
- 6 ст. л. цукру
- 0,5 л води
- мед
Приготування:
Залийте мак окропом, щоб він набух.
У цей час добре збийте яйце і замісіть круте тісто на воді.
Розділіть його на дві частини, розкачайте два кола товщиною трохи більше 1 см і проткніть виделкою в декількох місцях.
Розігрійте суху сковороду, викладіть один корж і відразу зменшіть вогонь. Смажте під кришкою з двох сторін до готовності, а потім дайте охолонути.
Злийте з маку воду і подрібніть його в кавомолці або занурювальним блендером. Коли мак дасть біле молоко, додайте цукор і воду.
Наріжте коржі ромбиками або як вам подобається, залийте маковою заправкою, за бажанням додайте мед і дайте 2-3 години настоятися, періодично помішуючи.
Смачного!
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.